Sekurang-kurangnya 241 orang telah mati di penjara-penjara El Salvador semasa ‘perang menentang kumpulan’, kata kumpulan hak asasi

(SeaPRwire) –   SAN SALVADOR (AP) — Sekurang-kurangnya 241 orang telah meninggal dunia di penjara sejak bermulanya “perang kumpulan geng” dua tahun lalu, menurut pertubuhan Humanitarian Legal Relief.

Ingrid Escobar, pengarah pertubuhan hak asasi, berkata mereka menerima 500 laporan kematian di bawah tahanan negara, tetapi mereka telah mengesahkan kira-kira separuh daripadanya, termasuk dua orang yang belum dewasa. Tahun lalu, pertubuhan itu mendokumenkan 126 kematian, hanya separuh daripada jumlah yang didokumenkan tahun ini.

Pada Mac 2022, Bukele mengumumkan “keadaan pengecualian”, mengesahkan banyak hak perlembagaan untuk memerangi kumpulan geng yang telah menakutkan negara itu.

Sejak itu, El Salvador telah menangkap 80,000 orang – lebih daripada 1% penduduk negara itu – melemparkan mereka ke penjara, sering tanpa bukti yang kuat tentang kaitan mereka dengan kumpulan geng dan hampir tiada akses ke proses undang-undang yang adil. Penjara-penjara itu telah disamakan dengan bilik-bilik penyiksaan, dengan keadaan mengerikan.

Menurut laporan NGO, “daripada kematian ini, 44% mati akibat kematian yang ganas, penyiksaan yang serius, 29% disebabkan ketiadaan rawatan perubatan.”

Walaupun kerajaan dituduh melakukan pelanggaran hak asasi manusia besar-besaran dalam serbuan mereka, Bukele kekal sangat popular di El Salvador kerana kadar pembunuhan jatuh mendadak berikutan penangkapan itu. Negara Amerika Tengah itu berpindah dari menjadi salah satu negara paling berbahaya di dunia untuk mempunyai kadar pembunuhan terendah di rantau itu.

Bukele menunggang populariti itu ke pemilihan semula pada bulan Februari, walaupun perlembagaan negara itu melarang penggal kedua untuk presiden.

Kerajaan sudah terpaksa melepaskan 7,000 orang kerana kekurangan bukti dan naib presiden El Salvador pada bulan Januari memberitahu Associated Press bahawa kerajaan telah “membuat kesilapan” dalam penangkapan mereka.

Pertubuhan hak asasi itu menganggarkan bahawa daripada orang-orang yang ditangkap dalam dua tahun rejim pengecualian, 35% adalah orang yang tidak bersalah dan menyatakan bahawa 94% daripada yang meninggal dunia tidak mempunyai afiliasi kumpulan geng.

“Kebanyakannya adalah orang bekerja seperti peniaga tidak formal, pemandu teksi dan/atau pekerja pengangkutan tidak formal, petani, nelayan, pengkhotbah dan paderi evangelikal, pekerja perbandaran dan seorang ahli kesatuan sekerja,” kata laporan itu.

Humanitarian Legal Relief juga menuntut kerajaan El Salvador menyiasat “pembunuhan” yang berlaku di penjara dan “semua kehilangan paksa penahan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.