UK dan Perancis mengukuhi pendirian terhadap serangan Rusia ke atas Ukraine, menekankan pengaruh ekonomi

(SeaPRwire) –   Britain dan Perancis menekankan semula keputusan mereka Selasa bahawa serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine perlu berakhir dengan kegagalan, dengan Menteri Luar UK menyatakan bahawa sekutu mesti memanfaatkan kekuatan ekonomi mereka dengan lebih baik untuk jauh melebihi mesin perang Moscow.

Penekanan berulang dari Setiausaha Luar UK David Cameron dan rakan sejawat Perancis Catherine Colonna bahawa Rusia tidak boleh dibayar untuk agresifnya datang ketika bantuan perang dari penyokong tentera terbesar Ukraine – Amerika Syarikat – goyah.

Cameron, berucap selepas perbualan dengan Colonna di Paris, berkata jika ekonomi rakan kongsi Barat Ukraine dikira bersama, “kami melebihi ekonomi Rusia 25 kali ganda atau lebih.”

“Apa yang kami perlu lakukan adalah untuk memastikan kekuatan ekonomi dan komitmen itu membayar,” katanya. “Jika kami boleh, saya tidak ragu bahawa kami boleh memastikan bahawa (Presiden Rusia) Vladimir Putin kalah dan sangat penting baginya untuk kalah.”

Tiada Cameron atau Colonna mengumumkan bantuan baru untuk Ukraine dalam ulasan mereka kepada wartawan. Mereka tidak menjawab soalan.

“Berpegang tangan sejak permulaan, negara kami bekerja sama untuk memastikan bahawa agresif Rusia tidak dibayar, adalah kegagalan,” kata Colonna.

Di Amerika Syarikat, bantuan untuk Ukraine telah terlibat dalam politik domestik. dorongan untuk bilionan dolar bantuan perang dipulihkan ditahan di Kongres. Kesatuan Eropah dan 27 negara ahlinya telah menghantar $91 bilion dalam bantuan kewangan, tentera, kemanusiaan dan pelarian perang. Tetapi mereka juga bergelut tentang jumlah lump sum berikutnya yang dirancang.

Cameron berkata sokongan untuk Ukraine dari UK – tidak lagi ahli EU – dan Perancis akan berterusan “selama yang diperlukan.”

Membandingkan perang itu dengan “lakonan yang datang dalam bab yang berbeza,” beliau berkata sekutu Ukraine perlu menentukan fasanya yang seterusnya.

“Bab pertama,” katanya, “adalah kegagalan yang menakjubkan Rusia untuk mencapai matlamatnya” – apabila pasukan penjajahan tentera Rusia pertama kali menghentam ibu negara Ukraine, Kyiv, pada Februari dan Mac 2022 dan dikalahkan.

“Bab kedua adalah serangan balas Ukraine pada musim panas 2022,” katanya, “kehebatan yang ditunjukkan Ukraine dalam mengusir Rusia, mengambil semula separuh wilayah yang hilang, memaksa mereka kembali merentasi Laut Hitam.”

“Bab ketiga lebih sukar di darat,” katanya, seolah-olah merujuk kepada serangan balas kecewa Ukraine musim panas ini.

“Tetapi bab keempat masih belum ditulis dan kita mesti pastikan kita menulisnya dengan cara yang betul, dengan kawan dan rakan kami di dunia Barat.”

Cameron dan Colonna juga membincangkan perang Israel-Hamas. Perancis berulang kali menyeru gencatan senjata kemanusiaan segera, diikuti kemajuan ke arah gencatan senjata yang berkekalan.

Cameron berkata UK mahu “gencatan senjata secepat mungkin tetapi ia mesti gencatan senjata yang boleh kekal. Ia mesti gencatan senjata di mana Israel tidak lagi terancam oleh Hamas dan roket-roketnya serta aktiviti pembunuhannya.”

Colonna mengutuk keganasan yang dilakukan oleh penduduk Yahudi ekstrem di Tebing Barat yang diduduki, memanggilnya tidak dapat diterima. Beliau meminta Israel bertindak terhadap mereka dan berkata Perancis sedang bekerja untuk menyatukan sekatan Eropah terhadap mereka. Amerika Syarikat sudah mengatakan ia akan mengenakan sekatan perjalanan terhadap penduduk Yahudi ekstrem yang terlibat dalam siri serangan terbaru terhadap Palestin di Tebing Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.