Kejutan terbesar dalam perang Rusia-Ukraine pada 2023

(SeaPRwire) –   Tahun kedua perang Rusia-Ukraine tidak berjalan seperti yang diharapkan oleh kedua belah pihak, dengan kejutan dan kekecewaan merusak konflik yang kelihatan siap berlarutan ke tahun ketiga.

Situasi masih belum jelas hampir 22 bulan selepas Presiden Rusia Vladimir Putin mengarahkan tentera untuk memulakan “operasi khas” bagi “menghapuskan nazisme” di Ukraine.

Perkembangan bergegar sepanjang tahun ini meninggalkan Rusia dalam keadaan terdesak dan kekurangan peluru, peralatan dan tentera untuk meneruskan usaha perang; sementara itu, Ukraine gagal mencapai kemajuan yang dijanjikan oleh Presiden Volodymyr Zelenskyy, memaksa perubahan ke taktik yang kurang disukai.

Berikut adalah beberapa perkembangan utama tahun ini yang memastikan pencerobohan akan kekal sebagai malu terbesar Rusia sambil menimbulkan beberapa soalan yang membingungkan bagi usaha Ukraine sendiri.

butted heads dengan pemerintah tentera Rusia, yang telah menukar beberapa kali semasa perang. Pintu revolving kepimpinan membenarkan Prigozhin yang berkarisma untuk menubuhkan kawalan, membawa kepada dasar sangat kontroversi yang membenarkannya merekrut terus dari penjara-penjara Rusia untuk memperkuatkan Kumpulan Wagner.

Menteri Pertahanan Rusia Sergei Shoigu, yang mengambil alih pemerintahan tentera Rusia pada Januari, menghentikan akses Prigozhin ke penjara dan peluru yang diperlukan. Pada Jun, Prigozhin berkata Shoigu melancarkan serangan maut ke atas tentera Wagner, yang ditolak oleh pihak berkuasa Rusia.

Prigozhin terus komited kepada tugasnya dan memulakan “mars keadilan,” yang segera diberi label oleh pakar sebagai cabaran terbesar kepada kuasa Putin semasa pemerintahannya selama dua dekad. Laporan menyatakan bahawa Prigozhin telah menjangkakan sokongan daripada beberapa pegawai tentera dan rejimen tetapi tiada sokongan muncul.

Sebaliknya, Putin dengan kuat bersumpah untuk menumpaskan pemberontakan dan Prigozhin menyatakan beliau tiada pertelingkahan dengan Putin – penyokong utamanya – dan bahawa beliau hanya mempunyai masalah dengan Kementerian Pertahanan.

Prigozhin akhirnya menghentikan usahanya apabila Presiden Belarus Alexander Lukashenko campur tangan dan merundingkan penyerahan dirinya dan buangan, menghantar tentera upahan kembali ke rumah. Lukashenko menekankan bahawa, dan ketua upahan pengganas itu mengambil petunjuk.

A , tetapi setiausaha akhbar Brig. Jen. Pat Ryder berkata Jabatan Pertahanan tidak melihat apa-apa yang perlu menimbulkan kebimbangan.

Sayangnya bagi Prigozhin, kisah itu tidak berakhir di situ tetapi sebaliknya mengambil satu lagi pusingan akhir yang membawa maut dua bulan kemudian apabila pesawat peribadinya meletup, menamatkan kisah salah seorang tokoh paling terkenal dalam konflik di luar pemimpin masing-masing negara.

Kelihatan seolah-olah buangan Prigozhin agak longgar pada awalnya kerana ketua itu kembali , kelihatan dalam masa bulan pertama beliau meninggalkan negara. Beliau juga terus mengumpul sokongan, dengan berkata di saluran Telegram beliau bahawa pasukan “memerlukan sokongan anda hari ini lebih daripada sebelumnya.”

Ketua upahan itu terbunuh bersama-sama 10 orang lain ketika dalam perjalanan dari Moscow ke Saint Petersburg, ketika pesawatnya meletup di udara. Kremlin kemudian mengesahkan bahawa Prigozhin terbunuh dalam insiden itu, bersama-sama naibnya dan ketua logistik Wagner.

Zelenskyy dan Rumah Putih dengan serta merta menyalahkan Putin, dengan berkata ia “sangat jelas” pemimpin Rusia berada di sebalik pembunuhan, dan Pentagon menyimpulkan letupan itu disengajakan. Kremlin menunggu beberapa hari sebelum mengesahkan kematian Prigozhin.

Ketika letupan berlaku, Putin berada di Moscow untuk menyampaikan anugerah negara kepada krew kereta kebal T-80 Alyosha, yang didakwa menghancurkan konvoi berperisai Ukraine, menurut agensi berita Rusia TASS. Beberapa membandingkan Putin dengan watak Michael Corleone dalam filem The Godfather, yang menghadiri pembaptisan anaknya sementara pembunuh upahan membunuh musuhnya.

Masa depan Wagner masih belum jelas: Putin telah cuba menyepadukan tentera ke dalam tentera Rusia yang lebih besar sambil juga mencuba mengawal ketua baru Wagner.

Seburuk mana drama Wagner kelihatan bagi Putin, ia jauh daripada duri paling membimbangkan di sisinya sepanjang tahun: Beliau menghabiskan lebih masa mencari cara untuk meneruskan usaha perang tanpa melancarkan draf kebangsaan, yang akan membuktikan sangat tidak popular di kalangan rakyat Rusia.

Tentera Rusia juga terus berjuang untuk mengekalkan peluru selepas membakar bekalan mereka pada tahun pertama. Laporan tahun pertama mendapati Rusia menggunakan drone Iran untuk meluaskan keupayaan serangan.

Tahun kedua menyaksikan tentera Rusia membakar lebih peluru berbanding tahun pertama, membawa kepada Rusia menandatangani lebih perjanjian dengan negara anti-Barat – termasuk negara pemurung Korea Utara.

Pyongyang pada Oktober menghantar 1,000 kontena peralatan ke Rusia, dan Rumah Putih mendedahkan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un – yang bepergian dalam kereta kebal berperisai besar untuk bertemu secara peribadi dengan Putin – mahu menjamin teknologi senjata canggih Rusia.

Berusaha mengambil kesempatan atas kekeliruan dalam barisan Rusia, Ukraine cuba melancarkan serangan balasan besar-besaran dan menolak penceroboh kembali, tetapi perkara tidak berjalan seperti itu dan Kyiv terpaksa mengambil pendekatan yang kurang disukai dalam konflik.

Serangan bermula pada musim bunga apabila salji telah menghilang, tetapi pada masa itu Rusia telah mengumpulkan tentera dan mengambil kedudukan pertahanan kuat. Daripada dorongan besar, Ukraine perlahan-lahan terperangkap dalam perang usang. Ia menawan semula 12 kampung tetapi gagal menembusi tentera Rusia.

Sebaliknya, Ukraine beralih ke cubaan untuk membunuh pegawai Rusia, membunuh Mikhail Filiponenko, yang terselamat daripada serangan bom kereta terdahulu hanya beberapa hari sebelum Rusia melancarkan serangan penuh skala ke atas Ukraine, serta beberapa drone di Moscow sepanjang tahun dalam apa yang dikatakan Kremlin sebagai cubaan Ukraine.

Kekurangan kemajuan bermakna membawa Kongres mempersoalkan pembiayaan lanjut bagi usaha Ukraine, terutamanya memandangkan serangan pengganas Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober, memandangkan AS telah sepenuhnya menyokong Israel dan bahkan memperuntukkan dua kapal induk ke kawasan itu dalam usaha mencegah eskalasi lanjut.

Zelenskyy melawat AS dalam usaha untuk membuat rayuan bagi sokongan lanjut, yang diperolehinya dalam bentuk tambahan $200 juta daripada stok Pentagon, tetapi pembiayaan lanjut daripada Kongres masih dipersoalkan.

Reuters dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.