Selatan Moldova Transnistria yang disokong Rusia mendakwa serangan dron ke atas unit tentera

(SeaPRwire) –   Jabatan keselamatan negara di rantau berpisah Transnistria Moldova yang disokong Rusia mengatakan pada hari Jumaat bahawa sebuah drone menyerang sebuah unit tentera berhampiran sempadan dengan Ukraine, menyebabkan kerosakan kecil kepada stesen radar tetapi tiada mangsa.

Insiden itu berlaku di kawasan Rabnita, kira-kira 4 batu dari sempadan, kementerian keselamatan negara rantau itu mengatakan, dan menambah bahawa siasatan jenayah telah dibuka. Mereka tidak mengatakan siapa yang mereka fikir di sebalik serangan yang didakwa itu.

Jabatan Dasar Pemulihan Moldova menanggapi dengan mengatakan bahawa insiden itu menyesuaikan “corak provokasi” di Transnistria yang direka untuk “menimbulkan panik dan ketegangan” dan mengekalkan perhatian pada rantau itu.

Moldova, seperti Ukraine, ialah calon ahli untuk keahlian EU, dan telah berulang kali menuduh Rusia melaksanakan “perang hibrid” terhadap negara itu, campur tangan dalam pilihan raya tempatan, dan menjalankan kempen disinformasi besar-besaran untuk cuba menjatuhkan kerajaan dan menghalang jalannya ke arah keanggotaan penuh EU. Rusia menafikan tuduhan itu.

Insiden drone itu datang selepas sebuah helikopter kosong di sebuah kemudahan tentera di Transnistria bulan lepas dimusnahkan dalam apa yang dipersalahkan oleh pihak berkuasa Transnistria ke atas serangan drone Ukraine, tetapi yang dikatakan oleh pegawai Moldova ialah letupan yang diatur juga bertujuan untuk mengapi-apikan ketegangan.

Walaupun Moldova tidak secara terus membalas Rusia, ia juga mengatakan bahawa “lebih tindakan seperti itu dirancang oleh” di Transnistria.

Selepas perang pendek pada awal 1990-an, Transnistria mengisytiharkan kemerdekaan daripada Moldova, di mana kerajaan pro-Barat masa kini telah tegas menentang perang Presiden Rusia Vladimir Putin dengan Ukraine.

Walaupun kemerdekaan Transnistria tidak diiktiraf oleh mana-mana negara PBB, termasuk Rusia, wilayah berpengaruh Kremlin itu telah menjadi sumber ketegangan semasa perang, terutamanya kerana ia terletak di antara Moldova dan Ukraine dan merupakan tapak pangkalan tentera dengan 1,500 askar Rusia. Belum jelas sama ada mana-mana askar berada di tapak insiden drone pada hari Jumaat.

Rantau berpisah itu juga menjadi tajuk berita pada bulan Februari apabila pihak berkuasa menggunakan perjumpaan jarang kongres Transnistria untuk merayu kepada Moscow untuk “perlindungan” kerana apa yang mereka katakan ialah tekanan yang meningkat dari Moldova. Rayuan itu berhenti daripada meminta Rusia mengilhak wilayah itu, menenangkan kebimbangan di Moldova, yang menolak acara itu sebagai propaganda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.