Sekolah Yahudi di UK tingkatkan langkah keselamatan ekoran perang Israel-Gaza memuncak

Sekolah Yahudi di UK meningkatkan langkah-langkah keselamatan ekoran kebimbangan antisemitisme yang mungkin ditujukan kepada kanak-kanak semasa perang Israel dengan Hamas.

Rondaan polis di sekitar beberapa sekolah telah bertambah di dalam dan sekitar London dan Manchester, lapor BBC. Ibu bapa berkata mereka bimbang untuk keselamatan anak-anak mereka.

“Sejarah telah menunjukkan kepada kita bahawa orang Yahudi di UK disasarkan sebagai tindak balas kepada tindakan di Timur Tengah, sama sekali tidak wajar,” kata Setiausaha Luar James Cleverly kepada BBC.

Pelajar di Sekolah Bebas Yahudi di Kenton, utara London, diberitahu tidak akan ada penahanan selepas sekolah dan memakai blazer dengan logo sekolah kini adalah pilihan.

“Perkara paling penting adalah untuk memastikan laluan selamat pelajar antara rumah dan sekolah dan untuk memastikan bahawa sekolah ini disediakan untuk menjaga anak-anak kami sepanjang hari persekolahan,” kata pengetua David Moody dalam e-mel kepada ibu bapa, menurut agensi berita itu.

Tambahan seseorang yang dikenali sebagai Suzi, yang anak lelakinya berusia 14 tahun menghadiri sekolah itu: “Gelombang yang merambat melampaui sekolah kepada masyarakat.”

Di Manchester, kehadiran di sekolah Yahudi telah menurun.

“Mereka telah meletakkan keselamatan tambahan, membatalkan lawatan sekolah, dan mereka memastikan semua pintu dikunci sepanjang hari,” kata salah seorang ibu bapa yang tidak dikenali kepada BBC. “Yang paling menakutkan tentangnya adalah terdapat orang di jalan-jalan Manchester yang secara aktif meraikan kematian orang Yahudi.”

Perdana Menteri British Rishi Sunak berkata kerajaan sedang melakukan segala yang boleh untuk menjaga keselamatan komuniti Yahudi UK.

Menteri Dalam Negeri Suella Braverman menulis kepada ketua polis di England dan Wales mendesak mereka menggunakan “kekuatan penuh undang-undang” terhadap peragaan sokongan untuk Hamas atau percubaan untuk mengintimidasi komuniti Yahudi UK, kata BBC.

“Tingkah laku yang sah dalam beberapa keadaan, sebagai contoh melambai bendera Palestin, mungkin tidak sah seperti apabila bertujuan untuk memuliakan tindakan pengganas,” tulis Braverman. “Juga tidak boleh diterima untuk memandu melalui kawasan kejiranan Yahudi, atau menyasarkan ahli masyarakat Yahudi, untuk secara agresif berteriak atau melambai simbol pro-Palestin.”

Seperti Amerika Syarikat, UK telah menyaksikan protes menyokong rakyat Palestin sejak Hamas menyerang Israel dalam serbuan tanpa preseden, membunuh dan menculik orang awam pada pagi Sabtu. Di satu komuniti Israel, sekurang-kurangnya 40 bayi ditemui mati, ada yang dipenggal, menurut media tempatan.

Lebih daripada 700 orang Israel, termasuk lelaki, wanita, kanak-kanak dan warga tua, dibunuh secara membabi-buta dalam satu hari — serangan pengganas terbesar dalam sehari di sejarah Israel.

Pada malam Isnin, penyokong pro-Palestin berkumpul di luar kedutaan Israel yang ditutup papan di Kensington, melaungkan “Israel adalah negara pengganas” dan “bebaskan Palestin” sambil melepaskan mercun dan bunga api, lapor Guardian.

Di AS, institusi Yahudi dalam keadaan waspada tinggi dan meningkatkan langkah-langkah. Persekutuan Yahudi Amerika Utara, yang mewakili lebih 350 institusi Yahudi di AS, berkata walaupun tiada “ancaman kredibel” yang diketahui terhadap komuniti Yahudi AS, kumpulan itu mengesyorkan kemudahan Yahudi “mengkaji semula dan menegakkan” protokol keselamatan.

“Hamas telah melancarkan serangan agresif ke atas Israel dalam beberapa jam yang lalu. SCN (Rangkaian Komuniti Selamat) sedang menyelaraskan dengan penguatkuasaan undang-undang dan rakan-rakan utama,” kata Persekutuan Yahudi dalam kenyataan kepada Digital. “Pada masa ini, tiada ancaman kredibel yang diketahui terhadap komuniti Yahudi AS. SCN mengesyorkan kemudahan Yahudi mengkaji semula dan menegakkan protokol keselamatan, dan mengekalkan penyelarasan dengan penguatkuasaan undang-undang.”