Duta AS menggesa Jepun tingkatkan pengeluaran senjata untuk perikatan keselamatan lebih kukuh

(SeaPRwire) –   Duta Besar AS mendesak Tokyo pada Selasa untuk memainkan peranan yang lebih besar dalam membangun, menghasilkan dan membekalkan senjata “untuk meningkatkan keselamatan kolektif kami” di tengah konflik di Ukraine, Gaza dan tempat lain.

Duta Besar Rahm Emanuel melawat kilang pesawat pejuang F-35 Mitsubishi Heavy Industries dan menekankan pentingnya kerjasama industri pertahanan yang lebih kuat antara sekutu. AS sahaja tidak dapat membekalkan semua demokrasi, katanya.

Lawatan itu datang selepas lawatan Perdana Menteri Fumio Kishida ke Washington, di mana beliau bertemu dengan Presiden Joe Biden dan menekankan komitmen Jepun untuk melakukan lebih sebagai rakan yang boleh diharap, terutamanya dalam kerjasama pertahanan.

Negara-negara itu kini akan melihat apa yang Jepun boleh melisensi, menghasilkan dan membangunkan bersama, kata Emanuel kepada wartawan. “Ia sangat menggalakkan untuk membawa keupayaan perindustrian Jepun, kepintaran kejuruteraannya, ke medan pertempuran bagi pihak perikatan,” katanya.

Di bawah strategi keselamatan negara yang dilaksanakan oleh kerajaan Kishida pada 2022, Jepun mempercepat pembangunan tentera dan meningkatkan belanjawan pertahanannya berhadapan ancaman dari China, Korea Utara dan Rusia. Jepun berjanji untuk memperoleh keupayaan serangan balas dan membeli 400 peluru berpandu jelajah jarak jauh Tomahawk, satu perubahan dari prinsip pasifisme selepas perang.

Jepun juga mengubah suai drastik peraturan eksport senjatanya. Ia membenarkan jualan senjata maut ke negara-negara yang diluluskan lesen dan jualan luar negara pesawat pejuang yang sedang dibangunkannya bersama Britain dan Itali. Perubahan itu membolehkan Jepun menghantar peluru berpandu PAC-3 buatan Jepun ke AS untuk membantu menggantikan yang disumbangkan Washington ke Ukraine.

Banyak sekutu AS telah meningkatkan keupayaan dan kemampuan pertahanan mereka berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan serangan Hamas ke atas Israel. Untuk memenuhi obligasi keselamatan, pertahanan dan penghalang, “kami tidak mampu membiarkan Jepun berdiri di tepi,” kata duta besar AS.

Kilang pemasangan dan pemeriksaan akhir F-35 Mitsubishi Heavy berhampiran Nagoya menghasilkan enam daripada enam jet F-35 Lockheed Martin Corp. setahun dan memberikan kerja penyelenggaraan untuk pesawat yang dikerahkan di Jepun. Duta besar itu memanggil F-35 “jet paling moden dan berkemampuan yang kami miliki dalam industri pertahanan dan penghalang kolektif kami.”

Kawasan kerjasama potensi akan dibincangkan dalam majlis industri tentera dan dilaporkan kepada menteri luar negeri dan pertahanan negara masing-masing, kata Emanuel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.