Rusia mula menarik balik pasukan pengaman dari Karabakh, kini di bawah kawalan penuh Azerbaijan

(SeaPRwire) –   MOSCOW (AP) – Tentera pengaman sedang ditarik balik daripada kawasan Karabakh, di mana mereka telah ditempatkan sebagai pengaman sejak berakhirnya perang pada tahun 2020, pegawai kedua-dua negara berkata Rabu.

Dalam panggilan konferens telefon dengan wartawan, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mengesahkan laporan penarikan balik tetapi tidak memberikan butiran lanjut. Hikmet Hajiyev, ketua dasar luar Azerbaijan pentadbiran presiden, juga mengesahkan penarikan balik, mengatakan ia dipersetujui oleh kedua-dua negara.

Hajiyev tidak menyatakan sebab tentera pengaman ditarik balik, tetapi kehadiran mereka kelihatan tidak diperlukan selepas Azerbaijan menguasai sepenuhnya kawasan itu tahun lalu.

Kawasan itu telah di bawah kawalan etnik Armenia sehingga perang pada tahun 2020 yang mengakibatkan Azerbaijan menguasai semula bahagian-bahagian kawasan itu.

Perang itu berakhir dengan gencatan senjata yang diperantarai Rusia yang memanggil untuk meletakkan kira-kira 2,000 tentera pengaman di bahagian-bahagian Karabakh yang masih dipegang oleh etnik Armenia. Tugas pasukan itu termasuk memastikan laluan bebas di jalan tunggal yang menghubungkan Karabakh dengan Armenia.

Tetapi Azerbaijan memulakan sekatan jalan pada akhir 2022, mendakwa etnik Armenia menggunakan jalan itu untuk menghantar senjata dan menyeludup mineral, dan tentera Rusia tidak campur tangan.

Selepas berbulan-bulan kekurangan makanan dan ubat-ubatan yang semakin teruk di Karabakh kerana sekatan, Azerbaijan melancarkan serangan kilat cemerlang pada September 2023 yang memaksa pihak berkuasa Armenia Karabakh menyerah kalah selepas satu hari rundingan yang diperantarai tentera Rusia.

Hampir semua 50,000 penduduk etnik Armenia di Karabakh melarikan diri dari kawasan itu dalam masa beberapa hari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.