Jeti terapung sementara untuk bantuan Gaza siap, akan dipindahkan ke kedudukan sebaik sahaja keadaan cuaca membaik: Pentagon

(SeaPRwire) –   Kedua-dua bahagian jeti terapung sementara yang bertujuan ditempatkan di luar pantai untuk penghantaran bantuan kemanusiaan telah siap, walaupun keadaan cuaca dan laut menghalang penghantaran bahagian-bahagian itu ke rantau yang dilanda krisis itu, beritahu pegawai Pentagon.

Sabrina Singh berkata semasa sidang akhbar pada Selasa bahawa Tentera Amerika Syarikat telah menyiapkan pembinaan bahagian Jeti Trident atau laluan darat, yang merupakan komponen yang akan dianchored ke pantai Gaza akhirnya.

Unsur kedua projek itu, bahagian jeti terapung, juga telah siap.

“Jadi, sehingga hari ini, pembinaan dua bahagian JLOTS (Logistik Bersama Laut), jeti terapung dan jeti Trident adalah lengkap dan menunggu pergerakan akhir ke laut lepas,” kata Singh. “Seperti yang anda ketahui, minggu lepas, CENTCOM [Pusat Pemerintah Amerika Syarikat] sementara menangguhkan pemindahan jeti terapung dan jeti Trident ke kawasan Gaza kerana keadaan laut. Hari ini, masih diramalkan angin kencang dan ombak tinggi, yang menyebabkan keadaan tidak selamat untuk komponen JLOTS [Logistik Bersama Laut] dipindahkan.”

Komponen-komponen masih duduk di Pelabuhan Ashdod, dan CENTCOM “bersedia” untuk memindahkan bahagian jeti ke Gaza, tambah Singh.

Apabila di luar pantai Gaza, USAID dan akan bekerjasama untuk menghantar bantuan kemanusiaan menggunakan kapal tentera laut dan trak.

Singh tidak dapat memberikan tarikh tepat untuk bila jeti akan dipindahkan ke tempat, terutamanya kerana keadaan cuaca dan keselamatan.

“Sementara CENTCOM bersedia untuk memindahkan jeti ke kedudukan dalam masa terdekat, dan sekali lagi, bekerjasama dengan USAID, kami memuatkan bantuan kemanusiaan ke MV Sagamore, yang kini berada di Cyprus,” katanya. “Sagamore ialah kapal kargo yang akan menggunakan sistem JLOTS dan akan membuat perjalanan antara Cyprus dan jeti terapung luar pantai, sementara USAID dan rakan-rakan lain mengumpul bantuan dari seluruh dunia.”

Pemuatan bantuan akan menjadi, seperti yang dipanggilnya, “senaman, berjalan, berlari”.

Pada mulanya, walaupun begitu, bilangan trak kecil akan digunakan untuk memastikan sistem pengedaran berfungsi dengan baik.

Minggu lepas, menyiarkan gambar di X jeti sedang dibina oleh askar Amerika Syarikat di Laut Mediterranean, menyatakan bahawa platform logam besar itu “akan menyokong USAID dan rakan-rakan bantuan kemanusiaan yang lain yang akan menerima dan menghantar bantuan kemanusiaan kepada rakyat Gaza.”

Pentagon telah menyatakan kos anggaran akan hampir menggandakan anggaran asal $180 juta. Ia juga menyatakan projek itu hanya akan digunakan sementara, untuk tempoh tiga bulan.

Jeti akan mampu memproses sehingga dua juta hidangan sehari untuk rakyat di Gaza, kata Pusat Pemerintah Amerika Syarikat.

Ruth Marks Eglash daripada menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.