Rancangan kontroversi Britain hantar beberapa pendatang ke Rwanda hadapi rintangan di Parlimen

(SeaPRwire) –   LONDON (AP) – Rancangan Britain untuk menghantar sebahagian pendatang tanpa izin ke Rwanda menghadapi halangan di Parlimen.

Dewan Pertuanan telah memasukkan pindaan ke dalam , mengembalikannya ke Dewan Rakyat dalam proses yang dikenali sebagai ping-pong parlimen.

Kerajaan berharap ahli Dewan Pertuanan akan berhenti menghalang rang undang-undang pada hari Rabu, mengalah kepada peraturan parlimen bahawa Dewan Pertuanan yang tidak dipilih akhirnya tidak boleh membatalkan Dewan Rakyat yang dipilih.

Rang undang-undang ini masih sangat mungkin akan menjadi undang-undang, tetapi langkah terbaru ini akan menangguhkan kelulusannya, mungkin sehingga minggu depan.

Undang-undang ini akan membuka jalan kepada penerbangan pengusiran ke Rwanda – walaupun lawan rancangan berencana cabaran undang-undang baru yang boleh menghalang penerbangan daripada berlepas.

Rancangan Rwanda adalah kunci kepada janji Perdana Menteri Rishi Sunak untuk “menghentikan bot” membawa pendatang tanpa izin yang tidak sah ke UK melalui Selat Inggeris, dan Sunak telah berulang kali menyatakan bahawa penerbangan pertama akan berlepas pada musim bunga.

Menteri Dalam Negeri Michael Tomlinson memberitahu ahli parlimen pada hari Rabu bahawa undang-undang diperlukan kerana “kami tidak boleh berdiri dan membiarkan penyeludup manusia mengawal siapa yang memasuki negara kami dan melihat lebih banyak nyawa hilang di laut.”

“Kami mempunyai kewajipan kepada awam dan kepada mereka yang dieksploitasikan oleh kumpulan jenayah untuk menghentikan perdagangan keji ini dan melindungi sempadan kami,” katanya.

Sudah dua tahun sejak Britain dan Rwanda menandatangani perjanjian yang akan melihat pendatang yang menyeberangi Selat Inggeris dalam bot kecil dihantar ke negara Afrika Timur itu, di mana mereka akan kekal secara kekal. Rancangan itu telah dicabar di mahkamah, dan tiada seorang pun yang pernah dihantar ke Rwanda di bawah perjanjian yang telah menelan kos UK sekurang-kurangnya 370 juta paun ($470 juta).

Kerajaan Sunak menyatakan rancangan itu akan menghalang orang daripada membuat perjalanan berbahaya melalui salah satu laluan kapal terbesar di dunia dan memecahkan model perniagaan kumpulan penyeludupan manusia.

Rang Undang-Undang Keselamatan Rwanda direka untuk mengatasi larangan menghantar pendatang ke Rwanda yang dikenakan oleh Mahkamah Agung UK, yang memutuskan pada bulan November bahawa negara Afrika Timur itu bukan destinasi yang selamat bagi pemohon suaka kerana terdapat risiko mereka boleh dikembalikan ke negara asal mereka yang dilanda konflik.

Sebagai tindak balas, Britain dan Rwanda menandatangani perjanjian yang menjanjikan untuk memperkukuh perlindungan bagi pendatang. Kerajaan Sunak mendakwa perjanjian itu membenarkannya meluluskan undang-undang baru, yang mengisytiharkan negara itu selamat, menjadikannya lebih sukar bagi pendatang untuk menentang pengusiran dan membenarkan kerajaan Britain mengabaikan injunksi daripada Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah yang melarang pengusiran.

Kumpulan hak asasi manusia, amal kemanusiaan, paderi senior Gereja England dan banyak pakar undang-undang telah mengkritik undang-undang itu. Pada bulan Februari, sebuah pengawas hak parlimen menyatakan rancangan Rwanda adalah “fundamentally incompatible” dengan kewajipan hak asasi manusia UK.

Rang Undang-Undang Keselamatan Rwanda telah diluluskan pada Januari oleh Dewan Rakyat, di mana Konservatif Sunak mempunyai majoriti, tetapi menghadapi tentangan kuat di Dewan Pertuanan yang lebih tinggi. Ahli Dewan Pertuanan berulang kali memasukkan pindaan untuk melemahkan undang-undang itu, termasuk dengan mengecualikan warga Afghanistan yang bekerja dengan pasukan British daripada pengusiran.

Dewan Rakyat menolak semuanya, tetapi Dewan Pertuanan berulang kali memulihkan perubahan itu.

Kerajaan telah enggan menerima sebarang pindaan. Jurucakap Perdana Menteri Rishi Sunak berkata pada hari Rabu: “Kami tidak mempertimbangkan sebarang pengalahan.”

Parti pembangkang utama Britain menentang undang-undang itu. Ahli Parlimen SNP Alison Thewlis mendesak Parti Buruh untuk membatalkan undang-undang itu jika memenangi pilihan raya nanti tahun ini, seperti yang disarankan oleh poling.

“Rang Undang-Undang Rwanda adalah kotoran yang tidak boleh dipoles,” katanya. “Ia benar-benar menjijikkan dan boleh ditentang dari segi apa jua.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.