Pengumuman tidak diduga daripada perdana menteri membahagikan majlis peralihan baru ditubuhkan Haiti

(SeaPRwire) –   Pengumuman kejutan yang mendedahkan telah mengancam untuk memecahkan dewan peralihan baru ditubuhkan yang diberi tugas memilih pemimpin baharu untuk negara Caribbean yang dilanda geng.

Empat daripada tujuh ahli dewan dengan kuasa undian mengatakan pada Selasa bahawa mereka telah memilih Fritz Bélizaire sebagai perdana menteri, mengejutkan ramai rakyat Haiti dengan pengumuman dan perikatan politik yang tidak dijangka mereka.

Ahli dewan yang menentang Bélizaire, yang berkhidmat sebagai menteri sukan Haiti semasa penggal kedua presiden René Préval dari 2006 hingga 2011, kini sedang mempertimbangkan pilihan termasuk melawan keputusan atau meletak jawatan daripada dewan.

Seorang yang mempunyai pengetahuan terus tentang situasi yang tidak mahu dikenali kerana rundingan sedang berjalan mengatakan persetujuan politik dewan telah dilanggar oleh langkah yang tidak dijangka dan bahawa beberapa ahli dewan sedang mempertimbangkan pilihan lain sebagai calon perdana menteri.

Pada Selasa, dewan dijadualkan untuk mengadakan pilihan raya dan memilih presidennya. Tetapi dua jam dan permintaan maaf yang melimpah kemudian, salah seorang ahli dewan mengatakan bahawa bukan sahaja presiden dewan telah dipilih, tetapi perdana menteri juga.

Persetujuan Montana, kumpulan masyarakat madani diwakili oleh ahli dewan dengan kuasa undian, mengutuk dalam kenyataan pada Selasa malam apa yang dipanggilnya “complot” yang dirancang oleh empat ahli dewan terhadap rakyat Haiti “tengah malam.”

“Kuasa politik dan ekonomi mafia telah memutuskan untuk mengambil kawalan majlis presiden dan kerajaan supaya mereka dapat terus mengawal negara,” kata Persetujuan Montana.

Politik Haiti telah lama dikarakterisasikan oleh urusan rahsia, tetapi ramai bimbang negara itu tidak mampu menanggung ketidakstabilan politik lanjut apabila geng mengepung ibu negara Port-au-Prince dan sekitarnya.

“Orang menukar parti (seperti) mereka menukar baju,” kata François Pierre-Louis, profesor sains politik di Queens College di New York dan bekas politikus Haiti.

Beliau bercakap semasa webinar dalam talian pada malam Selasa.

Seperti yang lain, beliau berkata beliau percaya bahawa Jean-Charles Moïse, seorang politikus berkuasa yang pernah menjadi senator dan calon presiden, berada di sebalik pencalonan Bélizaire.

“Menariknya, Moïse, daripada semua politikus di sana, ialah yang memerintah,” kata Pierre-Louis.

Walau bagaimanapun, Moïse tidak duduk di dewan. Partinya, Pitit Desalin, diwakili oleh Emmanuel Vertilaire, yang terdapat di kalangan empat ahli dewan yang menyokong Bélizaire.

Yang lain ialah Louis Gérald Gilles, Smith Augustin dan Edgard Leblanc Fils, presiden baharu dewan.

Mereka tidak dapat segera dihubungi untuk komen.

Dokumen yang dikongsi dengan Associated Press dan ditandatangani oleh empat ahli dewan yang memilih perdana menteri baharu menyatakan mereka telah bersetuju untuk membuat keputusan sebulat suara. Dokumen itu bertajuk, “Penubuhan Blok Majoriti Tak Terpisahkan dalam Majlis Presiden.”

Langkah itu memaksa parti Fanmi Lavalas mengeluarkan kenyataan pada Rabu memanggilnya “sandiwara” dan “konspirasi” untuk menjamin bahawa “thugs PHTK dan sekutu mereka terus berkuasa…dan meneruskan tradisi rasuah.”

“Keluarga Lavalas dengan tegas menolak skandal pengkhianatan yang berlaku pada 30 April,” kata parti itu.

Fils mewakili kumpulan Januari 30, yang terdiri daripada parti termasuk PHTK, yang ahlinya termasuk bekas Presiden Michel Martelly dan presiden yang terbunuh Jovenel Moïse. Sementara itu, Augustin mewakili parti EDE/RED, diasaskan oleh bekas perdana menteri Claude Joseph, dan Gilles mewakili persetujuan Disember 21, yang berkaitan dengan Ariel Henry, yang baru-baru ini meletak jawatan.

Henry berada dalam lawatan rasmi ke Kenya untuk menekan penggunaan pasukan polis dari negara Afrika Timur itu di bawah naungan PBB apabila geng di Haiti melancarkan serangan berkoordinasi bermula 29 Februari.

Mereka telah membakar balai polis, menembak lapangan terbang antarabangsa utama yang masih ditutup sejak awal Mac dan menyerbu dua penjara terbesar Haiti, melepaskan lebih 4,000 tahanan. Kekerasan masih berterusan di beberapa bahagian Port-au-Prince, termasuk kawasan sekitar Istana Kebangsaan.

Rakyat Haiti menuntut keselamatan menjadi keutamaan teratas untuk dewan, yang diberi tugas memilih perdana menteri dan kabinet baharu, serta menyediakan pilihan raya umum akan datang.

Tetapi sesetengah rakyat Haiti meragui dewan dan keputusan yang diambilnya.

Jean Selcé, seorang juruelektrik berusia 57 tahun, mencatat kebanyakan ahli dewan ialah politikus lama: “Laluan masa lalu mereka tidak benar-benar positif.”

“Saya berharap mentaliti mereka boleh berubah, tetapi saya tidak percaya ia akan berlaku,” katanya. “Mereka tidak benar-benar mencintai negara. Siapa yang mati sekarang? Ia adalah orang Haiti seperti saya.”

Robert Fatton, pakar politik Haiti di Universiti Virginia, mencatat beberapa parti yang diwakili di dewan bertanggungjawab terhadap kekacauan semasa di Haiti.

“Ia adalah kontradiksi,” katanya. “Setiap kali kita kelihatan berada dalam krisis, kita melantik semula orang yang sama dan berharap mereka menukar cara mereka, tetapi mereka tidak.”

Menimbulkan kritikan yang sama ialah Michael Deibert, penulis “Notes From the Last Testament: The Struggle for Haiti,” dan “Haiti Will Not Perish: A Recent History.”

Beliau mencatat dalam esei terkini bahawa dewan “didominasi oleh arus politik yang sama yang telah menghabiskan 25 tahun terakhir mendorong Haiti ke tepi tebing, menggunakan pemuda miskin di kampung sebagai senjata politik sebelum – membengkak dengan hasil daripada penculikan, penyelewengan, perdagangan dadah dan perniagaan jenayah lain – kumpulan ini melebihi keperluan untuk pelanggan mereka.”

Lebih 2,500 orang telah terbunuh atau cedera di seluruh Haiti dari Januari hingga Mac, menurut PBB.

Selain itu, lebih 90,000 orang telah melarikan diri dari negara itu hanya dalam masa sebulan disebabkan keganasan geng yang tidak berhenti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.