Wilayah Radikal Iran yang Dihentam Israel Mengungkap Kekurangan Rejimnya

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Hanya seminggu yang lalu, beberapa penduduk wilayah Isfahan di Iran – pusat senjata nuklear dan roket negara Republik Islam – bersorak gembira atas roket Iran yang ditembakkan ke Israel.

Pada waktu subuh Jumaat, pihak berkuasa Isfahan telah dimaklumkan bahawa sistem pertahanan udara mereka di bandar Isfahan dan Tabriz telah diaktifkan selepas tiga letupan berlaku berhampiran pangkalan udara tentera penting berhampiran Isfahan. Masih belum jelas berapa banyak kerosakan serangan Israel telah menyebabkan. Rejim Iran melaporkan tiada mangsa.

Potkin Azarmehr, pakar Iran berbangsa Britain-Iran, memberitahu Digital bahawa “Apa yang sumber saya katakan ialah tiada kerosakan ke atas pangkalan udara, tetapi Israel membuktikan ia mampu mengacau sistem pertahanan udara Iran dan melepasi sistem itu sehingga mereka tidak sempat memberi amaran walaupun Isfahan terletak di dalam wilayah Iran.”

Beliau terus berkata “Isfahan ialah pusat sistem pertahanan udara Iran. Jika mereka tidak dapat mengesan serangan, soalan serius tentang kebolehpercayaan pertahanan udara Iran perlu ditanya.”

Azarmehr menyatakan, “Apabila Iran menyerang balas, tiada pertahanan udara.”

Isfahan merupakan sasaran serangan utama bagi pasukan Israel, kerana kawasan ini merupakan salah satu ciri penting program senjata Iran. Inilah tempat di mana peluru berpandu jarak sederhana Shahab yang kuat dibuat. Isfahan merupakan medan ujian pada akhir Oktober untuk sistem peluru berpandu negara itu, yang terbukti mampu mengenai Israel minggu lepas.

Serangan udara Israel terhadap rejim Iran biasanya diliputi kerahsiaan untuk mengelakkan sebarang cap jari misi dan meninggalkan pemerintah Tehran menebak-nebak.

Pada Januari 2023, serangan drone Israel didakwa mengenai kilang senjata di dalam Isfahan. Serangan drone tahun lepas dikatakan dilaksanakan oleh perkhidmatan perisikan luar Israel, Mossad.

melaporkan bahawa tindak balas Jumaat bertujuan untuk difahami sebagai “Mata ganti mata, gigi ganti gigi. Israel membalas di mana mereka diserang.”

Isfahan juga merupakan pusat antisemitisme dan penafian Holocaust. Pada demonstrasi Hari Al-Quds bulan April, hari Jumaat terakhir bulan Ramadan, Iran menggalakkan penghancuran Israel. Imam Isfahan, Ayatollah Yousef Tabatabainejad, menyatakan “Ia merupakan tanggungjawab kami untuk menyokong umat Islam yang tertindas, dan kami berharap dengan kehendak ilahi dalam jalan perlawanan ini, kami akan mampu menghapuskan rejim Zionis dari muka bumi.”

Pada 2016, Persatuan Islam Universiti Isfahan mengumumkan pertandingan kartun yang bertujuan untuk mempersendakan dan menafikan Holocaust.

Sheina Vojoudi, felo pengkaji kanan Institut Emas untuk Strategi Antarabangsa, memberitahu Digital bahawa “Isfahan mempunyai kepentingan strategik yang besar di Iran. Terdapat pangkalan tentera dan nuklear di Isfahan, dan ini menunjukkan bagaimana rejim berpusat di bandar ini dan roket-roket yang dilancarkan ke Israel juga dilancarkan dari salah satu pangkalan di Isfahan.”

Vojoudi, seorang pembelot Iran yang menentang kerajaan Republik Islam, menambah bahawa “Serangan ke atas Isfahan bermakna bandar ini merupakan salah satu titik utama di mana rejim boleh menimbulkan ancaman kepada Israel dan tentu sahaja kepada rakyat Iran kerana aktiviti intensif Pasukan Pengawal Revolusi Islam. Aktiviti nuklear rejim hampir merosakkan kehidupan rakyat Isfahan dan meningkatkan kadar kanser di Isfahan.”

Walaupun Amerika Syarikat dan sekutu kelihatan puas hati dengan tindak balas Israel, pakar lain berkata peluang telah dilepaskan.

“Ini merupakan peluang yang terlepas. Israel perlu mengenakan kos serius ke atas Iran untuk mengembalikan daya serap. Saya bimbang bahawa pembalasan sederhana ini sebaliknya akan mengajar Iran bahawa ia boleh terlepas daripada serangan besar-besaran terhadap rakan Amerika Syarikat tanpa akibat serius,” kata Matthew Kroenig, naib presiden dan pengarah kanan Pusat Scowcroft untuk Strategi dan Keselamatan Majlis Atlantik dan Pengarah Pengajian Majlis itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.