Korban Holocaust mengumpul pada ulang tahun ke-79 pembebasan Auschwitz untuk hari kenangan sejarah

(SeaPRwire) –   para penyintas berkumpul secara berwibawa untuk menandakan ulang tahun ke-79 pembebasan kem tawanan perang Auschwitz-Birkenau semasa Perang Dunia II dalam upacara di Poland pada Sabtu.

Kira-kira 20 orang penyintas dari kem tawanan perang Nazi yang berhampiran berkumpul untuk meletakkan karangan bunga dan lilin di Dinding Kematian di Auschwitz, di mana tentera Nazi menghukum ribuan tahanan.

Kemudian, kumpulan itu, bersama-sama dengan pegawai negara, berkumpul untuk memperingati 1.1 juta mangsa kem itu.

Kumpulan itu berkumpul di sebuah barak wanita batu bata di dan menyalakan lilin serta berdoa untuk mangsa-mangsa.

Halina Birenbaum, 94 tahun, seorang penyintas, berucap semasa pengingatan di sebelah barak 27, di mana beliau menghabiskan sebahagian Ogos 1943 sehingga pemindahan kem tahanan paksa melalui jalan kaki pada 18 Januari 1945.

Beliau berkata penderitaan dan tragedi orang dari serangan roket Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel adalah “menyakitkan” baginya dan penambahan daripada .

Duta Besar Israel ke Poland Yacov Livne mempertahankan tindak balas Israel berikutan serangan pengganas tanpa sebelumnya oleh Hamas.

“Kami berharap pelajaran Holocaust telah diperoleh,” kata Livne. “Namun, hari ini kami terkejut dengan tuduhan genosid terhadap negara Yahudi semasa kami berjuang untuk kewujudan kami.”

Di Jerman, penduduk berkumpul untuk mengingati ulang tahun ke-79 Holocaust dengan meletakkan bunga.

Canselor Olaf Scholz berkata negaranya akan terus bertanggungjawab terhadap “jenayah terhadap kemanusiaan” ini.

Beliau menyeru rakyat untuk dan melawan antisemitisme ketika negara itu menandakan ulang tahun pembebasan Auschwitz.

“Tidak pernah lagi” adalah setiap hari,” kata Scholz dalam siaran video mingguannya. “27 Januari menyeru kita: Kembalilah kelihatan! Kembalilah kedengaran! Terhadap antisemitisme, terhadap rasisme, terhadap misantropi – dan untuk demokrasi kita.”

menandakan hari itu dengan memaparkan imej lilin Yahudi di X.

“Setiap generasi baru mesti belajar kebenaran mengenai Holocaust,” tulis Zelensky. “Nyawa manusia mesti kekal nilai tertinggi bagi semua negara di dunia.”

Di Itali, peringatan Holocaust termasuk prosesyen obor dan kenyataan rasmi daripada pemimpin politik teratas.

Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni berkata kerajaan nasionalis konservatifnya berikrar untuk memusnahkan antisemitisme yang dikatakannya “diperbaharui” oleh peperangan Israel-Hamas.

menulis bahawa ia adalah “tanggungjawab kita” untuk memerangi antisemitisme dan keganasan yang didorong kebencian.

“Hari ini, pada Hari Peringatan Antarabangsa Holocaust, kami berkabung terhadap salah satu bab paling gelap dalam sejarah, apabila enam juta orang Yahudi dan berbilang lagi dibunuh secara sistematik,” tulis Biden di X. “Ia adalah tanggungjawab kita untuk berdiri melawan antisemitisme dan keganasan yang didorong kebencian di mana-mana.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.