Paus akan membawa panggilannya untuk kecerdasan buatan yang beretika ke puncak G7 Jun di selatan Itali

(SeaPRwire) –   Paus sedang membawa panggilannya untuk kecerdasan buatan dikembangkan dan digunakan menurut garis etika ke Kumpulan 7 negara perindustrian.

mengumumkan Jumaat bahawa Francis telah menerima jemputannya untuk hadir ke Kemuncak G7 di Puglia pada Jun. Vatican mengesahkan berita itu.

Meloni, yang kini memimpin G7, menjadi tuan rumah ke Kemuncak Jun 13-15 pemimpin dari Britain, Kanada, Perancis, Jerman, Jepun dan Amerika Syarikat.

Dalam kenyataan video Jumaat, Meloni berkata Francis akan menjadi paus pertama menghadiri kemuncak G7 dan akan mengambil bahagian dalam sesi diberikan kepada kecerdasan buatan.

“Saya yakin bahawa kehadiran Beliau akan memberikan sumbangan penting kepada penentuan rangka kerja peraturan, etika dan budaya untuk kecerdasan buatan,” kata Meloni.

Francis telah memanggil untuk perjanjian antarabangsa untuk memastikan AI dibangunkan dan digunakan secara etika dan mempersembahkan mesej tahunannya tentang keamanan tahun ini kepada topik itu.

Kecerdasan buatan telah menarik perhatian dunia berkat kemajuan sistem canggih seperti yang telah menakjubkan pengguna dengan kemampuan untuk menghasilkan teks, foto dan lagu seperti manusia. Tetapi teknologi itu juga menimbulkan kebimbangan tentang risiko yang ditimbulkan oleh teknologi yang sedang berkembang pesat itu terhadap pekerjaan, privasi dan perlindungan hak cipta dan bahkan nyawa manusia itu sendiri.

Think tank bioetika Vatican, Akademi Pontifical untuk Kehidupan, juga memimpin kempen untuk melibatkan syarikat teknologi besar, institusi akademik dan organisasi bukan kerajaan untuk menandatangani satu set piawaian dalam pembangunan dan penggunaan etika AI, dengan Cisco Systems menjadi penandatangan terbaru minggu ini.

Di Kemuncak menteri luar negara G7 yang baru-baru ini berakhir Ahad lalu di Capri, Itali, menteri-menteri menyatakan risiko keselamatan siber yang ditimbulkan oleh AI dan mengakui “kepentingan memajukan usaha kami untuk memastikan AI yang selamat, selamat dan boleh dipercayai, yang berpusat pada manusia dan berdasarkan hak asasi manusia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.