Ukraine mendakwa ia menembak jatuh pengebom strategik Rusia sementara peluru berpandu Moscow membunuh 8 orang Ukraine

(SeaPRwire) –   KYIV, Ukraine (AP) — Tentera udara Ukraine mendakwa Jumaat mereka menembak jatuh pengebom strategik Rusia, tetapi pegawai Rusia berkata pesawat itu terhempas di kawasan jarang didiami akibat kegagalan selepas misi tempur.

Tiada dakwaan boleh disahkan secara bebas. Dakwaan Ukraine sebelum ini mengenai menembak jatuh pesawat peperangan Rusia semasa perang lebih dua tahun mereka telah diam atau ditolak oleh Rusia.

Sementara itu, peluru berpandu Rusia menyerang bandar-bandar di kawasan tengah Dnipro Ukraine, membunuh lapan orang termasuk seorang kanak-kanak perempuan berumur 14 tahun dan kanak-kanak lelaki berumur 8 tahun, dan mencederakan 28 orang, menurut pegawai tempatan.

mengulangi seruan pegawai Kyiv hampir setiap hari untuk lebih banyak sistem pertahanan udara Barat, sekali lagi menarik perbandingan dengan cara Israel menangkis serangan Iran baru-baru ini.

Serangan peluru berpandu dan drone boleh dielakkan, beliau menulis di platform sosial X: “Ini telah dibuktikan di langit-langit Timur Tengah, dan ia sepatutnya berfungsi di Eropah.”

Menteri Luar Negeri Dmytro Kuleba menambah: “Kanak-kanak tidak sepatutnya dibunuh dalam serangan udara di Eropah moden.”

Tentera udara Rusia jauh lebih kuat berbanding Ukraine, tetapi sistem peluru berpandu canggih yang disediakan oleh rakan kongsi Barat Kyiv merupakan ancaman besar kepada penerbangan Rusia kerana pasukan Kremlin secara perlahan mara sepanjang barisan hadapan kira-kira 1,000 kilometer (620 batu) dalam apa yang menjadi perang kesabaran yang menggerunkan. Pegawai Ukraine mengatakan mereka menjangkakan serangan besar Rusia pada musim panas.

Ukraine mengatakan tentera udara dan perisikan tentera bekerjasama untuk menembak jatuh pesawat pengebom Tu-22M3 dengan peluru berpandu anti pesawat. Rusia biasanya menggunakan pesawat pengebom untuk melepaskan peluru berpandu Kh-22 dari udara ke sasaran Ukraine dari dalam wilayah udara sendiri. Pesawat ini juga boleh membawa kepala peledak nuklear.

Kementerian pertahanan Rusia berkata pesawat peperangan itu terhempas “di kawasan terpencil” di kawasan selatan Stavropol, beratus-ratus kilometer (batu) dari sempadan Ukraine.

Tiga anak kapal telah diselamatkan selepas melontar dari pesawat, dan operasi mencari anak kapal keempat sedang berlangsung, menurut kementerian itu. Tetapi Gabenor Stavropol Vladimir Vladimirov berkata salah seorang juruterbang yang diselamatkan mati.

Pada Krismas Eve, Ukraine mendakwa menembak jatuh dua pesawat pejuang Rusia. Pada Januari, tentera udara Ukraine mengatakan ia menembak jatuh pesawat amaran awal dan pesawat pusat arahan Rusia yang memaklumkan maklumat kepada tentera di darat, dalam apa yang kelihatan sebagai pukulan besar bagi pasukan Kremlin. Bulan seterusnya, Ukraine mengatakan ia menghapuskan pesawat amaran awal dan pusat arahan Rusia yang lain.

Juga pada Januari, Moscow menuduh Kyiv menembak jatuh pesawat pengangkut tentera Rusia yang membawa tawanan perang Ukraine ke pertukaran tawanan.

Pasukan Rusia pada waktu malam melancarkan serangan gabungan udara dengan menggunakan 22 peluru berpandu pelbagai jenis dan 14 drone Shahed semasa malam, menurut tentera udara Ukraine. Semua drone dan 15 daripada peluru berpandu dapat dikesan, katanya.

Serangan itu mengenai kawasan bandar serta infrastruktur keretapi di kawasan Dnipro, menurut Pengendali Keretapi Kebangsaan Ukraine. Antara mereka yang terbunuh dalam serangan itu ialah pekerja Oksana Storozhenko, ibu kepada dua anak lelaki remaja, katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.