Yahudi ‘berada di bawah serangan’ di Kanada Trudeau ketika antisemitisme meningkat pesat

(SeaPRwire) –   Antisemitisme di Kanada telah mencapai tahap yang meningkat secara mendadak ketika Perdana Menteri Liberal negara itu menghadapi kritikan hebat kerana mengalah kepada aktivis anti-Israel dan meninggalkan negara Yahudi.

Satu kajian ke atas beberapa statistik kejadian penyebaran antisemitisme menunjukkan apa yang dijangka menjadi peningkatan tanpa sebelumnya dalam kebencian Yahudi di Kanada apabila data penuh dikeluarkan pada musim panas. Laporan 18 Mac daripada polis di bandar terbesar Kanada, Toronto, menunjukkan bahawa daripada 84 kes jenayah kebencian yang direkodkan pada 2024, 56% kes yang menakutkan adalah bermotifkan antisemitisme. Orang Yahudi hanya membentuk kira-kira 1.4% daripada populasi negara.

Pada bulan Februari, Toronto mengalami bilangan kejadian antisemitisme tertinggi dalam tiga tahun terakhir.

Pada bulan November, sebuah kongsi agama Yahudi dan pusat komuniti di Montreal telah dibom. Tembakan juga dilancarkan ke arah dua sekolah Yahudi di Montreal pada bulan yang sama sebagai serangan kebakaran. Satu serangan kebakaran yang disyaki ke atas kedai runcit milik Yahudi di Toronto berlaku pada bulan Januari. Slogan antisemitik “Bebaskan Palestin” ditulis pada pintu belakang perniagaan itu. Serangan ke atas orang Yahudi juga berlaku di seluruh Kanada.

Richard Marceau, Timbalan Presiden Hal Ehwal Luar dan Peguam Kanan, Pusat Hal Ehwal Israel dan Yahudi di Kanada, memberitahu Digital, “Masyarakat Yahudi Kanada tidak sahaja berkabung atas pembunuhan mengerikan pada 7 Oktober yang dilakukan oleh Hamas, tetapi kami juga bimbang – dengan sebab yang baik,” katanya.

“Selama enam bulan kebelakangan ini, masyarakat ini berada di bawah serangan, menghadapi apa yang tidak pernah dilihat sejak Holocaust yang telah menjelma dalam pembakaran bom sinagog, pusat komuniti dan perniagaan milik Yahudi; tembakan dan ancaman letupan di sekolah Yahudi; gangguan ke atas ahli komuniti; intimidasi terhadap pelajar dan staf Yahudi di kampus; sokongan kepada Hamas oleh kesatuan; dan banyak lagi variasi kebencian yang memualkan.”

Marceau terus berkata bahawa “antisemitisme bukanlah masalah yang hanya melibatkan orang Yahudi, dan kita memerlukan semua orang untuk berdiri melawan kebencian toksik ini. Kerajaan perlu melaksanakan zon akses selamat di sekitar institusi Yahudi dan memperkenalkan undang-undang kebencian dalam talian; penguatkuasa undang-undang perlu melindungi ahli masyarakat Yahudi dan institusi serta menguruskan kerumunan protes anti-Israel yang menyampaikan retorik penuh kebencian dan memuliakan pengganas; sekolah dan perniagaan perlu lebih baik menangani antisemitisme sebaik sahaja ia muncul.”

Ketika dihubungi oleh Digital mengenai kritikan bahawa Kanada gagal memerangi antisemitisme dan menyumbang kepada peningkatan kebencian tertua di dunia dengan menghentikan jualan senjata ke Israel semasa perang eksistensinya menentang Hamas, Laurent de Casanove, jurucakap Perdana Menteri Trudeau berkata, “Kerajaan kami mengambil dengan serius peningkatan antisemitisme dan bentuk kebencian lain.”

Dia terus berkata: “Kami telah mengemukakan beberapa langkah kunci, daripada mengadakan perjumpaan kebangsaan pertama mengenai antisemitisme hingga melabur secara bersejarah dalam memerangi rasisme dan kebencian. Kami melabur AS$5.6 juta (dolar Kanada) untuk penubuhan pejabat Duta Khas untuk melestarikan ingatan Holocaust dan memerangi antisemitisme untuk melawan diskriminasi agama, retorik membenci, dan rasisme di dalam dan luar negara.”

Jurucakap Trudeau terus berkata bahawa “Pada musim gugur lalu, kami juga melantik Cik Deborah Lyons, seorang diplomat berpengalaman 25 tahun, sebagai Duta Khas Kanada untuk Melestarikan Ingatan Holocaust dan Memerangi Antisemitisme untuk memimpin usaha di dalam negara dengan masyarakat dan di seluruh dunia, dengan menambah sokongan berterusan AS$1.2 juta. Selain itu, kami melancarkan panggilan tindakan ‘Membina Ketahanan Masyarakat’ pada Januari untuk memberdayakan masyarakat dengan memudahkan acara yang mengeratkan sambungan, memperkukuh persatuan, membina ketahanan. Kami juga sedang bekerja untuk melancarkan Rancangan Tindakan Kanada yang pertama untuk Memerangi Kebencian tidak lama lagi.”

De Casanove enggan menjawab soalan mengenai Trudeau menarik balik jualan senjata ke Israel dan sama ada anti-Zionisme, pandangan bahawa Israel perlu dimansuhkan, merupakan ungkapan antisemitisme moden.

Casey Babb, yang mengajar kursus mengenai keganasan dan keselamatan antarabangsa di Sekolah Hal Ehwal Antarabangsa Norman Paterson di Ottawa, memberitahu Digital, “Antisemitisme di Kanada adalah setinggi tiga suku abad yang lalu, dan apa yang telah membakar ini – sejak beberapa tahun lalu – sebelum 7 Oktober adalah anti-Zionisme.”

Dia terus berkata: “Walaupun diketahui bahawa kebencian Yahudi datangnya dari pelbagai latar belakang ideologi, ia paling tajam di Kanada dalam kalangan penduduk Arab negara ini dan kumpulan sayap kiri, yang tepatnya mengapa pembuat keputusan di sini telah melakukan sedikit untuk menangani masalah ini: Mereka lebih suka orang Yahudi berasa terancam dan tidak selamat daripada menyinggung kumpulan orang yang sama sekali tidak boleh disentuh secara politik atau yang mewakili undian potensi. Kerana ini – kerana tidak ada kehendak politik atau sosial untuk menangani perkara-perkara ini – kita telah melihat Hamasifikasi masyarakat Kanada.”

Babb berkata bahawa “kita telah melihat penunjuk perasaan pro-Palestin menyeru penghapusan orang Yahudi dari Israel, dan kita mempunyai kumpulan seperti Samidoun, pertubuhan bukan untung berdaftar Kanada dengan kaitan terus dengan entiti pengganas yang disenaraikan, beroperasi dengan kekebalan di sini. Secara terus terang, sukar untuk menggambarkan kemerosotan moral yang kita lihat di sini.”

mengharamkan NGO pro-Palestin Samidoun selepas pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober yang meragut 1,200 nyawa di selatan Israel kerana dakwaan bahawa kumpulan itu membantu pengganas Palestin.

Babb berkata bahawa “pembuat keputusan di Kanada telah menghantar isyarat kepada Hamas, penganjur pengganas lain, dan beribu-ribu penyokong dan simpatisan mereka di negara ini, bahawa bukan sahaja keganasan berfungsi – tetapi Israel tidak dibenarkan memenangi perang – perang yang dipaksa ke atas mereka dengan cara paling sadis yang mungkin. Daripada meminta gencatan senjata hampir segera selepas Israel memulakan kemajuan, untuk membiayai UNRWA semula walaupun masalah keganasannya yang pelik, hingga menghentikan jualan senjata ke Israel ketika mereka memerlukannya paling, elit di Kanada telah jelas menunjukkan pihak mana yang mereka sokong.”

UNRWA merupakan singkatan untuk Agensi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Palestin Pelarian di Timur Dekat yang dilanda kontroversi.

Emily Schrader, aktivis hak asasi manusia Israel-Amerika yang berkempen menentang antisemitisme, memberitahu Digital, “Saya amat bimbang dan terkejut dengan peningkatan jelas antisemitisme di Kanada. Ini adalah hasil dasar kerajaan lemah yang enggan mempertahankan nilai-nilai liberal yang menjadikan Kanada sebuah demokrasi yang mencintai kebebasan dan menghormati hak asasi manusia. Selama bertahun-tahun, Kanada membenarkan campur tangan asing dan imigresen tidak terkawal individu yang berkaitan dengan kumpulan pengganas seperti IRGC, dan mereka telah menggunakan nilai-nilai demokrasi liberal itu sendiri untuk menghancurkannya.”

Schrader menambahkan: “Langkah publisiti Trudeau untuk mengambil hati radikal dengan menghentikan jualan senjata ke Israel, serta sokongannya untuk UNRWA, memberi daya kepada penyokong organisasi pengganas dan memberi isyarat hijau untuk teruskan kempen antisemitisme di seluruh Kanada. Memerangi ekstremisme memerlukan pencegahan – Trudeau sebaliknya memberi ganjaran kepada mereka dan taktik gangsteran mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.