Pegawai Pentagon kata tentera darat AS ditahan di Rusia kekal di kemudahan penahanan pra-perbicaraan

(SeaPRwire) –   Pegawai-pegawai Pentagon mengatakan pada Selasa bahawa seorang askar tentera darat Amerika Syarikat yang ditahan di Rusia minggu lalu kini berada di kemudahan penahanan pra-perbicaraan dan akan kekal di sana sehingga pendengaran berikutnya, walaupun tarikh pendengaran itu tidak diketahui segera.

Sabrina Singh memberitahu wartawan semasa brifing akhbar bahawa Staff Sgt. Gordon Black menyertai Tentera Darat sebagai infantri pada tahun 2008, dan yang paling baru-baru ini, beliau ditugaskan ke Eighth Army U.S. Forces Korea di Camp Humphreys di Republik Korea Selatan.

“Pada 10 April, Black mengurus keluar dari Eighth Army dan menandatangani keluar dalam perubahan tetap stesen, untuk berangkat ke Texas,” kata Singh. “Walau bagaimanapun, bukannya kembali ke AS, Black terbang dari Korea melalui China, dan kemudian ke Vladivostok, Rusia, untuk sebab-sebab peribadi.”

Beliau menambah bahawa Black kini berada di kemudahan penahanan pra-perbicaraan, di mana pemahamannya beliau akan kekal sehingga pendengaran berikutnya.

Tentera Darat membuka siasatan pentadbiran untuk menentukan fakta dan keadaan berkenaan perjalanannya, kata Singh, dan sebahagian daripada siasatan itu akan melibatkan melihat akibat tindakannya.

“Tetapi, cuti rasmi atau mana-mana kebenaran untuk perjalanan ke Rusia adalah dilarang sama sekali, dan itu berdasarkan panduan kelulusan luar negeri DoD (Jabatan Pertahanan), yang tentu sahaja juga dipengaruhi oleh garis panduan Kementerian Luar Negeri,” kata Singh, menambah bahawa beliau percaya status itu ditetapkan ke Kategori Empat, yang tidak membenarkan perjalanan ke Rusia.

Pada Selasa, ibu Black, Melody Jones, memberitahu “Good Morning America” (GMA) ABC bahawa beliau percaya anak lelakinya “diatur” oleh teman wanitanya.

Beliau memberitahu “GMA” anak lelakinya bertemu wanita Rusia ketika dia mengendalikan bar berhampiran pangkalan tentera di Korea Selatan, dan kemudian dia dideportasi kembali ke Rusia.

“Saya tahu sesuatu akan berlaku,” kata Jones kepada “GMA”. “Saya rasa dia diatur olehnya.”

Jones menggambarkan hubungan anak lelakinya dengan wanita Rusia itu sebagai “merosot”, dan bahkan mencurigai teman wanita jangka panjang mungkin merupakan mata-mata. Dia berkata dia memberitahu anak lelakinya untuk tidak bepergian ke Rusia ketika dia seharusnya kembali ke AS semasa cuti.

“Adakah dia menyebabkan pertengkaran? Adakah dia memulakan pergaduhan untuk menangkapnya?” Tanya Jones. Tuduhan yang dihadapi Black melibatkan memukul wanita dan mencuri wang daripadanya, menurut “GMA”, yang mengutip laporan televisyen Rusia.

Black mengerah ke Iraq dari Oktober 2009 hingga September 2010, dan ke Afghanistan dari Jun 2013 hingga Mac 2014, kata Cynthia Smith.

Smith berkata bahawa Black, seorang askar infantri, tidak meminta kelulusan rasmi dan tidak menerima kelulusan untuk pergi ke negara-negara itu.

“Tiada bukti bahawa Black berniat untuk kekal di Rusia selepas tempoh cuti PCSnya berakhir,” kata Smith.

Digital’s Pilar Arias dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.