Perang Israel-Hamas: Amerika Syarikat mengkaji meningkatkan bantuan ke Gaza melalui Mesir, termasuk amaran untuk Israel

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat akan mempercepatkan bantuan ke Gaza, termasuk makanan, bahan api dan bekalan perubatan, dengan penerbangan bantuan pertama daripada tiga penerbangan bermula minggu ini, sumber berkata.

Tentera Udara Amerika Syarikat akan menghantar beberapa barang, yang juga termasuk bekalan untuk membantu rakyat Palestin teruskan keadaan cuaca sejuk akan datang, ke Sinai Utara dan Mesir pada Selasa, menurut pegawai pentadbiran kanan.

Perbincangan tambahan sedang diadakan dengan kerajaan Israel bagaimana membenarkan lebih banyak bantuan kepada 2.3 juta rakyat Palestin di Gaza, ramai daripada mereka telah dipindahkan dari rumah dan menghadapi keadaan buruk di selatan dan pusat Gaza, di mana kira-kira 80% penduduk Jalur Gaza kini tinggal.

Bekalan ini dan bahan api tidak berkaitan dengan pembebasan tebusan, pegawai itu berkata. Setakat Selasa, Hamas telah melepaskan 58 tebusan, 40 daripadanya warganegara Israel, manakala Israel telah melepaskan kira-kira 150 tahanan Palestin.

Satu lagi titik penting bantuan adalah mengingatkan kehati-hatian dalam operasi berterusan Israel di Gaza. Amerika Syarikat menekankan kepada Israel bahawa apabila tentera daratnya meneruskan operasi di selatan Gaza, selepas gencatan senjata semasa berakhir, ia perlu dilakukan dengan cara tidak menghasilkan pengusiran lebih ramai penduduk Palestin, menurut pegawai pentadbiran kanan.

Selatan Gaza kini lebih padat berbanding sebelum operasi darat bermula kerana penduduk utara Gaza melarikan diri ke selatan. Sekiranya pengusiran yang berlaku di Utara berulang di selatan, maka kemudahan PBB dan kemudahan bantuan kemanusiaan lain akan kewalahan, memperburuk krisis.

Bantuan ini mewakili perubahan dasar untuk Amerika Syarikat yang, hanya beberapa minggu lalu, tidak membenarkan sebarang bantuan masuk ke Gaza.

Sejak membenarkan bantuan, pegawai pentadbiran kanan berkata Amerika Syarikat dan Hamas telah mengekalkan 240 lori bantuan sehari. Bantuan itu termasuk kuantiti besar bahan api, yang penting untuk mengekalkan infrastruktur, loji penyahgaraman air, hospital, pengepaman air dari sumur, pengepaman kumbahan, penghapusan sisa pepejal dan fungsi penting lain.

Perbincangan termasuk menyediakan barang komersial ke Gaza, dan peningkatan isi padu kepada kira-kira 300 atau 400 lori sehari. Sebarang cadangan perlu termasuk prosedur pemeriksaan lebih cepat, pegawai itu berkata.

Pada Isnin, Israel dan Hamas bersetuju untuk melanjutkan gencatan senjata semasa selama dua hari, yang sepatutnya tamat lewat hari itu.

Amerika Syarikat mengucapkan terima kasih kepada pemimpin Timur Tengah atas memudahkan lanjutan rehat kemanusiaan, menyatakan rehat itu membolehkan “lonjakan besar bantuan kemanusiaan tambahan kepada rakyat awam yang tidak bersalah yang sedang menderita di seluruh Jalur Gaza.”

“Saya terus aktif selama beberapa hari terakhir untuk memastikan perjanjian ini – yang dibantu dan dikekalkan melalui perantaraan dan diplomasi Amerika Syarikat yang luas – dapat terus memberikan hasil,” kata Biden dalam kenyataan.

Presiden itu juga mencatatkan bahawa Amerika Syarikat telah bekerja selama bertahun-tahun untuk menjadi “penaja terbesar bantuan kemanusiaan untuk rakyat Palestin.”

“Kami mengambil kesempatan penuh daripada rehat pertempuran untuk meningkatkan jumlah bantuan kemanusiaan yang memasuki Gaza, dan kami akan teruskan usaha untuk membina masa depan aman dan bermaruah untuk rakyat Palestin,” Biden terus.

“Hari ini, saya mahu sekali lagi mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri Netanyahu dari Israel, Amir Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani dari Qatar, dan Hamas atas komitmen mereka terhadap proses ini dan mencapai persetujuan untuk melanjutkan selama 48 jam berikutnya,” kenyataan tambah. “Kami tidak akan berhenti sehingga semua tebusan yang dipegang oleh pengganas Hamas dibebaskan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)