Presiden Mexico tergesa gesa untuk menyiappan projek sebelum tamat penggal

(SeaPRwire) –   BANDAR RAYA MEXICO (AP) – Presiden Mexico sedang terburu-buru untuk menyelesaikan projek perundangan dan pembinaan besar yang dijanjikan sebelum akhir tempoh beliau pada September, dan pakar mengatakan pegawai-pegawai mula agak ceroboh di tengah semua kegesaan itu.

Pada minggu ini, ahli-ahli perundangan dari parti pemerintah Morena telah secara tidak sengaja menghantar bil yang salah mengenai pembaharuan penduduk untuk undian di Kongres, sebelum malu-malu mengakui kesilapan dan menjadualkan semula undian itu. Mereka mendakwa pada Khamis bahawa pembantu telah silap mengenalpasti satu set kertas untuk yang lain, tetapi bil hampir diluluskan sebelum pembangkang menyedari kesilapan itu.

“Dalam proses perundangan, seperti dalam kehidupan dan semua aktiviti, kesilapan manusia dilakukan yang tidak dirancang, yang tidak bermaksud jahat,” kata Senator Ignacio Mier, wakil utama presiden Andrés Manuel López Obrador untuk parti di Senat.

Atmosfera tergesa-gesa itu juga merentasi infrastruktur, dengan projek kereta api kegemaran presiden menderita kesilapan pembinaan mencolok dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Kren telah terjatuh dari jambatan dan tiang telah ditenggelamkan ke dalam sistem gua yang sepatutnya dilindungi.

“Ada desakan ini, kerana López Obrador mahu meletakkan sebanyak mungkin tempat sebelum beliau meninggalkan jawatan pada 30 September, untuk memastikan dasar-dasar sendiri, supaya … siapa pun yang menang (pilihan raya), mereka tidak akan dapat menarik baliknya, sekurang-kurangnya tidak dengan mudah,” kata pakar politik José Antonio Crespo.

Tetapi pembaharuan penduduk terutamanya telah menjadi pusat kritikan, kerana ia secara dasarnya akan merampas dana penduduk yang tidak diambil jika pekerja tidak memulakan pengeluarannya menjelang umur 70 tahun.

López Obrador mengatakan dana yang dirampas – yang mahu dimasukkan ke dalam pot untuk pekerja yang penduduknya terlalu kecil – sentiasa akan tersedia untuk dikembalikan jika pekerja atau tanggungan mereka muncul kemudian untuk menuntutnya.

“Walaupun masa telah berlalu, mereka boleh memfailkan permintaan untuk dana itu dikembalikan kepada mereka,” kata López Obrador pada Khamis.

Tetapi bil yang disalah hantar untuk undian lewat Rabu sebenarnya akan mengeluarkan beberapa perlindungan itu. Sebagai contoh, pekerja yang tidak mengeluarkan penduduk mereka menjelang umur 70 atau 75 kerana masih bekerja masih boleh mempunyai penduduk mereka dirampas.

Dan kerana pengeluaran penduduk sudah begitu birokratik dan terhad – tanggungan di Mexico sering perlu ke mahkamah untuk mengakses dana penduduk pekerja yang meninggal dunia – idea bahawa permintaan mudah akan mendapatkan wang kembali telah dihina.

“Kami menentang ini, kerana mereka akan merampas akaun setiap orang,” kata Senator pembangkang Rubén Moreira, ahli parti pemerintah lama PRI. “Pertama, kerana wang dalam akaun individu adalah harta peribadi banyak orang, dan kedua, kerana ini tidak akan menyelesaikan masalah penduduk.”

Ketegangan itu melibatkan kebencian López Obrador terhadap program faedah peribadi atau individu. Presiden sering mengkritik “individualisme” dan “aspirasionalisme”, istilah dalam bahasa Sepanyol yang kira-kira setaraf dengan “maju” atau “menarik diri sendiri dengan kasut sendiri”. Beliau lebih suka program kerajaan besar.

Program penduduk Mexico yang sangat tidak mencukupi telah dikonversi pada tahun 1997 ke akaun individu agak serupa dengan , di mana pekerja dan majikannya kedua-duanya menyumbang ke akaun pelaburan persaraan peribadi.

López Obrador telah lama mengkritik perubahan itu, dengan mengatakan kerajaan itu sendiri harus menjamin setiap orang penduduk setara dengan 100% gaji terakhir mereka. Tentu sahaja, kerajaan Mexico tidak mempunyai cukup wang untuk melakukan itu, maka cadangan serbuan ke akaun “tidak didakwa” individu itu.

“Mengambil akaun individu ini yang tidak didakwa … boleh menjejaskan hak pekerja dan benefisiari mereka, jika mereka tidak bergerak untuk membuat tuntutan,” kata Orlando Corona, pakar keselamatan sosial untuk Institut Eksekutif Kewangan Mexico.

Corona berkata kempen penyampaian mesej dan pengiklanan besar diperlukan untuk mengingatkan pekerja tentang pentingnya menuntut wang mereka – sesuatu yang rancangan presiden tidak merangkumi.

López Obrador mempunyai sejarah mendesak undang-undang melalui kongres tanpa banyak masa untuk perundangan membaca bil sebenarnya, seperti yang dicari untuk menggerakkan projek pembinaannya dengan mengecualikan mereka dari proses kelulusan dan kajian alam sekitar biasa.

Pada Rabu, partinya meluluskan undang-undang melalui Senat yang akan melarang hakim menghalang projek kerajaan, walaupun warga memfailkan rayuan terhadap mereka.

Di kalangan projek yang paling dikasihi hati López Obrador ialah laluan kereta api. Mexico secara besar-besaran meninggalkan perkhidmatan penumpang kereta api milik negara pada tahun 1990-an, dan presiden sedang membina laluan kereta api untuk membawanya kembali. Masalahnya ialah projek-projek itu tidak mesra alam atau terlalu besar untuk diselesaikan semasa tempoh beliau.

López Obrador telah bersumpah untuk menyelesaikan mereka sebelum beliau meninggalkan jawatan pada 30 September, berbangga mereka dibina “dalam masa rekod”. Beliau menghabiskan kebanyakan hujung minggu terbang ke pelbagai tapak pembinaan untuk menyelia kerja sendiri.

Tetapi kelihatan sukar untuk bekerja dengan teliti dengan tergesa-gesa, baik dalam perundangan mahupun pembinaan. “Ia tidak disyorkan, tetapi itulah cara mereka melakukannya,” kata Crespo.

Pada Selasa, gantry crane 800 tan – sekeping mesin besar yang digunakan untuk meletakkan jambatan konkrit pra-fabrik – runtuh ke tanah di laluan kereta api komuter bertingkat yang bertujuan menghubungkan Bandar Raya Mexico dengan Toluca bersebelahan. Tiada yang cedera, tetapi kemalangan itu menangguhkan pembinaan dan menakut-nakutkan jiran.

Pada Januari, crane lain menjatuhkan jambatan konkrit pra-fabrik besar ke atas jalan raya di bawah, hampir mengenai dua orang yang sedang membaiki trak.

Pada Mac, penyambungan landasan kereta api longgar menyebabkan vagon kereta api tergelincir di projek kegemaran presiden – laluan kereta api pelancong dikenali sebagai Kereta Api Maya yang dirancang untuk membawa pelancong dan penduduk tempatan dalam gelanggang di sekitar .

Tiada yang cedera dalam insiden itu, tetapi mengingat ia akan menjadi kereta api berkelajuan tinggi pada masa depan, ketidakwaspadaan itu membimbangkan.

Sambungan landasan yang terlibat dalam kemalangan itu direka untuk dikendalikan secara automatik. Sistem automatik belum dipasang, tetapi presiden mahu bahagian laluan itu beroperasi juga.

Jadi sambungan – yang menyimpangkan vagon kereta api ke landasan lain – perlu longgarkan, alih dan kembalikan ke kedudukan asalnya dengan tangan. Seseorang kelihatan gagal mengencangkan soket semula.

Pada projek yang sama, kerajaan mengakui bahawa tiang keluli dan konkrit yang bertujuan menyokong bahagian bertingkat laluan kereta api telah dipacu terus melalui bumbung gua batu kapur sensitif.

Rangkaian gua, tasik gua dan sungai bawah tanah di sepanjang pantai Caribbean Mexico adalah kawasan sensitif secara alam sekitar dan telah didapati mengandungi beberapa sisa manusia tertua di Amerika Utara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.