Kes ekstradisi Assange bergerak ke hadapan selepas mahkamah UK dijamin tiada hukuman mati oleh AS

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat telah memberi jaminan yang diminta oleh Mahkamah Tinggi British di London bahawa tiada hukuman mati akan dikenakan kepada Julian Assange.

Mahkamah Tinggi telah membuat keputusan pada bulan lepas bahawa jika Amerika Syarikat gagal memberi jaminan, Assange dibenarkan untuk membuat rayuan menentang ekstradisinya ke atas penerbitan dokumen tentera Amerika Syarikat 14 tahun lalu oleh WikiLeaks.

Peguam untuk Amerika Syarikat diminta memberi jaminan bahawa Assange boleh mencari hak pertama perlembagaan kebebasan bersuara semasa perbicaraan di Amerika Syarikat dan bahawa penerbit Australia itu tidak akan menghadapi tuduhan baru yang boleh menyebabkannya dihukum mati.

Jaminan-jaminan ini telah dikemukakan sebelum tarikh akhir Selasa, menetapkan satu sidang mahkamah pada 20 Mei di hadapan mahkamah British untuk menentukan sama ada Assange boleh diekstradisi. Jika mahkamah membuat keputusan menyokong ekstradisi, satu-satunya pilihan yang tinggal untuk Assange adalah di Mahkamah Rayuan.

Menurut dokumen yang difailkan oleh Amerika Syarikat, Assange, 52, “akan mempunyai keupayaan untuk menimbulkan dan cuba bergantung kepada hak dan perlindungan yang diberikan di bawah Perlembagaan Pertama Amerika Syarikat.” Tetapi, dokumen itu mengakui, keputusan tentang “penggunaan Perlembagaan Pertama adalah eksklusif di bawah bidang kuasa mahkamah Amerika Syarikat.”

Dokumen itu, yang telah ditinjau oleh Reuters Digital, juga mendakwa bahawa hukuman mati tidak akan dicari atau dikenakan.

“Jaminan-jaminan ini mengikat kepada semua orang sekarang atau selepas ini yang telah diberi kuasa untuk memutuskan perkara-perkara ini,” baca dokumen itu.

Peguam untuk Assange sebelum ini telah menggambarkan sebarang jaminan sebagai tidak bermakna, dengan mengatakan mereka tidak percaya mereka boleh bergantung kepada jaminan itu jika klien mereka benar-benar menghadapi ekstradisi.

Assange menghadapi tuduhan untuk didakwa menerima, memiliki dan berkomunikasi maklumat sulit kepada orang awam, serta satu tuduhan mengenai konspirasi untuk melakukan serangan komputer. Jika diekstradisi, Assange akan berhadapan di Alexandria, Virginia, dan boleh menghadapi sehingga 175 tahun dalam penjara maksimum keselamatan jika disabitkan kesalahan.

Tuduhan-tuduhan itu dibawa oleh Jabatan Kehakiman Trump berhubung penerbitan WikiLeaks pada tahun 2010 kepada kabel yang dibocorkan oleh penganalisis perisikan tentera Amerika Syarikat Chelsea Manning. Maklumat itu menggambarkan dakwaan jenayah perang yang dilakukan oleh kerajaan Amerika Syarikat di Iraq, Afghanistan dan kem tahanan di Teluk Guantanamo, Cuba, serta contoh CIA terlibat dalam penyeksaan dan penyerahan.

Seorang hakim mahkamah daerah UK telah menolak permintaan ekstradisi Amerika Syarikat pada tahun 2021 atas alasan Assange mungkin membunuh diri jika ditempatkan di bawah syarat penjara keras Amerika Syarikat. Mahkamah yang lebih tinggi membatalkan keputusan itu selepas mendapat jaminan daripada Amerika Syarikat tentang layanan terhadapnya.

Keluarga Assange telah mengatakan mereka tidak merasa selesa selepas mengetahui jaminan Amerika Syarikat pada Selasa, dengan isterinya Stella mengatakan dalam kenyataan bahawa Amerika Syarikat telah membatasi dirinya kepada “kata-kata licik” dan bahawa “nota diplomatik itu tidak membawa sebarang lega terhadap kegelisahan keluarga kami tentang masa depannya – jangkaan suramnya untuk menghabiskan seumur hidupnya dalam pengasingan di penjara Amerika Syarikat untuk menerbitkan jurnalisme pemenang anugerah.”

Gabriel Shipton, abang Assange, telah memberitahu Reuters Digital: “Nota diplomatik ini merupakan batu loncatan lagi dalam penganiayaan Julian Assange.”

“Kami kini mengira ke 20 Mei apabila mahkamah UK akan membuat keputusan sama ada nota politik ini daripada kedutaan Amerika Syarikat di London cukup untuk memerintah ekstradisi Julian,” kata Shipton.

Jaminan-jaminan itu datang selepas Presiden Biden minggu lepas mengatakan beliau sedang mempertimbangkan permintaan Australia untuk menarik balik tuduhan terhadap Assange.

“Dengan Presiden Biden minggu lepas mengatakan beliau sedang mempertimbangkan permintaan Australia untuk menarik balik tuduhan, sudah tiba masanya untuk menghentikan prosiding ini dan membenarkan Julian disatukan semula dengan keluarganya,” kata Shipton.

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat enggan memberi komen kepada Reuters Digital tentang jaminan-jaminan itu.

Bulan lepas, apabila mahkamah British meminta Amerika Syarikat memberi jaminan, mahkamah itu menolak kebanyakan rayuan Assange – enam daripada sembilan yang dikemukakannya, termasuk dakwaan prosiding politik dan kebimbangan tentang rancangan di bawah pentadbiran Trump untuk menculik atau membunuh Assange ketika dia masih bersembunyi di kedutaan Ecuador di London.

Assange telah ditempatkan di Penjara Berkeselamatan Tinggi Belmarsh, London sejak dia dikeluarkan dari Kedutaan Ecuador pada 11 April 2019 kerana melanggar syarat jaminan. Dia telah mencari perlindungan di kedutaan itu sejak 2012 untuk mengelakkan dikirim ke Sweden atas dakwaan beliau meliwat dua wanita kerana Sweden tidak akan memberi jaminan untuk melindunginya daripada ekstradisi ke Amerika Syarikat. Siasatan ke atas dakwaan serangan seksual itu akhirnya ditutup.

Pentadbiran Obama pada tahun 2013 memutuskan untuk tidak mengheret Assange walaupun WikiLeaks menerbitkan kabel sulit pada tahun 2010 kerana ia terpaksa juga mengheret jurugambar dari agensi berita utama yang menerbitkan bahan yang sama.

Presiden Obama juga menuduh Assange melanggar Akta Rahsia Negara dan kesalahan lain pada tahun 2013 dengan hukuman tujuh tahun pada Januari 2017, dan Manning, yang telah dipenjara sejak 2010, dibebaskan kemudian pada tahun itu.

Jabatan Kehakiman di bawah Presiden Trump kemudian bergerak untuk mengheret Assange di bawah Akta Rahsia Negara, dan pentadbiran Biden terus mengejar prosidingnya.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.