Israel memulakan serangan ‘tertingkat’ terhadap Hamas di Rafah

(SeaPRwire) –   Tentera Pertahanan Israel (IDF) telah memulakan apa yang digambarkan sebagai “serangan terhad” terhadap operatif Hamas di timur Rafah, bandar yang terletak di Jalur Gaza selatan di mana lebih 1 juta orang awam dari bahagian lain Gaza sedang berlindung.

Menurut pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, Kabinet Perang telah sebulat suara memutuskan bahawa Israel akan terus meningkatkan “tekanan tentera” terhadap Hamas di Rafah untuk mempromosikan pembebasan tebusan dan matlamat perang yang lain.

Israel mengumumkan awal Isnin lalu mengarahkan kira-kira 100,000 orang Palestin untuk memulakan pemindahan dari Rafah, berikutan kenyataan dari Hamas bahawa mereka telah meminta gencatan senjata untuk menghentikan peperangan tujuh bulan dengan Israel di Jalur Gaza.

Pejabat Perdana Menteri berkata bahawa walaupun cadangan Hamas jauh dari keperluan yang perlu dipenuhi Israel, Israel akan menghantar delegasi perunding kelas pekerja untuk memeras kemungkinan mencapai persetujuan dalam syarat-syarat yang dapat diterima oleh Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.