Sekurang-kurangnya 70 orang terbunuh oleh banjir di Kenya kerana lebih hujan dijangka sepanjang hujung minggu

(SeaPRwire) –   Banjir dan hujan lebat di Kenya telah mengorbankan sekurang-kurangnya 70 orang sejak pertengahan Mac, kata seorang jurucakap kerajaan Jumaat, dua kali lebih banyak daripada yang dilaporkan awal minggu ini.

Negara Afrika Timur itu telah mengalami minggu-minggu hujan lebat dan banjir teruk di , serta di kawasan barat dan tengah negara.

Jumaat menafikan dakwaan beratus-ratus orang telah terbunuh dalam banjir berterusan dan berkata jumlah rasmi kini berjumlah 70 orang.

Lima mayat telah ditemui Jumaat dari sebuah sungai di daerah Makueni, timur negara, selepas sebuah lori yang mereka menumpang dilanggar banjir di sebuah jambatan yang tenggelam, stesen TV tempatan Citizen TV melaporkan. Sebelas orang lagi diselamatkan.

berkata Jumaat dalam sebuah sidang media bahawa kerajaan telah memperuntukkan 4 bilion shilling Kenya ($29 juta) untuk usaha bantuan kecemasan, tetapi tidak memberikan butiran lanjut.

Lebih 130,000 orang kini terjejas dengan beribu-ribu rumah musnah dan yang lain banjir. Sesetengah 64 sekolah awam di ibu negara banjir dan terpaksa ditutup. Jalan dan jambatan telah rosak atau musnah.

Jabatan Meteorologi Kenya Jumaat mengeluarkan amaran hujan lebat untuk akhir minggu dan menyeru penduduk berjaga-jaga.

Negara-negara Afrika Timur lain telah melaporkan banjir, dengan 155 orang dilaporkan terbunuh di negara jiran Tanzania dan lebih 200,000 orang terjejas di Burundi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.