Ketua geng Haiti, seorang rakan Jimmy ‘Barbeque’ Cherizier, terbunuh: laporan

(SeaPRwire) –   Seorang ketua geng yang mempunyai kaitan dengan salah seorang Jimmy ‘Barbeque’ Cherizier dilaporkan telah ditembak mati oleh polis di Port-au-Prince.

Ernst Julme, ketua geng Delmas 95 – yang merupakan sebahagian daripada pertubuhan “Viv Ansanm” ketua geng Jimmy “Barbeque” Cherizier – telah ditembak mati pada Khamis minggu lalu selepas melarikan diri dari tahanan dalam serbuan penjara besar-besaran, menurut laporan Reuters.

Kematiannya berlaku sehari selepas dua lagi suspek geng Haiti dilaporkan telah dibunuh dan dibakar di sebuah pinggir bandar Port-au-Prince dalam tindakan keadilan sendiri yang ketara.

Jimmy Cherizier, berusia 46 tahun yang dikenali dengan nama samaran “Barbecue”, mengendalikan sekutu geng yang dipanggil G9 Family and Allies, yang kini menjadi mungkin geng paling berkuasa di Haiti.

Pembunuhan ketara yang dilaporkan berlaku di Pétion-Ville – sebuah pinggir bandar ibu negara Caribbean itu – berlaku ketika akhbar Haiti Le Nouvelliste melaporkan pada Rabu bahawa sekurang-kurangnya 15 orang telah terbunuh dalam serangan di kawasan itu, yang merupakan kediaman banyak kedutaan, menurut Reuters.

Seorang wartawan Reuters di sana berkata mereka melihat dua suspek geng itu dibunuh dan dibakar. Sebelum ini, agensi berita itu mengatakan rakaman video yang dilihatnya menunjukkan mayat individu itu berbaring dan diseret di jalan raya, dengan salah seorang lelaki itu tangannya dipotong.

Salah seorang suspek geng itu juga dilaporkan rumah keluarganya dibakar, menurut laporan Reuters.

Majlis Keselamatan PBB mengeluarkan kenyataan pada hari yang sama mengutuk serangan yang dilakukan oleh geng bersenjata dan menekankan perlunya masyarakat antarabangsa memperkukuh usaha memberikan bantuan kemanusiaan kepada penduduk dan menyokong Polis Kebangsaan Haiti, termasuk melalui pembinaan kapasitinya untuk mengembalikan undang-undang dan ketertiban.

“Ahli-ahli Majlis Keselamatan menyatakan kebimbangan mendalam terhadap aliran haram senjata api dan peluru ke Haiti yang kekal sebagai faktor asas ketidakstabilan dan keganasan,” tambah kenyataan itu.

Sementara itu, Jabatan Negara AS mengumumkan pada Khamis bahawa ia telah mengevakuasi lebih daripada sejak Ahad.

“Kami mengulangi mesej kami kepada warganegara AS: Jangan pergi ke Haiti,” tambah agensi itu, menurut Associated Press. “Kami telah menekankan bahawa kerajaan AS tidak dapat menjamin warganegara AS akan dievakuasi memandangkan keadaan di tanah air.”

Michael Lee menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.