Wabak demam denggi di Argentina menyebabkan kekurangan barang penting: bahan pencegah nyamuk

(SeaPRwire) –   RAK BERGANTUNG DI ARGENTINA MENYEBABKAN KEKURANGAN BARANGAN YANG DIPERLUKAN: SERANGGA PEMBUNUH

BUENOS AIRES, Argentina (AP) – Rak telah kosong, kerana penduduk mencari dengan sia-sia dan beralih kepada alternatif DIY. Dan harga jualan semula yang mengejutkan juga kepada orang Argentina yang terbiasa dengan inflasi tiga angka. Krisis terbaru negara itu: Tidak cukup serangga pembunuh.

Semasa negara Amerika Selatan itu berhadapan dengan wabak demam denggi terburuk dalam ingatan baru-baru ini, serbuk serangga telah menjadi barangan panas musim ini. Begitu panas sehingga habis di hampir semua kedai Buenos Aires dan dijual pada harga yang melambung, dalam beberapa kes sebanyak 10 kali nilai runcit.

“Kami telah ke lebih 30 farmasi di seluruh bandar dan tiada apa-apa yang tinggal,” kata Ana Infante sambil mengusir nyamuk daripada dua anak perempuannya yang kecil, lengan mereka jelas berbintik merah. Infante, 42, menyertai perlumbaan gila untuk serangga pembunuh apabila rakan sekerjanya di kedai jatuh sakit dengan demam denggi minggu lepas.

“Semuanya yang kami ada ialah ini,” katanya sambil mengangkat tangannya yang mengusir.

Penimbunan yang meresahkan dan kenaikan harga telah menimbulkan keputusasaan. Dalam satu video yang dikongsi secara meluas dari pasar di bandar El Talar di luar ibu negara Khamis, pembeli dilihat menyerbu seorang pekerja membuka kotak baru serbuk serangga, mengambil stok sebelum dia boleh meletakkan botol tunggal di rak.

“Saya berasa tidak berdaya, kerana saya tahu saya tidak boleh buat apa-apa,” kata Marta Velarde, seorang pemilik kedai 65 tahun di Buenos Aires, mengenang bagaimana seorang pelanggan yang tertekan baru-baru ini mengancam untuk memukul wajahnya apabila memberitahu dia tiada serangga pembunuh tinggal. “Anda tidak mempunyai penjelasan dan orang sangat agresif.”

Apabila kemarahan awam meningkat dan kekurangan serangga pembunuh berkembang dari gangguan ke berita negara, kerajaan – sibuk berjuang dengan inflasi yang tinggi dan protes hampir setiap hari – terpaksa campur tangan. Pada Khamis, pihak berkuasa mengangkat sekatan import produk serangga pembunuh asing untuk meningkatkan bekalan dan mengumumkan mereka akan meningkatkan pengeluaran di makmal tempatan.

“Kami bercakap dengan pengeluar yang memberitahu kami bahawa mereka telah menukar kapasiti pengeluaran mereka, mereka sedang berbuat demikian pada kapasiti maksimum,” kata Menteri Kesihatan Mario Russo kepada saluran Telefé tempatan Khamis dalam penampilan TV pertamanya sejak wabak demam denggi. Apabila ditanya bagaimana orang Argentina harus melindungi diri sementara itu, dia menawarkan amaran yang segera dipersoalkan di media sosial:

“Berhati-hati dengan seluar pendek,” katanya.

Virus demam denggi telah meledak di seluruh Amerika Latin dalam minggu lembap musim panas di Hemisfera Selatan.

Penyakit yang ditularkan nyamuk ini telah lama endemik di negara seperti Brazil dan Colombia, tetapi pakar amaran wabak yang lebih teruk di Argentina bermakna nyamuk Aedes aegypti telah meluaskan julatnya. Infeksi demam denggi di Argentina telah melonjak ke lebih 180,500 musim ini, menurut pihak berkuasa kesihatan, termasuk 129 kematian. Ini enam kali lebih tinggi daripada jumlah musim lepas, yang juga merupakan rekod terburuk.

“Penularan tidak pernah berhenti dalam musim sebelumnya, kerana musim sejuk yang kurang sejuk lebih mesra untuk nyamuk dewasa,” kata Susana Lloveras, pakar di Hospital Penyakit Berjangkit Francisco Javier Muñiz di Buenos Aires. “Skala yang sangat membimbangkan, kerana terdapat banyak permintaan pada sistem kesihatan kami.”

Masalah demam denggi ini telah diburukkan oleh perlumbaan negara untuk serangga pembunuh. Lawan politik telah menggunakan krisis serangga pembunuh untuk mengkritik dasar kerajaan untuk menyahkawal ekonomi dan membatalkan kawalan harga.

Ahli-ahli farmasi di seluruh – bosan menangani panggilan tentang bekalan serangga pembunuh – telah meletakkan tanda di pintu mereka memberitahu pelanggan untuk tidak repot.

Dalam forum Buenos Aires dalam talian di Reddit yang biasanya sibuk dengan tiket perlawanan bola sepak, banyak pengguna kini memberi tumpuan di mana untuk mendapatkan serangga pembunuh yang langka. “Saya bersedia membayar mahal,” baca salah satu posting pencari Khamis dari barat laut Argentina.

Sejak Februari, pengedar telah menaikkan harga dan sesetengah orang Argentina telah menimbun serangga pembunuh untuk dijual semula apabila cerita habis. Kini kebanyakan losyen dan semburan dalam talian ditawarkan antara $20 dan $40 – lima atau 10 kali harga runcit asal.

“Ini hanya menjijikkan,” kata Adrián Contrares, 53 tahun, penjual barang-barang bertema Gaucho di taman kawasan utara Buenos Aires. “Itu gaji sehari. Siapa boleh mampu itu? Siapa akan membelanjakan itu?”

Contrares dan orang Argentina yang lain beralih ke kaedah buatan sendiri untuk menjauhkan serangga. Dia membakar kotak telur dan melemparkan batang sereh citronella ke dalam api kecil berkeretak. Asap, mendakwa Pablo Vulgo, 60 tahun, pembuat roti, ialah bahan pembunuh serangga semulajadi yang terbaik. Seorang kanak-kanak lapan tahun yang menguping di atas basikal cepat menyahut, menjelaskan teknik ibunya mencampurkan serbuk kopi dengan bawang putih untuk mengusir serangga terbang.

Menteri Kesihatan Bandaraya Buenos Aires, Fernán Quirós, menganjurkan bengkel pencegahan demam denggi minggu lepas di kawasan kumuh yang kebersihan sanitasi buruk dan nyamuk melimpah. Video Instagram menunjukkan dia memberi arahan kepada penduduk bagaimana membuat serangga pembunuh di rumah dengan timbunan herba dan minyak pati mendidih, kedua-duanya jauh melampaui daya beli mereka.

Dan langkah akhir? “Tutup dan biarkan rehat selama 40 hari.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.