Lima Kisah Keselamatan Teratas 2023

(SeaPRwire) –   Cerita-cerita menakjubkan tentang keselamatan dan kehidupan yang menjadi tajuk utama sepanjang tahun 2023, dari orang-orang yang terperangkap di gua dalam bumi hingga pelaut yang hilang di laut.

Berikut adalah lima cerita keselamatan teratas tahun lalu yang memercayakan manusia dengan alam.

Seorang pelayar yang melakukan perjalanan menyeberangi Lautan Pasifik seorang diri telah diselamatkan pada bulan Oktober oleh sebuah kapal pesiar setelah botnya terbalik, meninggalkannya telanjang dan terdampar di laut dalam keadaan “hidup atau mati”, menurut penyelamatnya.

Tom Robinson dari Brisbane telah memulakan perjalanan untuk menjadi orang termuda yang pernah menyeberangi Lautan Pasifik dengan berkayuh ketika dia menghadapi cuaca buruk dan laut bergelora pada 5 Oktober, menurut Pusat Koordinasi Penyelamatan Laut (COSS) Kaledonia Baru dan .

Robinson mengaktifkan isyarat kecemasannya lebih daripada 60 batu barat Pulau Malakula di Vanuatu, sebuah kepulauan kira-kira 80 pulau terletak di timur Australia berhampiran Kaledonia Baru, tetapi COSS tidak dapat menghubungi pelayar itu.

Perkhidmatan maritim memanggil Pacific Explorer, sebuah kapal pesiar dengan P&O Cruises Australia yang sedang berlayar di kawasan itu dengan 2,000 tetamu untuk perjalanan sembilan hari dari Auckland, New Zealand ke Auckland, untuk membantu mencari kapal dalam kesusahan.

Kapal pesiar itu bergerak melalui keadaan cuaca yang mencabar dan menemui Robinson duduk telanjang di atas bot terbalik pada pagi seterusnya. Anak kapal segera membawanya keselamatan di atas kapal pada pagi Jumaat.

Robinson mengalami kehausan dan keletihan semasa ujian itu, walaupun pegawai mengatakan dia dalam kesihatan yang baik. Dia diberi rawatan perubatan di atas kapal pesiar bersama-sama pakaian baru dan makanan panas.

, disertai hanya oleh anjingnya, telah diselamatkan pada bulan Julai selepas terdampar selama tiga bulan di Lautan Pasifik, terselamat dengan memakan ikan mentah dan minum air hujan.

Timothy Lyndsay Shaddock, 54, dan anjingnya, Bella, ditemui hidup di atas katamarannya, Aloha Toa, di Lautan Pasifik kira-kira 1,200 batu dari daratan selepas anak kapal dari Grupomar melihat mereka.

“Saya telah melalui ujian yang sangat sukar di laut dan saya hanya memerlukan rehat dan makanan yang baik kerana saya telah bersendirian di laut untuk masa yang lama,” kata Shaddock dalam video disiarkan oleh stesen televisyen 9News Australia. Walaupun kelihatan kurus dan berjanggut, Shaddock mengatakan dia dalam “kesihatan yang baik.”

Shaddock menjelaskan bagaimana dia dan anjingnya terselamat dengan memakan ikan mentah dan air hujan selepas ribut mengakibatkan kerosakan kapalnya dan memusnahkan elektroniknya, memutuskan semua komunikasi.

Profesor Mike Tipton, pakar keselamatan laut di Universiti Portsmouth di England, berkata kepada stesen itu bahawa kedua-dua nasib dan kemahiran menyumbang kepada keselamatan lelaki itu dan anjingnya, membandingkan penyelamatan itu dengan “menemui jarum dalam botol rumput.”

Anak kapal Tentera Laut Amerika Syarikat menyelamatkan seorang lelaki di pulau di Bahamas selama tiga hari selepas bot layarnya rosak pada bulan Ogos.

Anak kapal Kapal Pantai Tentera Laut Amerika Syarikat Paul Clark menyelamatkan lelaki itu di Cay Sal, sebuah pulau terletak antara Florida, Cuba dan Bahamas, kata . Penyelamat melihat lelaki itu selepas dia menembakkan lampu api ke langit dari bot.

Pelayar terdampar itu telah menubuhkan kem sementara buatannya sendiri di pulau dan anak kapal Tentera Laut Amerika Syarikat menurunkan makanan, air dan radio kepadanya supaya dia boleh berkomunikasi dengan pihak berkuasa.

“Kami bangga telah menyelamatkan nyawa lelaki ini. Kes ini berfungsi sebagai contoh sempurna mengapa anda mesti mempunyai peralatan keselamatan yang betul di atas kapal anda,” kata Petty Officer Ketiga Dev Craig, seorang pengawas di Sektor Tentera Laut Amerika Syarikat Key West. “Tanpa melihat lampu api, kes ini mungkin tidak akan berakhir dengan kejayaan.”

seorang pendaki gua berusia 40 tahun telah diselamatkan dari gua Morca di gunung-ganang selatan Turki pada bulan September selepas dia jatuh sakit lebih 3,000 kaki di bawah pintu masuknya.

Dickey menjadi sakit pada 2 September dan mula mengalami pendarahan usus semasa ekspedisinya, menurut .

Warga Amerika itu pertama kali dirawat di dalam gua oleh seorang doktor Hungary yang memasuki gua pada 3 September. Doktor dan penyelamat kemudiannya bergilir-gilir menjaga beliau.

Sebelum penyelamat boleh memulakan perjalanan untuk membawa Dickey ke permukaan, mereka terlebih dahulu perlu melebarkan beberapa laluan sempit gua, memasang tali untuk menariknya ke atas lobang menegak pada tiang dan menubuhkan kem sementara sepanjang jalan.

Dickey kembali ke permukaan hidup pada 11 September.

“Adalah menakjubkan untuk berada di atas tanah lagi,” kata Dickey kepada wartawan. “Kesedaran saya mula sukar untuk dipegang, dan saya mencapai titik di mana saya fikir, ‘Saya tidak akan hidup.'”

menyelamatkan semua 41 pekerja terperangkap dalam terowong pembinaan untuk keselamatan pada bulan November, mengakhiri ujian mereka selama 17 hari terperangkap di bawah timbunan batu gunung dan puing-puing.

Video yang dimuatnaik di talian menunjukkan adegan gembira di mana pekerja yang letih merasai kebebasan buat .

Pekerja-pekerja – yang terperangkap di bawah terowong jalan yang runtuh di daerah Uttarkashi, negeri Uttarakhand India selepas bahagian daripadanya runtuh semasa tanah runtuh pada 12 November – ditarik keluar melalui laluan paip lasan selebar 3 kaki yang dimasukkan melalui puing-puing.

Penyelamatan membawa penamat dramatik kepada operasi yang penuh cabaran dan tangguhan, termasuk kegagalan mesin berat yang digunakan untuk menggerudi untuk mencapai pekerja terperangkap.

Louis Casiano, Timothy H.J. Nerozzi dan Michael Dorgan menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.