Mob Mexico membunuh wanita disyaki menculik dan membunuh kanak-kanak perempuan berumur 8 tahun

(SeaPRwire) –   Sebuah gerombolan di bandar Taxco dengan kejam memukul seorang wanita sehingga mati pada hari Khamis kerana disyaki menculik dan membunuh seorang gadis berusia 8 tahun.

Gerombolan itu terbentuk selepas seorang gadis berusia 8 tahun hilang pada hari Rabu. Mayatnya ditemui di tepi jalan di pinggir bandar awal Khamis. Video kamera keselamatan kelihatan menunjukkan seorang wanita dan lelaki memuatkan sebentuk, yang mungkin mayat gadis itu, ke dalam teksi.

Gerombolan itu mengelilingi rumah wanita itu pada hari Khamis, mengancam untuk menyeretnya keluar. Polis mengambil wanita itu ke dalam bak trak polis, tetapi kemudian berdiri diam – nyata dintimidasi oleh orang ramai – ketika ahli-ahli gerombolan menyeretnya keluar dari trak dan ke atas jalan di mana mereka menginjak, menendang dan memukulinya sehingga dia terbaring, separuh telanjang dan tidak bergerak.

mengambilnya pergi, meninggalkan jalanan berlumuran darah. Pejabat peguam negeri Guerrero kemudian mengesahkan wanita itu mati akibat kecederaannya.

“Ini adalah akibat kerajaan yang buruk yang kami miliki,” kata seorang ahli gerombolan, yang memberikan namanya sebagai Andrea tetapi enggan memberikan nama keluarganya. “Ini bukan kali pertama perkara sebegini berlaku,” katanya, merujuk pembunuhan gadis itu, “tetapi ini kali pertama orang ramai melakukan sesuatu.”

“Kami sudah bosan,” katanya. “Kali ini seorang gadis berusia 8 tahun.”

Datuk Bandar Taxco, Mario Figueroa, berkata beliau berkongsi kemarahan penduduk terhadap pembunuhan itu. Figueroa berkata sejumlah tiga orang yang dipukul gerombolan – wanita itu dan dua orang lelaki – telah dibawa polis. Video dari tapak kejadian mencadangkan mereka juga dipukul, walaupun AP menyaksikan hanya pukulan wanita itu sahaja.

Pejabat peguam negeri berkata dua orang lelaki . Tiada maklumat segera mengenai keadaan mereka.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan tidak lama selepas insiden itu, Figueroa membantah beliau tidak mendapat sebarang bantuan dari kerajaan negeri untuk pasukan polis kecil dan kurang anggota beliau.

“Sayangnya, sehingga kini kami tidak menerima sebarang bantuan atau jawapan,” kata Figueroa.

Prosesi agama Jumaat Baik yang bersejarah di bandar penghasil perak lama itu berjalan seperti biasa pada malam Khamis.

Orang ramai memenuhi jalan-jalan bersejarah Taxco untuk menonton lelaki berpakaian tudung sedang berjalan sambil menyiksa diri mereka sendiri atau membawa beban berat berbentuk duri di bahu telanjang mereka untuk meniru penderitaan Yesus Kristus membawa salib.

Tetapi keganasan kilat awal itu melemparkan bayang kelam ke atas prosesi yang sudah pun serius itu, yang menarik beribu-ribu orang ke bandar kecil itu.

Ramai peserta memakai pita putih kecil berkabung.

“Saya tidak pernah berfikir bahawa di tempat pelancongan seperti Taxco kami akan mengalami penyeksaan awam,” kata Felipa Lagunas, seorang guru sekolah rendah tempatan. “Saya melihatnya sebagai sesuatu yang jauh, di tempat jauh dari tamadun … Saya tidak pernah membayangkan komuniti saya akan mengalami ini pada hari yang begitu istimewa.”

Serangan gerombolan di kawasan luar bandar Mexico adalah biasa. Pada 2018, dua orang lelaki dibakar hidup-hidup oleh orang ramai marah di negeri Puebla tengah, dan pada hari seterusnya seorang lelaki dan wanita diseret keluar dari kenderaan mereka, dipukul dan dibakar hidup-hidup di negeri jiran Hidalgo.

Tetapi Taxco dan bandar-bandar lain di negeri Guerrero khususnya cenderung kepada keganasan.

Pada akhir Januari, Taxco mengalami mogok beberapa hari oleh pemandu teksi swasta dan van yang menghadapi ancaman dari salah satu daripada beberapa kumpulan dadah yang berjuang untuk kawalan kawasan itu. Keadaan begitu teruk sehingga polis terpaksa memberi orang tumpangan di belakang kenderaan patrol mereka.

Kira-kira pada masa yang sama, mayat berlubang peluru dua orang detektif ditemui di pinggir bandar Taxco. Media tempatan mengatakan mayat mereka menunjukkan tanda-tanda penyiksaan.

Pada bulan Februari, kereta pelindung Figueroa sendiri ditembak oleh penunggang motosikal bersenjata.

Di Taxco dan seluruh negeri Guerrero, kartel dadah dan kumpulan sering menindas penduduk tempatan, menuntut bayaran perlindungan dari pemilik kedai, pemandu teksi dan bas. Mereka membunuh mereka yang enggan membayar.

Penduduk berkata mereka sudah cukup, walaupun keganasan itu mungkin akan lebih menjejaskan pelancongan.

“Kami tahu bandar bergantung kepada Minggu Suci (pelancongan) dan ini akan merosakkannya. Ramai orang tidak akan mahu datang lagi,” kata Andrea, wanita yang berada dalam gerombolan. “Kami mencari nafkah dari pelancongan, tetapi kami tidak boleh terus membenarkan mereka melakukan perkara-perkara ini kepada kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.