Dari Marseille ke Mont-Blanc: Apa yang perlu diketahui tentang perjalanan obor Olimpik ke Paris

(SeaPRwire) –   Obor akan akhirnya memasuki Perancis apabila tiba di pelabuhan selatan Marseille pada hari Rabu. Dan ia sudah menjadi perjalanan yang cukup jauh.

Setelah dinyalakan pada 16 April di , obor dibawa mengelilingi Yunani sebelum meninggalkan Athens di atas kap tiga tiang bernama Belem, menuju Marseille.

Belem pertama kali digunakan pada 1896, tahun yang sama Sukan Olimpik moden kembali. Ia akan disertai lebih daripada 1,000 bot apabila berarak di Teluk Marseille, sebelum tiba di Vieux-Port, atau Pelabuhan Lama, dan berlabuh di atas pontun yang menyerupai trek sukan.

Pembawa obor akan membawa nyala di seluruh Marseille esok harinya, perjalanan terakhir berlari di atas bumbung Stadium Vélodrome yang terkenal, rumah kepada peminat bola sepak yang bersemangat di Marseille.

Selepas meninggalkan Marseille, laluan relai yang besar akan dijalankan sebelum pengembaraan obor berakhir dengan upacara pembukaan Sukan pada 26 Julai di Paris.

Berikut adalah pandangan di mana obor pergi sebelum tiba di Paris:

MONT-SAINT-MICHEL

Obor dijangka tiba di tapak terkenal dan menakjubkan Mont Saint-Michel di Normandy pada 31 Mei.

Terletak di kawasan tanah tinggi dikelilingi air, kubu pulau ini kelihatan seperti dicipta untuk set filem Game of Thrones. Tetapi ia nyata, dan sangat lama.

Begitu lama sehingga ia sudah wujud semasa Perang Seratus Tahun antara England dan Perancis, dari 1337 hingga 1453. Serangan Inggeris pernah ditangkis. Kemudian ia menjadi penjara, dan pada 1979 ia dinamakan Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Setiap tahun beratus-ratus pelancong kagum dengan keindahan asli dan menakutkan.

MERENTASI LAUTAN

Laluan obor adalah lebih unik kerana ia mengambil jalan memutar melalui wilayah luar Perancis yang dipanggil Relais des Océans, atau Relai Lautan. Mengayuh gelombang Lautan Atlantik, Pasifik dan Hindi, ia akan berada di Guiana Perancis pada 9 Jun sebelum tiba di New Caledonia pada 11 Jun.

Selepas itu pulau Réunion di Saint-Denis — kebetulan nama yang sama dengan pinggir bandar Paris dengan kampung sukan — sebelum tiba di Papeete di domain luncur ombak Tahiti, kemudian Baie-Mahault di Guadeloupe dan akhirnya Fort-de-France di Martinique.

Obor kembali ke Perancis pada 18 Jun di bandar selatan Nice.

DARI ANGIN LAUT KE KEKUATAN KEKES

Hanya lima hari selepas mendarat di pantai Perancis, obor menuju laluan gunung Alpine Chamonix-Mont-Blanc untuk Hari Olimpik pada 23 Jun.

Wilayah Haute-Savoie terkenal dengan resort ski Chamonix yang hebat, yang menganjurkan perlumbaan Piala Dunia, untuk pemandangan meluas merentasi medan glasier ke Itali bersebelahan, dan — menurut sesetengah orang lebih penting — sebagai pengeluar keju yang cemerlang.

Sukan Keju, jika dicipta, akan menampilkan krew yang kuat lapan pesaing dari Savoie: Abondance, Beaufort, Chevrotin, Emmental, Reblochon, Tome, Tomme dan berat keju Raclette.

MENUJU PARIS

Selepas meninggalkan wilayah pengeluar keju Savoie, pembawa obor akan menikmati di wilayah Doubs timur Perancis, dan kemudian melawat bandar Alsace Strasbourg di timur laut.

Tiga hari kemudian obor akan tiba di Verdun, tapak salah satu pertempuran paling mengerikan Perang Dunia I. Dari Februari hingga Disember 1916, lebih 700,000 askar Perancis dan Jerman terbunuh atau cedera dalam Pertempuran Verdun.

KEDATANGAN HARI BASTILLE

Obor dijangka tiba di jalan Paris pada 14 Julai — tidak hairan, memandangkan ia adalah Hari Bastille, hari kebangsaan Perancis.

Obor akan kekal sehari selepas di Paris, kemudian keluar sekali lagi sebelum meliuk kembali ke ibu negara Perancis melalui Versailles — rumah Istana Diraja yang menakjubkan — dan pinggir bandar Nanterre pada 24 Julai dan Seine Saint-Denis pada 25 Julai.

Dari situ, ia dijangka bergerak jarak yang sangat pendek kembali ke Paris pada 26 Julai untuk upacara pembukaan yang megah di mana atlet akan berarak di atas lebih 80 bot pada matahari terbenam di Sungai Seine.

DESTINASI AKHIR?

Selepas upacara selama hampir empat jam berakhir tidak lama selepas pukul 11 malam, kawah akan dinyalakan di lokasi yang disimpan rahsia sehingga hari itu sendiri. Antara lokasi yang dilaporkan ialah tapak ikonik seperti dan Taman Tuileries di luar Muzium Louvre.

PERLINDUNGAN NYALA

Sejumlah 10,000 orang akan membawa obor sepanjang laluannya. Pasukan polis tempatan pada setiap bahagian relai akan membantu memastikan keselamatan tinggi, menyediakan gegelung keselamatan di sekeliling obor dan pembawanya.

RAMAH ALAM SEKELILING

Obor mempunyai kesan alam sekitar yang lebih rendah berbanding yang digunakan pada Sukan Olimpik terdahulu. Ia membakar biogas dan bukannya propana dan dicas semula apabila bahan api habis.

Kira-kira 2,000 obor akan digunakan berbanding lebih 10,000 sebelum ini, menurut Georgina Grenon, pengarah kecemerlangan alam sekitar Paris 2024. Obor dibuat daripada keluli terpakai dan bukan daripada aluminium baru.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.