Seniman Israel, kurator enggan buka pameran sehingga gencatan senjata, perjanjian tebusan dicapai.

(SeaPRwire) –   Artis dan kurator di Pavilion Israel tahun ini di Venice Biennale di Itali, bersama-sama dengan kurator-kuratornya, berkata pada Selasa mereka tidak akan membuka pavilion Israel sehingga gencatan senjata dan perjanjian tebusan tawanan dicapai dalam perang berbulan-bulan Israel dengan Hamas di Jalur Gaza.

Tanda di tingkap pavilion Israel yang dipaparkan pada Selasa dan ditulis dalam bahasa Inggeris membaca: “Artis dan kurator pavilion Israel akan membuka pameran apabila persetujuan gencatan senjata dan pembebasan tebusan dicapai.”

Dalam kenyataan, artis Ruth Patir, berkata beliau dan kurator-kurator mahu menunjukkan solidariti dengan keluarga tebusan “dan komuniti besar di Israel yang memanggil perubahan.”

“Sebagai seorang artis dan pendidik, saya tegas membantah sekatan budaya, tetapi saya mempunyai kesukaran yang ketara dalam mempersembahkan projek yang membincangkan kerentanan kehidupan pada masa ketidakpedulian yang tidak terhingga terhadapnya,” kata Patir dalam kenyataan itu.

Israel tergolong dalam 88 peserta kebangsaan di Venice Biennale ke-60, yang berlangsung dari 20 April hingga 24 November. Pavilion Israel dibina pada 1952 sebagai perwakilan kekal Israel di Giardini, tapak asal pameran seni kontemporari dunia yang tertua dan tapak 29 pavilion kebangsaan. Negara-negara lain memaparkan karya mereka di Arsenale berhampiran atau di lokasi-lokasi di seluruh bandar.

Tetapi bahkan sebelum kenyataan itu, kurator dan pengkritik telah menandatangani surat terbuka meminta Biennale itu mengecualikan pavilion kebangsaan Israel dari pameran tahun ini untuk memprotes peperangan Israel di Gaza. Mereka yang membantah kehadiran Israel juga berjanji akan membantah di tapak.

Biennale itu telah menyokong tegas penyertaan Israel, dan pameran itu dibuka dalam keadaan keselamatan yang lebih tinggi daripada biasa.

Pavilion-pavilion kebangsaan di Venice adalah bebas daripada pameran utama, dan setiap negara memutuskan sendiri pameran mereka, yang mungkin atau mungkin tidak memainkan wawasan kurator. Pameran Israel Patir bertajuk “(M)otherland”.

Kurator pavilion Israel, Mira Lapidot dan Tamar Margalit, berkata mereka menangguhkan pembukaan pameran itu kerana “peperangan mengerikan yang sedang melanda Gaza”, tetapi mereka berharap keadaan akan berubah, supaya pameran itu boleh dibuka untuk tatapan awam.

“Tiada penghujung yang nampak, hanya janji lebih sakit, kehilangan, dan kemusnahan. Pameran sudah siap dan pavilion sedang menunggu untuk dibuka,” kata mereka. Untuk sementara, karya video karya Patir boleh dilihat melalui tingkap pavilion.

Pameran (M)otherland itu sepatutnya berlangsung dari Sabtu, 20 April, hingga Ahad, 24 November.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.