Hakim Poland yang terkenal melarikan diri ke Belarus, memicu siasatan

(SeaPRwire) –   Jaksa Poland membuka siasatan Isnin selepas seorang hakim Poland melarikan diri ke Belarus, dan meminta perlindungan di sana.

Pejabat Kehakiman Negara mengatakan mereka sedang menyiasat dakwaan bahawa hakim itu bertindak bagi pihak perkhidmatan maklumat asing.

Menurut media negara Belarus, Hakim Tomasz Szmydt memberitahu wartawan di Minsk, ibu negara Belarus, bahawa beliau terpaksa meninggalkan Poland kerana tidak bersetuju dengan pihak berkuasa semasa.

Kerajaan Perdana Menteri Donald Tusk mengambil kuasa pada Disember dengan janji untuk memulihkan norma demokratik selepas lapan tahun pemerintahan parti kanan undang-undang dan keadilan.

Undang-Undang dan Keadilan, berkuasa dari 2015 hingga 2023, melaksanakan beberapa perubahan kepada mahkamah dan badan kehakiman yang memberi parti lebih kuasa ke atas mahkamah, menghakis pemisahan kuasa demokratik. Ini menimbulkan pertikaian dengan Kesatuan Eropah – satu pertikaian yang Kesatuan Eropah tutup hanya pada Isnin.

Szmydt, seorang hakim di mahkamah pentadbiran wilayah di Warsaw, terkenal pada 2019 apabila beliau dan isterinya yang dahulu terlibat dalam kempen fitnah dalam talian terhadap hakim-hakim yang mengkritik perubahan kehakiman oleh Undang-Undang dan Keadilan.

Szmydt dilaporkan memohon perlindungan kepada pemimpin lama Belarus, Alexander Lukashenko, dengan mengatakan beliau menganggap Belarus sebagai “negara dengan potensi besar” dipimpin oleh “pemimpin yang sangat bijak” dan tempat “anda boleh hidup dengan aman.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.