Ahli Parlimen Serbia memilih kerajaan baharu dengan menteri pro-Russia yang dikenakan sanksi oleh AS

(SeaPRwire) –   pada hari Khamis, undian kerajaan baru di Serbia yang mengembalikan dua pegawai pro-Rusia yang dikenakan sanksi oleh Amerika Syarikat, mencerminkan ikatan yang berterusan yang rapat dengan Moscow walaupun negara Balkan itu mengaku cuba untuk menyertai Kesatuan Eropah.

Perdana Menteri Miloš Vučević kerajaan mendapat sokongan dalam undian 152-61 dalam dewan 250 ahli.

Kerajaan itu termasuk bekas ketua perisikan Aleksandar Vulin, yang telah membuat beberapa lawatan ke Rusia dalam bulan-bulan kebelakangan ini, sebagai salah seorang timbalan perdana menteri, bersama-sama dengan Nenad Popović, penyokong Rusia yang lain yang telah menghadapi .

Menteri luar negeri dalam kerajaan sebelumnya, Ivica Dačić, juga seorang politikus pro-Rusia, akan menjadi ketua Kementerian Dalam Negeri dalam Kabinet baharu.

Undian itu mengikuti perdebatan panas selama dua hari. Parti Konservatif Nasionalis Progresif Presiden Aleksandar Vučić memegang majoriti selesa selepas pilihan raya pada Disember yang meningkatkan ketegangan politik kerana laporan pelbagai ketidakteraturan yang meluas.

Vučić yang semakin otoritarian telah enggan menyertai sanksi Barat terhadap Moscow atas serangan penuh skala terhadap Ukraine, walaupun Serbia telah mengutuk agresi itu.

Vučević, perdana menteri baharu, mengulangi bahawa Belgrade tidak berniat untuk mengenakan sanksi terhadap Rusia dan “tidak boleh dan tidak akan” melepaskan persahabatan dengannya. Integrasi ke dalam EU kekal sebagai “matlamat strategik.”

Beliau menambah bahawa hubungan “terbaik yang mungkin” dengan Amerika Syarikat juga menjadi kepentingan Serbia.

“Saya yakin teguh bahawa hubungan kita boleh sekali lagi berada pada tahap tinggi,” kata Vučević.

Filip Ejdus, seorang pakar keselamatan dan profesor universiti di Belgrade, menggambarkan komposisi kerajaan baharu itu sebagai “putaran” direka untuk Barat dan Rusia, dan untuk pengundi di rumah.

“Ia menghantar mesej kepada EU bahawa mereka tidak seharusnya mendorong Belgrade terlalu banyak mengenai demokrasi, kedaulatan undang-undang, atau Kosovo jika mereka mahu mengekalkan Serbia dalam orbitnya,” kata Ejdus.

Amerika Syarikat mengenakan sanksi ke atas Vulin pada Julai, menuduhnya terlibat dalam penghantaran senjata haram, perdagangan dadah dan penyalahgunaan jawatan awam.

Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat, Pejabat Kawalan Aset Asing menyatakan bahawa Vulin menggunakan kuasanya untuk membantu peniaga senjata yang disanksi Amerika Syarikat memindahkan penghantaran senjata haram merentasi sempadan Serbia.

Vulin juga dituduh terlibat dalam sindiket dadah, menurut pihak berkuasa Amerika Syarikat.

Vulin, yang dahulu pernah berkhidmat sebagai ketua tentera dan polis, baru-baru ini menerima dua pingat kehormatan dari Rusia, satu daripada Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan, atau FSB, dan yang lain dianugerahkan kepadanya oleh .

Popović, seorang ahli perniagaan dan bekas menteri kerajaan, telah “menggunakan perniagaannya yang berpangkalan di Rusia untuk melimpahkan diri dan mendapatkan kaitan rapat dengan pemimpin kanan Kremlin,” kata Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat pada November tahun lalu dalam kenyataan.

Ahli parlimen pembangkang Radomir Lazovic mengkritik penyertaan menteri-menteri dipertikaikan itu. Lazovic berkata “individu-individu ini tidak sepatutnya menjadi sebahagian daripada kerajaan, bukan sahaja kerana mereka disenaraikan hitam, tetapi kerana tingkah laku merosakkan mereka telah menyakiti rakyat Serbia.”

Sanksi Amerika Syarikat terhadap individu dan syarikat di Balkan dirancang untuk menentang cubaan mengganggu keamanan dan kestabilan di rantau yang mudah terbakar ini dan pengaruh “merosakkan” Rusia.

Barat telah meningkatkan usaha untuk menarik rantau yang bermasalah ini ke dalam lingkarannya, kerana takut Rusia boleh menimbulkan kekacauan untuk mengalihkan perhatian dari perang di Ukraine. Balkan mengalami beberapa peperangan pada tahun 1990-an, dan ketegangan masih wujud.

Rekod demokrasi Serbia yang merosot telah menolak negara itu jauh dari integrasi EU, jelas Ejdus. Laporan penipuan pilihan raya pada 17 Disember memicu protes jalanan dan pergaduhan.

“Vučić masih berpura-pura berada di landasan EU kerana ia bermanfaat bagi ekonomi Serbia, dan EU menoleransi kecenderungan otoritarianisme beliau kerana takut keganasan yang boleh disebabkan di halaman belakangnya jika Belgrade hilang kepada Rusia dan China,” kata Ejdus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.