Kemarau Mexico City sebabkan lembangan tadahan air hujan terbakar dan hangus sehari

(SeaPRwire) –   KOTA MEXICO (AP) — Kekurangan air dan kemarau di Mexico City begitu teruk sehingga salah satu tangki pengumpul air hujan bandaraya itu terbakar pada Selasa dan membakar 75 ekar (30 hektar) tumbuh-tumbuhan kering.

Jabatan Bomba Mexico City menyatakan dalam kenyataan bahawa kebakaran itu dibawah kawalan pada petang, walaupun gambar yang diedarkan oleh jabatan itu menunjukkan kabus asap masih menutupi tangki rendah.

Tangki El Cristo terkena kebakaran yang bermula pada Senin malam di bahagian barat laut bandaraya. Tangki-tangki itu bertujuan menampung air lebihan dari saluran pembetung.

Oleh kerana bandaraya terletak di lembah gunung tinggi tanpa saluran keluar semula jadi, hujan lebat sering melampaui keupayaan saluran buatan; tangki pengumpul bertindak sebagai penampan.

Biasanya, mereka begitu hijau dari hujan sebelumnya sehingga penduduk kadang-kadang menggunakannya dahulu sebagai padang bola sepak atau untuk menggembala haiwan.

Tetapi lembah pusat mengalami hujan di bawah purata pada 2023. Keadaan begitu teruk sehingga empangan Cutzamala di pinggir bandaraya hanya kira-kira satu pertiga kapasiti, dengan sesetengahnya sekitar 30%. Rangkaian tiga empangan itu membekalkan kira-kira suku air untuk lebih 20 juta penduduk kawasan metropolitan Mexico City. Telaga-telaga di bandaraya membekalkan sebahagian besar baki.

Pegawai-pegawai mula mengehadkan air dari empangan-empangan itu kira-kira 8% pada Oktober dan mengisytiharkan potongan tambahan 25% pada November. Kemungkinannya akan mengambil kira-kira tiga bulan sehingga hujan bererti turun.

Pegawai-pegawai berkata El Niño dan gelombang haba menyebabkan penurunan hujan baru-baru ini, tetapi menambah bahawa keadaan kemarau semakin meningkat selama empat tahun terakhir dan secara beransur-ansur menurunkan aras empangan.

Kajian menunjukkan perubahan iklim mencipta corak El Niño yang lebih kuat membawa tempoh hujan berkurang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.