Pentadbiran Biden mengutuk ‘penargetan politik’ terhadap ketua pembangkang Venezuela yang dilarang bertanding untuk jawatan presiden

(SeaPRwire) –   bersama-sama 30 pemimpin dunia lain mengutuk keputusan mahkamah tertinggi Venezuela untuk menghalang calon presiden María Corina Machado.

Presiden Biden sebelum ini mengancam negara Amerika Selatan itu untuk memperkenalkan semula sanksi ekonomi terhadap Venezuela jika ia gagal membenarkan pilihan raya demokratik yang adil.

Dalam kenyataan kepada Digital, Jabatan Negara Amerika Syarikat berkata ia sedang mengkaji proses pilihan raya Venezuela selepas mahkamah tertinggi negara itu – Tribunal Supremo de Justicia – memutuskan bahawa Machado tidak dibenarkan bertanding untuk presiden.

“Amerika Syarikat kini mengkaji semula dasar sanksi Venezuela kami, berdasarkan perkembangan ini dan penghalangan calon demokrasi pembangkang dan masyarakat sivil,” kata jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller.

Langkah itu datang selepas mahkamah tertinggi negara itu mengekalkan larangan terhadap calon Machado.

Machado, bekas ahli perundangan, memenangi pilihan raya presiden bebas pembangkang pada Oktober dengan lebih 90% undian.

Kemenangannya datang walaupun kerajaan mengumumkan larangan 15 tahun terhadapnya bertanding untuk jawatan hanya beberapa hari selepas beliau secara rasmi memasuki perlumbaan pada Jun.

Beliau dapat menyertai pilihan raya itu kerana usaha itu dianjurkan oleh suruhanjaya bebas daripada pihak berkuasa pilihan raya negara itu.

Machado menolak larangan itu dan terus berkempen menentang presiden semasa Nicolás Maduro.

Beliau mendakwa beliau tidak pernah menerima pemberitahuan rasmi tentang larangan itu, dan mengatakan pengundi adalah pihak yang berhak membuat keputusan tentang calonnya.

Pada Disember, beliau memfailkan tuntutan dengan Mahkamah Tertinggi Keadilan untuk mengesahkan larangan itu adalah batal dan untuk mengejar injunksi untuk melindungi hak politiknya.

Sebaliknya, mahkamah memutuskan menentang beliau dan mengekalkan larangan itu.

Mencegah Machado dan calon lain daripada bertanding akan bertentangan dengan persetujuan antara kerajaan dan pemimpin pembangkang yang disokong Amerika Syarikat tahun lalu.

Persetujuan itu menyebabkan kerajaan Amerika Syarikat melonggarkan sebahagian sanksi terhadap industri minyak, gas dan perlombongan Venezuela.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.