Gangguan lebar jalur internet meluas dilaporkan di Nepal

(SeaPRwire) –   Akses internet lebar jalur telah diganggu di banyak bahagian Nepal pada hari Khamis apabila pembekal utama dari mana kebanyakan pengendali persendirian Nepal mendapatkan jalur lebar berhenti memberikan perkhidmatan kerana kegagalan pembayaran.

Pengendali perkhidmatan internet persendirian di Nepal mengeluarkan notis menyatakan perkhidmatan mereka telah diganggu atau sambungan telah perlahan. Nepal Telecom milik kerajaan masih terus menyediakan perkhidmatan internet.

Dua perkhidmatan mudah alih persendirian beroperasi masih berfungsi, tetapi kelajuan internet mereka terjejas.

ISP persendirian di Nepal tidak dapat membayar pembekal India selama berbulan-bulan kerana kerajaan tidak menyediakan mata wang asing dari bank-bank untuk membuat pembayaran. Kerajaan telah enggan berbuat demikian sehingga syarikat persendirian membersihkan cukai bagi perkhidmatan tertentu yang mereka sediakan.

Syarikat-syarikat persendirian menyatakan mereka dikecualikan daripada cukai sedemikian.

Wlink Communications, ISP terbesar di Nepal, menyalahkan kerajaan atas gangguan itu.

“Pembekal hulu kami telah memutuskan sambungan dalaman kami dengan menyatakan ketidakbayaran,” kata notis Wlink. “ISP di Nepal tidak dapat menghantar pembayaran sedemikian kerana kami tidak dapat memperoleh kebenaran daripada kerajaan Nepal untuk .”

Tiada komen segera daripada kerajaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.