Kim Jong Un sendiri menyelia pelancaran peluru berpandu antara benua Korea Utara paling kuat sehingga kini

(SeaPRwire) –   mengawasi pelancaran peluru berpandu antara benua balistik yang paling kuat sehingga kini, media negara melaporkan.

Kim hadir di tapak pelancaran Isnin, bersama-sama pegawai memerintah , apabila dia diberi maklumat mengenai latihan itu.

“Latihan berjaya ini merupakan demonstrasi praktikal keadaan sebenar dan kebolehpercayaan keupayaan menyerang yang hebat dan pencegah nuklear mutlak yang dimiliki oleh tentera bersenjata DPRK,” dilaporkan Kim berkata melalui Agensi Berita Pusat Korea — salah satu media negara Korea Utara.

Katanya juga, “Ambisi konfrontasi yang tamak oleh imperialis Amerika Syarikat dan pasukan boneka mereka tidak akan reda begitu sahaja.”

Projektil itu, yang mampu melakukan perjalanan lebih 9,300 batu dan mencapai daratan Amerika Syarikat, terbang selama 73 minit sebelum mendarat di kawasan barat pulau Jepun Hokkaido, melaporkan Reuters, mengutip Kementerian Pertahanan Jepun dan Timbalan Menteri Pertahanan Parlimen Jepun Shingo Miyake.

Tentera Korea Selatan berkata projektil itu dilancarkan pada sudut yang tinggi dalam usaha untuk mengelakkan negara-negara jiran.

Ahli parlimen Jepun Masahisa Sato, merujuk juga berkata projektil itu naik setinggi 3,730 batu.

KCNA menulis puisi mengenai kejayaan ICBM itu, menulis, “Masa [pelancaran] itu, tubuh besar penuh kehendak mutlak dan kekuatan untuk membalas dengan kejam terhadap kuasa-kuasa permusuhan yang terobsesi dengan ambisi konfrontasi nuklear dengan DPRK mula melayang ke langit dengan guyuran api di ekornya, menimbulkan letupan yang memekakkan telinga.”

Pelancaran ICBM itu datang selepas Korea Utara melancarkan peluru berpandu balistik jarak pendek ke laut pada Ahad, kata Korea Selatan, dengan Pyongyang menyalahkan Amerika Syarikat meningkatkan ketegangan tentera di Semenanjung Korea.

Projektil itu – seperti pelancaran Isnin – dilancarkan dari pantai timur Korea Utara berhampiran ibu negaranya Pyongyang dan terbang 354 batu sebelum mendarat di laut.

mengkritik pelancaran Ahad sebagai “pelanggaran jelas” resolusi Majlis Keselamatan PBB yang telah melarang Korea Utara menggunakan teknologi balistik.

Greg Norman menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.