Turki menahan 7 suspek atas tuduhan menjual maklumat kepada agensi perisikan Israel, Mossad

(SeaPRwire) –   Polis Turki pada Selasa menahan tujuh orang lagi disyaki menjual maklumat kepada agensi perisikan Israel Mossad, pihak berkuasa berkata, terbaru dalam gelombang penangkapan sedemikian.

Suspek ditahan semasa serbuan serentak di Istanbul, Menteri Dalam Negeri Ali Yerlikaya berkata di platform X, bekas Twitter. Serbuan itu merupakan operasi bersama dengan Pertubuhan Perisikan Kebangsaan Turki.

Suspek yang ditahan disyaki mengumpul data mengenai individu dan syarikat di Turki dan menjualnya kepada agensi perisikan Israel, Yerlikaya berkata. “Kami tidak akan membenarkan aktiviti perisikan dilaksanakan dalam sempadan negara kami.”

Belum diketahui sama ada sebarang tuduhan telah dikenakan dan pihak berkuasa tidak memberikan maklumat tambahan.

Bulan lepas, tujuh orang lain, termasuk detektif persendirian, ditahan atas syak wasangka serupa. Dan awal Januari, 34 orang juga ditahan oleh polis Turki atas syak wasangka mengintip untuk Israel.

Suspek yang ditahan pada Januari telah dituduh merancang untuk menjalankan aktiviti termasuk pengintaian dan “mengejar, menyerang dan menculik” warga asing yang tinggal di Turki.

Ketika itu, Menteri Keadilan Yilmaz Tunc berkata kebanyakan suspek dituduh melakukan “perisikan politik atau ketenteraan” bagi pihak perisikan Israel.

Agensi berita kerajaan Anadolu, dengan merujuk kepada pegawai keselamatan tidak dinamakan, berkata salah seorang yang ditahan Selasa termasuk bekas pegawai awam kini bekerja sebagai detektif persendirian yang didakwa dilatih oleh Mossad di Belgrade, Serbia. Beliau mengumpul maklumat mengenai syarikat dan individu Timur Tengah, dan bahkan meletakkan peranti pelacak di kenderaan orang yang ditargetkan oleh perisikan Israel, kata Anadolu.

Turki dan Israel telah menormalkan hubungan pada 2022 dengan melantik semula duta besar berikutan tahun-tahun ketegangan. Tetapi hubungan itu cepat merosot selepas , dengan Ankara menjadi salah satu pengkritik terkuat tindakan tentera Israel di Gaza.

Pada Disember, ketua agensi keselamatan Shin Bet Israel berkata bahawa organisasi mereka bersedia menargetkan kumpulan militan Hamas di mana-mana, termasuk di Lubnan, Turki dan Qatar.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan memberi amaran kepada Israel akan “akibat serius” jika Israel terus dengan ancamannya menyerang pegawai Hamas di tanah Turki.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.