Hakim Argentina Mengiktiraf Penderaan Jantina Dihadapi Selama Bertahun-tahun oleh 20 Orang Biarawati dalam Keputusan Terobosan

(SeaPRwire) –   BUENOS AIRES, Argentina (AP) — Seorang hakim pada Jumaat telah memutuskan bahawa 20 orang biarawati telah mengalami penderaan selama lebih dua dekad di tangan pegawai-pegawai kanan gereja di negara konservatif utara, dan memerintahkan uskup agung yang dituduh dan pegawai-pegawai gereja untuk menjalani rawatan psikologi dan latihan dalam diskriminasi jantina.

Keputusan di tanah air telah memperlihatkan masalah penderaan biarawati oleh paderi dan uskup dalam Gereja Katolik yang berlarutan.

Walaupun lama ditutup-tutupi oleh skandal-skandal gereja lain, penyalahgunaan sedemikian dalam kehidupan keagamaan kini semakin didedahkan dan dikecam hasil daripada biarawati merasa diberdayakan oleh gerakan #MeToo, yang mempunyai kaitan dalam gereja, #NunsToo.

“Saya simpulkan dan tegas bahawa biarawati-biarawati ini telah mengalami tindakan keganasan jantina secara agama, fizikal, psikologi dan ekonomi selama lebih 20 tahun,” kata Hakim Carolina Cáceres dalam keputusan dari Salta di barat laut Argentina.

Beliau juga memerintahkan penghakiman itu disampaikan kepada Francis.

Empat anggota rohani yang dituduh telah menafikan melakukan sebarang keganasan. Peguam uskup agung, Eduardo Romani, menolak keputusan Jumaat itu sebagai tidak berasas dan berjanji akan merayu. Walau bagaimanapun, beliau berkata, uskup agung akan mematuhi perintah untuk menerima rawatan dan latihan anti-diskriminasi melalui sebuah NGO tempatan “sama ada beliau bersetuju dengan asasnya atau tidak.”

Peguam biarawati itu memuji keputusan itu sebagai tiada sebelumnya di Argentina dalam mengakui nasib pelanggan dan masalah diskriminasi jantina yang lebih mendalam.

“Ia memecahkan ‘status quo’ kerana ia menyasarkan seseorang yang mempunyai kuasa yang besar,” kata José Viola, peguam itu.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, beberapa kes terkemuka telah muncul yang melibatkan biarawati, wanita awam atau wanita yang dikhususkan mengaku tentang penderaan rohani, psikologi, fizikal atau seksual oleh paderi-paderi yang pernah dihormati.

Tetapi aduan-aduan itu kebanyakannya jatuh ke telinga tuli di dan dalam hierarki lelaki sepenuhnya di peringkat tempatan di Argentina, kelihatannya mendorong biarawati-biarawati di Salta untuk mencari penyelesaian dalam sistem keadilan awam. Dinamik yang serupa bermain apabila skandal penderaan kanak-kanak oleh rohani pertama kali meletus berdekad-dekad yang lalu dan mangsa-mangsa menghadap ke mahkamah kerana ketidakbertindakan oleh pihak berkuasa gereja.

20 biarawati dari perintah yang tertutup Discalced Carmelites di Biara San Bernardo — didedikasikan kepada kesunyian, kesunyian dan meditasi kontemplatif harian — membawa kes mereka ke hadapan pada 2022, mengejutkan Salta yang konservatif.

Aduan mereka merujuk kepada pelbagai penderaan termasuk hinaan lisan, ancaman, penghinaan dan serangan fizikal — walaupun bukan seksual.

Biarawati-biarawati itu menggambarkan Uskup Agung Mario Cargnello sebagai menangkap, menampar dan menggoncang wanita. Pada satu ketika, mereka berkata, Cargnello mengetatkan bibir seorang biarawati untuk menyekatnya. Pada ketika lain, beliau menyerang seorang biarawati, menindihnya ke tanah. Mereka juga menuduh Cargello meminjam wang biarawati tanpa membayarnya kembali.

Cáceres, hakim itu, menggambarkan insiden-insiden itu sebagai sebahagian daripada corak “keganasan jantina fizikal dan psikologi” yang dihasilkan oleh hierarki dan budaya kesunyian gereja yang kaku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.