Jurawartarama menandatangani manifesto membela Perdana Menteri Sepanyol dan isterinya, mengkritik media dan parti sayap kanan

(SeaPRwire) –   Ribuan wartawan Sepanyol keluar pada hari Jumaat untuk menyokong Perdana Menteri dan isterinya berikutan pengumuman Sánchez bahawa beliau sedang mempertimbangkan masa depannya sebagai perdana menteri selepas mahkamah membuka perbicaraan awal terhadap isterinya atas tuduhan .

Sánchez, yang akan mengumumkan masa depannya pada Isnin, menyalahkan siasatan undang-undang itu kepada “serangan tidak berasas” oleh lawan kanan dan kanan jauh dalam media dan parti politik.

Sebagai sokongan, beribu-ribu wartawan dan penulis menandatangani manifesto dalam talian menyatakan, “serangan media dan mahkamah kanan jauh terhadap isteri Perdana Menteri Kerajaan adalah satu lagi usaha untuk menggulingkan kehendak rakyat yang dinyatakan di dalam pilihan raya melalui cara haram.”

Ia mengkritik apa yang dipanggil “kempen fitnah, kebohongan dan gangguan” terhadap ahli-ahli kerajaan pakatan kiri terakhir, dengan menyatakan ia dikendalikan dan dibiayai oleh parti politik kanan, media bersekutu, perniagaan dan ahli-ahli kehakiman.

Aduan undang-undang terhadap , telah difailkan oleh platform undang-undang kanan jauh yang menyatakan Gómez menggunakan kedudukannya untuk mempengaruhi urusniaga perniagaan.

Kumpulan itu, Manos Limpias, atau “Clean Hands,” mengakui bahawa aduan itu berdasarkan artikel akhbar. Peguam negara Sepanyol menyatakan ia seharusnya ditolak.

“Wartawan yang menandatangani menjemput masyarakat madani untuk menyertai manifesto ini dan bergerak di media sosial dan jalanan terhadap skandal anti-demokratik ini,” baca manifesto Jumaat itu.

“Kerajaan dipilih dan diubah di dalam pilihan raya dan Parlimen,” ia teruskan, sebelum berakhir dengan panggilan “Tidak kepada rampasan kuasa kehakiman dan media. Tidak kepada mesin lumpur.”

Parti Pembangkang Popular kanan tengah, bagaimanapun, menyatakan tingkah laku Sánchez adalah usaha kasihan untuk cuba memenangi sokongan dalam pilihan raya serantau dan Eropah akan datang.

Penyokong Sánchez merancang perhimpunan menyokong Sánchez di Madrid pada hari Sabtu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.