Presiden Mexico menolak permintaan AS untuk pusat transit migran, cari pendekatan serantau

Presiden Mexico menolak permintaan AS untuk menubuhkan pusat transit migran di Mexico. Negara jiran Guatemala telah menubuhkan satu pusat sedemikian, di mana migran boleh memohon kerja AS dan visa pelarian.

Tetapi Presiden Andrés Manuel López Obrador setakat ini menolak permintaan AS untuk menubuhkan tapak di Mexico, dengan menyatakan beliau lebih suka mempunyai pusat-pusat sedemikian di negara-negara sumber migrasi, walaupun sejumlah besar migran memasuki Amerika Syarikat dari Mexico.

López Obrador berkata beliau akan membangkitkan subjek itu dalam mesyuarat pemimpin Amerika Latin yang akan beliau hos nanti bulan ini, mencadangkan negara-negara itu mungkin bersetuju dengan rancangan umum mengenai tapak sedemikian.

“Kami telah melihat penubuhan tapak di Mexico, kerana mereka (Amerika Syarikat) telah meminta untuk itu,” kata López Obrador. “Kami belum menerimanya, pertama kami mahu bercakap dengan para presiden,” merujuk kepada mesyuarat pada 22 Oktober dengan pemimpin 11 buah negara yang berada di laluan migrasi.

Mesyuarat itu akan diadakan di bandar Palenque selatan Mexico. Antara yang dijangka menghadiri adalah Ecuador, Colombia, Venezuela, El Salvador, Honduras, Guatemala, Haiti, Cuba, Costa Rica, Panama dan Belize.

Pusat transit migran yang dibiayai oleh Amerika Syarikat telah ditubuhkan di Guatemala untuk menerima permohonan daripada warganegara Amerika Tengah yang ingin memohon visa kerja, penyatuan semula keluarga atau status pelarian.

Pusat-pusat ini adalah sebahagian daripada strategi migrasi yang lebih besar yang bertujuan untuk mengurangkan bilangan besar migran dari Amerika Latin dan Caribbean ke Amerika Syarikat.

Akhirnya, pemohon dengan temu janji yang dijadualkan akan diterima di pejabat yang akan dibuka di lapan tempat di seluruh Guatemala.

Arus masuk migran telah menyebabkan ketegangan antara Amerika Syarikat dan Mexico.

Pada hari Isnin, kerajaan Mexico menghantar nota diplomatik kepada Amerika Syarikat mengadu tentang penutupan beberapa lintasan sempadan barangan atau kereta api disebabkan bilangan besar migran yang berkumpul di sempadan.

Mexico juga membantah pemeriksaan trak Texas yang telah menyebabkan kelewatan besar di lintasan sempadan. López Obrador mendakwa pada hari Isnin bahawa keputusan Gabenor Texas Greg Abbott untuk menguatkuasakan pemeriksaan trak tambahan adalah “sangat tidak bertanggungjawab” dan bermotivasi politik.

Dewan pengangkutan barangan kebangsaan Mexico berkata pada hari Ahad bahawa 19,000 trak tertunda di sempadan. Persatuan pengangkutan barangan mendakwa trak yang tertunda membawa barangan bernilai kira-kira $1.9 bilion.

Jabatan Keselamatan Awam Texas berkata ia telah memulakan “pemeriksaan keselamatan kenderaan komersial yang dipertingkatkan” pada 19 September di persimpangan sekitar El Paso dan Del Rio, Texas, “untuk menghalang penempatan migran dan aktiviti penyeludupan lain” dan mengesan kenderaan yang tidak selamat.