Dunia seolah senyap ketika China memperluas serangan terhadap Muslim dan masjid tempat mereka beribadah

(SeaPRwire) –   China telah memperluas tindakan keras terhadap minoriti Muslimnya di luar kawasan Xinjing, membuat usaha pertamanya berikutnya.

“Semasa dunia terfokus kepada Gaza, jenayah sebenar terhadap orang Islam berlaku di China, dilaksanakan oleh Parti Komunis,” kata Alan Mendoza, pengasas bersama dan pengarah eksekutif Henry Jackson Society, kepada Digital.

“Di bawah topeng ‘penyatuan’ masjid, CCP menutup, memusnahkan dan mengubahsuai tempat ibadat Muslim untuk menyokong kempen ‘Sinisasi’ Islam mereka, yang bermaksud penindasan,” jelas Mendoza. “Namun, berbeza dengan protes yang dilihat terhadap operasi Israel yang sah terhadap keganasan Hamas, dunia senyap apabila berhadapan dengan serangan China terhadap hak asasi manusia Muslim.”

Dunia telah melihat kritikan terhadap operasi Israel di Jalur Gaza ketika Pasukan Pertahanan Israel cuba memusnahkan Hamas berikutan serangan keganasan pada 7 Oktober. Pengkritik, termasuk wakil AS seperti ahli “The Squad,” mendakwa bahawa Israel telah bertindak balas berlebihan terhadap serangan itu, dengan sesetengah bahkan menuduh Israel melakukan genosid terhadap rakyat Palestin.

Pada masa itu, China nampaknya telah mengambil inisiatif untuk memperluas pembersihan etniknya terhadap penduduk Muslim di negaranya, menargetkan bukan sahaja penduduk Uyghur, tetapi kumpulan Muslim lain juga. Operasi ini sehingga kini mendapat sedikit kritikan, walaupun seminggu selepas penerbitan laporan tentang “penyatuan masjid” yang berlaku di beberapa wilayah.

“Tiada misteri mengapa komuniti antarabangsa senyap tentang genosid China dan jenayah lain terhadap kemanusiaan: Parti Komunis China adalah penakut paling berjaya di dunia,” kata Gordon Chang, felo senior Institut Gatestone dan pakar China, kepada Digital. “Presiden, perdana menteri, dan putera takut di hadapan Beijing, seperti kebanyakan orang lain. Ini adalah satu spektakel menjijikkan yang hanya menambah rasa kepentingan diri yang sudah terlalu besar pemimpin China yang sombong.”

Pada 2016, Presiden China Xi Jinping menyeru “Sinisasi” agama-agama – atau pen-Cinaan – memulakan tindakan keras yang sebahagian besarnya berpusat di wilayah barat Xinjiang, tempat tinggal lebih daripada 11 juta Uyghur dan minoriti Muslim lain.

Langkah khusus itu dipanggil “penyatuan masjid”, yang dirujuk oleh Parti Komunis China (CCP) dalam dokumen 2018 yang merangkumi pelbagai pendekatan ke arah “Sinisasi.”

China menghitung lebih 20 juta Muslim di negaranya, yang secara rasmi ateis tetapi mendakwa mempraktikkan kebebasan beragama, menurut BBC.

Laporan Hak Asasi Manusia (HRW) yang dikeluarkan minggu lepas mendakwa pihak berkuasa China telah “mengurangkan” bilangan masjid ditutup di kawasan Ningxia utara serta wilayah Gansu. Wilayah-wilayah ini merupakan kediaman Muslim Hui, atau penduduk Muslim bukan Asia, di China.

Dalam dokumen itu, didakwa bocor ke Tribunal Uyghur di London pada September 2021, CCP mengarahkan agensi-agensi negara di seluruh negara untuk “memperkukuh pengurusan berstandar bagi pembinaan, pemulihan dan peluasan .”

HRW mendakwa China sebaliknya cuba “membujuk” Muslim Hui untuk “mengalihkan kesetiaan mereka ke arah CCP” dengan ancaman penggantungan sekolah dan pengangguran. Pemusnahan atau “penyatuan” masjid bertujuan untuk menghalang penduduk Muslim daripada bersembahyang dan berkumpul.

“Kerajaan China tidak ‘menyatukan’ masjid seperti yang didakwa, tetapi menutup banyak daripadanya dengan melanggar kebebasan beragama,” tulis Maya Wang, pengarah bertindak HRW.

“Penutupan, pemusnahan dan pengubahsuaian masjid oleh kerajaan China adalah sebahagian daripada usaha sistematik untuk mengekang amalan Islam di China,” tambahnya.

Institut Dasar Strategik Australia mendakwa China telah merosakkan atau memusnahkan kira-kira dua pertiga masjid di Ningxia dan Gansu sejak 2017.

“Selepas menanggalkan menara dan kubah, kerajaan tempatan akan memulakan penanggalan perkara-perkara yang penting untuk aktiviti keagamaan, seperti bilik wuduk dan mimbar,” kata Ma Ju, aktivis Muslim Hui berpangkalan di AS, kepada HRW.

Satu kajian mendapati China mungkin telah melakukan “jenayah terhadap kemanusiaan” di Xinjiang, termasuk melalui pembinaan rangkaian kem tahanan ekstrajudisial yang dipercayai telah menahan sekurang-kurangnya 1 juta Uyghur, Huis, Kazakh dan Kyrgyz.

Berikutan permintaan Agensi Berita Associated Press untuk komen, Kementerian Luar Negeri China berkata Beijing memberi penghargaan yang tinggi terhadap perlindungan dan pembaikan masjid, dan melindungi keperluan agama normal para penganut.

“Organisasi berkaitan harus melepaskan bias ideologi mereka terhadap China dan berhenti menggunakan isu keagamaan untuk terlibat dalam manipulasi politik dan mengotori imej China” kata kementerian itu dalam kenyataan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.