Pesawat tentera udara AS membawa 6 orang terhempas di luar pantai Jepun, 1 mati: laporan

(SeaPRwire) –   Sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat dengan enam orang di dalamnya terhempas di luar pantai barat Jepun pada hari Rabu, menurut laporan dari Agensi Berita Associated Press.

Pengawal Pantai Jepun mengatakan tapak kemalangan itu berada di luar Pulau Yakushima dan kapal patroli dan pesawat telah dihantar ke lokasi untuk usaha mencari dan menyelamat. Sekurang-kurangnya seorang terbunuh dalam kemalangan itu, menurut pegawai pengawal pantai.

Serpihan berwarna kelabu yang dipercayai milik Osprey telah ditemui oleh Pengawal Pantai Jepun kira-kira 0.6 batu di luar pantai pulau itu, lapor Associated Press. Laporan awal mengatakan lapan orang berada di dalamnya.

Digital telah menghubungi Pangkalan Tentera Udara Kadena di Okinawa, Pangkalan Tentera Udara Yokota di barat Tokyo, Pejabat Hubungan Awam Angkatan Bersenjata Amerika Syarikat Jepun dan Pengawal Pantai Jepun untuk maklumat lanjut.

Versi pesawat rotor berayun itu dioperasikan oleh Tentera Udara Amerika Syarikat, Kor Marin Amerika Syarikat, Tentera Laut Amerika Syarikat dan dan mempunyai keupayaan terbang seperti helikopter dan pesawat sayap tetap.

Menurut media Jepun, pihak berkuasa tempatan mengatakan saksi melihat enjin kiri pesawat itu terbakar ketika ia turun pada kira-kira 2:47 petang waktu tempatan berhampiran lapangan terbang pulau itu.

Ia hilang daripada radar sedikit sebelum kemalangan pada pukul 2:40 petang, menurut Setiausaha Kabinet Jepun Hirokazu Matsuno melalui Reuters.

Walaupun tentera Amerika Syarikat dan Jepun mengatakan pesawat itu selamat, penggunaannya di Jepun kontroversial kerana pengkritik mendakwa ia cenderung kemalangan.

Tiga Marin Amerika Syarikat terbunuh pada Ogos apabila sebuah Osprey terhempas di luar pantai utara Australia semasa operasi pengangkutan tentera biasa.

Satu lagi terhempas di laut luar Okinawa pada Disember 2016, yang mencetuskan

Ini adalah cerita sedang berkembang. Sila semak semula untuk kemaskini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.