Mexico calon presiden mahu bergerak lebih dekat ke AS manakala pesaing kiri lebih suka Cuba

(SeaPRwire) –   PERTAMA DI FOX – seorang presiden baru pada bulan Jun dan, buat kali pertama perlumbaan itu adalah antara dua wanita, Xóchitl Gálvez Ruiz dari gabungan parti pusat-kanan-kiri, dianggap sebagai perikatan anti-komunis tanpa praseden, dan Claudia Sheinbaum Pardo’s kumpulan kiri.

Perbezaan antara dua wanita ini adalah besar – Galvez mahu bekerja dengan AS sebagai sekutu utama negara manakala Sheinbaum kelihatan lebih berminat untuk mengikuti pendekatan jauh kiri presiden keluar Andrés Manuel López Obrador (AMLO.)

Gálvez baru-baru ini berada di New York dan Washington, DC, untuk bertemu dengan ahli-ahli Kongres, pemimpin perniagaan dan pegawai-pegawai dari Jabatan Negeri, di mana beliau menyampaikan visinya untuk Mexico dan untuk masa depan hubungannya dengan AS.

Semasa lawatannya beliau menangani sempadan, imigrasi, fentanyl, jenayah terancang, nearshoring, dan masa depan perjanjian perdagangan antara Mexico, Amerika Syarikat dan Kanada (T-MEC). Beliau mengingatkan AS bahawa “mengikut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Sains, jenayah terancang adalah pekerjaan kelima terbesar di Mexico.”

Sekembali ke Mexico, Gálvez menjawab soalan Digital dalam sidang akhbar tentang perbezaan ketara antara beliau dan pesaingnya.

“Dalam senario pertama, Mexico kembali ke landasan demokratik untuk menguatkan kedaulatan undang-undang, dan ia menghadapi jenayah terancang secara terus terang, dan menuntut semula wilayahnya, dan mengurangkan keganasan, menghapuskan paksaan, dan memberikan kepastian undang-undang asas untuk perniagaan. Dalam senario ini, Mexico dan AS membina hubungan yang membawa kemakmuran bukan sahaja tetapi juga keselamatan, keselamatan, dan kestabilan demokratik ke Amerika Utara,” katanya.

Beliau mendakwa kemenangan lawannya akan membawa masalah besar. “Mexico terus bergerak ke arah penguraian demokratik. Jenayah terancang merebak, dan tentera memperoleh kuasa politik dan tidak mampu memberikan keselamatan. Rakyat Mexico menjadi mangsa ketidakselamatan, paksaan dan keganasan, yang menghalang pertumbuhan dan pembangunan di seluruh rantau. Mexico terus menjadi rakan kongsi perdagangan tetapi bukan sekutu geopolitik AS, kerajaan populis Mexico bermain-main dengan Rusia dan China. Dan mengancam untuk membina perkongsian baru.”

Beberapa penganalisis bertanya mengapa hubungan bilateral tidak maju semasa presiden AMLO dan pentadbiran Biden. Jawapan Gálvez: “Hari ini kita adalah rakan kongsi, tetapi kita bukan sekutu.”

Beliau berkata jika parti kiri yang memerintah menang sekali lagi, “tiada masalah bilateral seperti imigrasi, atau fentanyl, atau mana-mana masalah lain akan dapat mencari penyelesaian jangka panjang. Menyelesaikan masalah imigrasi dan fentanyl memerlukan tiga perkara yang tidak ada pada kerajaan Mexico sekarang dan calonnya: strategi negara, kapasiti institusi, dan kehendak sebenar untuk bekerjasama.”

Beliau berkata, “calon presiden Claudia Sheinbaum hanya menjanjikan kelangsungan dan mengatakan bahawa Mexico lebih baik daripada sebelumnya padahal kita tahu dengan semua bukti bahawa itu tidak benar.”

Kini tertinggal dalam beberapa kaji pendapat awam, Gálvez, yang berharap untuk menutup jurang kerana pilihan raya Jun semakin dekat, memberitahu Digital, “Amerika Syarikat sentiasa bimbang bahawa ejen kastam kita membenarkan fentanyl melalui, dan kita mengadu kepada mereka bahawa mereka membenarkan senjata melalui.”

Critik Sheinbaum memberi amaran beliau telah jelas bahawa, di bawah kepimpinannya, Mexico akan mengikuti prinsip “penentuan nasib sendiri rakyat, tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara-negara lain dan penyelesaian aman konflik,” yang membawanya untuk menjanjikan kelangsungan strategi “pelukan bukan peluru” untuk mengelak menghadapi .

Tidak seperti Galvez, yang percaya bahawa hubungan Mexico- AS adalah yang paling penting, Sheinbaum mahu memberi tumpuan lebih ke Amerika Latin, di mana beliau telah menunjukkan simpati yang luar biasa dengan rejim Cuba, Venezuela dan Nicaragua. Beliau bahkan pergi sejauh menyatakan: “Mexico tidak sepatutnya mempunyai hubungan tunduk dengan Amerika Syarikat, selamanya.”

Ahli ekonomi dan penganalisis politik Alfredo Velasco memberitahu Digital, “Untuk menilai seorang calon dan program kerajaannya, kita perlu mengetahui penyediaannya, pengalaman dan prestasinya dalam jawatan atau aktiviti terdahulu. Daripada menetapkan nilai kepada janji kempennya, penting untuk mengetahui pencapaiannya. Daripada calon-calon dalam kempen, yang paling bersedia dengan pengajian sarjana dan kedoktoran ialah Claudia Sheinbaum Pardo. Yang paling banyak pengalaman dalam pentadbiran awam dan yang telah mengakui pencapaian penting ialah juga Sheinbaum.” Sheinbaum ialah bekas datuk bandar Mexico City.

Beliau teruskan, “Di mana saya fikir terdapat jurang yang ketara ialah dalam pendekatan kempen. Semasa Claudia Sheinbaum mempunyai diagnosis dan program 100 titik untuk menangani masalah asas negara, Xóchitl Gálvez memberi tumpuan kempennya kepada ketidakselamatan awam, yang mungkin menjadi apa yang membimbangkan penduduk paling banyak.”

Ahli politik Juan Hernández, bekas anggota kabinet di bawah Presiden Vicente Fox, percaya Gálvez sangat jelas dalam lawatannya ke AS dan jika dia menang, dia akan bekerja dengan Washington untuk menghentikan wang pergi ke pengedar dadah dan senjata pergi ke Mexico. “Dia tidak menyalahkan AS tetapi mahu pastikan bahawa, untuk menghentikan kanser ini, kedua-dua negara perlu bekerja sama dengan cara baru. Dia berkata dia akan menjadi negosiator hebat dan menekankan bahawa dia sedar dan prihatin berapa banyak orang yang mati di AS kerana pengambilan fentanyl.”

Hernández terus, “Ada lebih daripada satu perjumpaan dengan ahli-ahli perundangan. Soalan mereka sangat tulus, dan dia mempunyai perbualan terus terang dengan mereka. Mereka bertanya kepadanya: Adakah anda akan kuat dalam menghentikan di Mexico? Dia menjamin mereka bahawa dia akan dan bahawa kedua-dua pihak perlu bekerja sama dengan cara baru. Dia menekankan bahawa mereka perlu melakukan bahagian mereka sebagai ahli perundangan, ini tidak boleh dilakukan oleh Mexico sahaja.”

Ildefonso Guajardo, bekas menteri ekonomi dan hubungan antarabangsa untuk Gálvez, memberitahu Digital bahawa lawatan itu secara asasnya “Bangunkan Washington!”

Dia berkata, “Gálvez berkongsi visinya tentang kedudukan Mexico dalam hubungan paling penting yang dimilikinya di Amerika Utara dan kedudukannya di dunia.”

“Dia dengan jelas menetapkan bahawa visinya tertumpu pada masa di mana kita kembali ke polarisasi global dalam dua kutub: satu ditakrifkan oleh nilai-nilainya di mana dia mengenal pasti dengan kerajaan-kerajaan yang melindungi hak asasi manusia, maju kebebasan, dan demokrasi; di mana, jelas, kepentingan Mexico tidak dikaitkan dengan negara-negara yang otokratik atau kerajaan lelaki tunggal. Dan kutub lainnya adalah bahawa Mexico berkongsi sempadan besar dengan Amerika Syarikat di mana kebanyakan kepentingan ekonomi Mexico dikaitkan dengan pasaran ini dan itulah sebabnya hubungan ini sangat penting.”

Soalan yang dihantar ke kempen presiden Claudia Sheinbaum tidak dibalas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.