London dinamakan bandar paling anti-Semitik di dunia, kata menteri Israel

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Menteri untuk Diaspora dan memerangi antisemitisme Israel, Amichai Chikli, memberitahu Digital pada Khamis bahawa London adalah bandar paling antisemitik di dunia.

Chikli, ahli Parti Likud Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, berkata beliau percaya London adalah “bandar paling antisemitik” kerana “Atmosfera yang dicipta oleh penyokong pro-Hamas di seluruh London adalah sesuatu yang tidak pernah dilihat di bandar-bandar lain.”

Pusat London telah dilanda dalam perhimpunan besar-besaran yang dipenuhi dengan apa yang beberapa pemerhati mendakwa termasuk sejak Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober. Hamas dengan kejam membunuh 1,200 orang pada 7 Oktober, termasuk lebih daripada 30 warga Amerika.

Chikli menjelaskan bahawa apabila slogan anti-Israel “dari sungai ke laut” diproyeksikan pada Big Ben, ia adalah “panggilan untuk pembersihan etnik Yahudi dari negara Israel.” Slogan itu, secara meluas ditafsirkan untuk bermakna penghapusan negara Yahudi dan penggantinya dengan negara Muslim Palestin.

Menteri Israel menyatakan contoh lain “yang meninggalkan jawatan disebabkan serangan pro-Hamas, termasuk membakar pejabatnya.” Chikli berkata beliau “tidak mengetahui ahli parlimen yang meletak jawatan dari pejabat di parlimen lain” disebabkan keganasan pro-Hamas.

Beliau terus berkata “Kebanyakan insiden antisemitik tidak dilaporkan. Kebanyakan pelajar di kampus tahu sistem benar-benar menentang mereka. Tidak ada untung bagi membuat aduan terhadap gangguan.” Beliau juga menunjuk kepada serangan antisemitik dalam sistem kereta api London dan aktivis anti-Israel yang di Universiti Cambridge.

Balfour terkenal mengeluarkan surat pada 2 November 1917 menyatakan bahawa kerajaan British memandang baik “penubuhan di Palestin sebuah rumah negara kebangsaan untuk orang Yahudi, dan akan menggunakan usaha terbaik mereka untuk memudahkan pencapaian objek ini, dengan jelas difahami bahawa tidak ada apa-apa yang akan dilakukan yang mungkin mendiskriminasikan hak-hak awam dan keagamaan masyarakat bukan Yahudi yang wujud di Palestin, atau hak-hak dan status politik yang dinikmati oleh Yahudi di mana-mana negara lain.”

Chikli menghujahkan ciri utama antisemitisme moden adalah untuk menafikan hak Israel untuk wujud. Beliau berkata “Ujian 3D Antisemitisme” yang dirumuskan oleh pakar hak asasi manusia dan bekas disiden di Kesatuan Soviet, , yang terbaik menangkap kebencian menyasarkan Israel. Sharansky menggunakan ujian litmus demonstrasi, piawaian ganda, dan delegitimasi terhadap Israel untuk mengklasifikasikan antisemitisme kontemporari.

Menteri Israel berkata “Laporan tahunan dari Kementeriannya untuk Diaspora dan Memperangi Antisemitisme menunjukkan peningkatan 235% insiden antisemitik pada 2023 berbanding 2022.”

Beliau berkata “45% insiden pada 2023 berlaku di AS dan 39% di Eropah, dengan peningkatan 33% dalam insiden ganas. 16% insiden ganas dicatat di UK, banyak berikutan perang ‘Pedang Besi’.”

Laporan Chikli mencatat bahawa “UK tergolong dalam 10 negara teratas untuk perbualan antisemitik dalam talian. Pada 2023, 4,103 insiden antisemitik dicatat di UK, peningkatan 147% berbanding 2022. Peningkatan dramatik di London, dengan 2,140 insiden (52% jumlah keseluruhan). 66% insiden dicatat selepas 7 Oktober, dengan peningkatan 589% berbanding tahun sebelumnya.”

Menurut laporan itu, “Hampir separuh Yahudi British mempertimbangkan meninggalkan negara disebabkan antisemitisme yang didokumenkan. 60% Yahudi British mengalami atau mengenali seseorang yang mengalami insiden antisemitik selepas perang. Protes pro-Palestin yang besar dicatat di UK, dengan panggilan permusuhan terhadap Yahudi dan Israel.”

Jonathan Hoffman, bekas naib pengerusi Persekutuan Zionis di Britain, yang telah berkempen untuk Israel dan menentang antisemitisme di London, memberitahu Digital bahawa “Menteri betul. Yahudi yang terbuka pro-Israel tidak mempunyai masa depan di UK. Dalam akademik, kemanusiaan adalah satu penulisan. Yahudi sedemikian secara terbuka didiskriminasi dalam banyak profesion.”

Hoffman, yang telah banyak menulis tentang antisemitisme British, berkata “Perkara akan lebih teruk, jika seperti yang nampaknya, Parti Buruh dipilih dalam pilihan raya sebelum akhir Januari 2025. Apa yang perlu berlaku? Larutan air bertekanan tinggi di demo benci Israel. Semua cadangan Shawcross tentang Mencegah perlu dilaksanakan.”

Sir William tahun lalu bahawa program kerajaan British untuk mencegah ekstrimisme – Mencegah – berkata “Objektif pertama Mencegah – untuk menangani punca radikalisasi dan bertindak balas terhadap cabaran ideologi keganasan – tidak cukup dipenuhi. Mencegah tidak cukup melawan ekstrimisme Islamisme tidak ganas.”

Hoffman percaya bahawa “Mahkamah perlu menerima bahawa Yudaisme dan Israel tidak boleh dipisahkan. Tetapi kebanyakannya terlalu lewat. Satu perkara, peratusan Muslim dalam populasi terus meningkat, dan mereka jauh lebih antisemitik daripada bakinya populasi.”

Stuart Appleby, jurucakap Datuk Bandar London Sadiq Khan, memberitahu Digital bahawa “Kami kini berada dalam tempoh pra-pilihan raya – sila hubungi Buruh London untuk permintaan kenyataan semasa tempoh ini.” Digital menghubungi Buruh London untuk kenyataan meminta tindak balas terhadap laporan Israel.

Pada Khamis, Community Security Trust, yang memberikan perkhidmatan perlindungan kepada komuniti Yahudi Britain, menulis di X bahawa serangan di London mungkin telah diilhamkan oleh antisemitisme.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.