Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sánchez mempertimbangkan untuk meletak jawatan selepas isterinya menjadi sasaran siasatan mahkamah

(SeaPRwire) –   menafikan tuduhan rasuah terhadap isterinya tetapi mengatakan beliau akan mempertimbangkan meletak jawatan selepas pelancaran siasatan undang-undang Rabu terhadap tuduhan oleh platform undang-undang sayap kanan bahawa beliau menggunakan kedudukannya untuk mempengaruhi perniagaan perjanjian.

Sánchez mengatakan dalam surat yang dimuatnaik ke akaun X beliau bahawa walaupun tuduhan terhadap isterinya Begoña Gómez adalah palsu, beliau membatalkan jadual awamnya sehingga Isnin apabila beliau akan mengumumkan sama ada beliau akan terus atau meletak jawatan.

“Saya perlu berhenti dan merenung,” tulis Sánchez. “Saya mesti menjawab soalan sama ada ia berbaloi untuk terus, memandangkan lubang lumpur yang pihak kanan dan kanan jauh telah buat daripada politik kita, sama ada saya perlu terus di kemudi kerajaan atau melepaskan kehormatan tertinggi itu.”

Sánchez, 52, telah menjadi perdana menteri Sepanyol sejak 2018. Beliau berjaya membentuk kerajaan koalisi kiri baru pada November untuk memulakan penggal empat tahun yang lain. Beliau adalah salah seorang pemimpin Eropah yang berkhidmat selama ini.

Sebelum ini pada Rabu, seorang hakim Sepanyol bersetuju untuk menyiasat tuduhan rasuah yang dibuat oleh kumpulan swasta dengan sejarah mengemukakan saman terutamanya untuk sebab-sebab kanan. Mahkamah di Madrid akan mempertimbangkan tuduhan dan meneruskan siasatan atau membuangnya.

“Begoña akan mempertahankan kehormatannya dan bekerjasama dengan sistem kehakiman dalam apa jua cara yang diperlukan untuk menjelaskan bahawa fakta-fakta ini yang kelihatan skandal sebenarnya tidak wujud,” kata Sánchez.

Gómez, 49, tidak memegang jawatan awam dan mengekalkan profil politik rendah.

Manos Limpias, atau “Tangg Longgok”, menuduh Gómez didakwa telah menggunakan kedudukannya untuk mempengaruhi perjanjian perniagaan. Mahkamah tidak memberikan maklumat lanjut dan mengatakan bahawa siasatan itu tertutup.

Manos Limpias menggambarkan dirinya sebagai sebuah kesatuan, tetapi aktiviti utamanya ialah platform mengejar kes undang-undang. Banyak telah dikaitkan dengan sebab-sebab kanan. Ia bertindak sebagai “penuntut popular”, keistimewaan undang-undang Sepanyol yang membenarkan individu atau entiti mengambil bahagian dalam kes jenayah tertentu walaupun mereka tidak terjejas secara langsung oleh orang yang didakwa.

Menteri Keadilan Félix Bolaños memanggil tuduhan baru “palsu”.

, ketua ahli komponen kerajaan Sánchez, secara terbuka menyokongnya terhadap “serangan ini oleh Kanan”.

Kemungkinan krisis kerajaan datang hanya beberapa minggu sebelum pilihan raya serantau penting di Catalonia diikuti oleh pilihan raya Eropah pada Jun.

Sánchez menuduh laman berita dalam talian yang secara politik sepadan dengan Parti Konservatif pembangkang utama Popular dan parti kanan jauh Vox menyebarkan apa yang dipanggilnya “tuduhan semua” yang menurutnya membawa kepada siasatan undang-undang.

Parti Popular mengkritik Sánchez kerana “memainkan peranan mangsa daripada mempertanggungjawabkan diri”.

Bulan lepas, pengawas konflik kepentingan kerajaan Sepanyol menolak aduan yang dibuat oleh Parti Popular terhadap Sánchez di mana parti pembangkang mendakwa bahawa Gómez didakwa telah mempengaruhi suaminya dalam keputusan berkaitan dengan syarikat penerbangan.

Pemimpin negara itu mengatakan beliau sebahagiannya dipindahkan untuk merenungkan masa depannya kerana cintanya terhadap isterinya.

“Serangan ini tanpa praseden, ia begitu serius dan kasar sehingga saya perlu berhenti dan merenung bersama isteri saya,” katanya. “Kebanyakan masa kita lupa bahawa politikus adalah manusia. Dan saya tidak malu untuk mengatakan, tetapi saya adalah lelaki yang sangat mencintai isteri saya, yang hidup dengan perasaan tidak berdaya sementara dilanda lumpur.”

“Untuk meringkaskan, ini ialah operasi untuk mengganggu saya melalui darat, laut dan udara untuk cuba membuat saya melepaskan politik melalui serangan peribadi terhadap isteri saya,” tulis Sánchez.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.