Australia dan Laos tingkatkan hubungan dua hala di sidang kemuncak Asia Tenggara

(SeaPRwire) –   MELBOURNE, Australia (AP) – Pemimpin Australia dan Laos menandatangani perjanjian yang memperdalam hubungan bilateral pada hari Rabu terakhir Kemuncak Khusus Asia Tenggara ASEAN.

Perdana Menteri Australia Anthony Albanese dan rakan sejawatnya Sonexay Siphandone sedang menjadi tuan rumah Kemuncak Khusus Negara-Negara Asia Tenggara yang diadakan di Melbourne untuk menandakan 50 tahun sejak Australia menjadi rakan luaran pertama blok 10 negara itu.

Perjanjian ini meningkatkan hubungan kepada kerjasama menyeluruh yang akan menjadi asas untuk kolaborasi dalam pertahanan, alam sekitar, iklim, tenaga bersih, pertanian dan pendidikan.

, negara termiskin blok itu, mengambil alih kepimpinan ASEAN secara berputar tahun ini dan sedang mengejar tema meningkatkan sambungan dan ketahanan.

Albanese berkata isu utama perbincangan Rabu akan termasuk perdagangan, pelaburan, perubahan iklim, tenaga bersih dan kerjasama maritim.

Ini akan dipantulkan dalam kenyataan bersama yang akan diterima kelak pada Rabu.

Ketegasan China yang semakin meningkat di rantau ini dan keganasan berterusan serta krisis kemanusiaan di Myanmar, sebagai negara ASEAN, juga menaungi Kemuncak tiga hari itu.

Myanmar telah dilarang mewakili politik di mesyuarat itu kerana kegagalannya menghentikan keganasan di negara itu sejak junta tentera merampas kuasa pada 2021.

Perdana Menteri Timor Leste Xanana Gusmão juga menghadiri kemuncak selepas ASEAN bersetuju untuk menerima negara terbaru Asia.

Mantan pejuang kemerdekaan itu telah menyeru ASEAN melakukan lebih untuk memulihkan keamanan dan demokrasi di Myanmar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.