Pembuat undang-undang UK akan mengundi rang undang-undang yang akan mengharamkan penjualan tembakau, ciptakan ‘generasi pertama bebas asap rokok’

(SeaPRwire) –   Ahli Parlimen British akan membahaskan dan mengundi rancangan kerajaan untuk memperkenalkan larangan merokok tanda aras pada Selasa. Rancangan ini bertujuan untuk membuat jualan produk tembakau kepada sesiapa yang dilahirkan selepas 1 Januari 2009 adalah haram.

Rancangan undang-undang, dasar utama yang diumumkan oleh Perdana Menteri Konservatif Rishi Sunak tahun lalu, akan menjadikan jualan tembakau kepada sesiapa yang dilahirkan selepas 1 Januari 2009 adalah haram. Ia disokong oleh Parti Buruh pembangkang dan dijangka akan diluluskan. Tetapi Sunak menghadapi pemberontakan daripada ahli-ahli yang lebih liberal dalam partinya, yang mengkritik cadangan itu sebagai “tidak konservatif”.

Pihak berkuasa menyatakan jika diluluskan, rancangan undang-undang ini akan mencipta “generasi pertama bebas asap” Britain.

Di bawah Tobacco and Vapes Bill, kanak-kanak yang mencapai usia 15 tahun tahun ini atau lebih muda tidak akan pernah dibenarkan membeli tembakau secara sah. Umur jualan yang orang boleh membeli rokok akan dinaikkan setahun sekali, setiap tahun sehingga akhirnya menjadi haram untuk seluruh populasi.

Rancangan undang-undang juga termasuk langkah-langkah untuk menindakkan penggunaan rokok elektronik di kalangan remaja, seperti melarang dan mengehadkan perisa untuk mencegah kanak-kanak daripada menjadi ketagihan nikotin.

Kini sudah haram bagi sesiapa untuk menjual rokok atau produk tembakau dan vapes kepada orang di bawah umur 18 tahun di seluruh UK.

Pembangkang seperti kumpulan lobi hak perokok FOREST menyatakan langkah ini akan menggalakkan pasaran hitam dan “melayan generasi masa depan orang dewasa seperti kanak-kanak.” Minggu lalu bekas Perdana Menteri Boris Johnson menyifatkan rancangan itu sebagai “sama sekali gila”.

Walaupun ada beberapa bantahan, rancangan undang-undang ini dijangka akan dengan senangnya melalui ujian pertamanya di Dewan Rakyat apabila ahli-ahli parlimen mengundi mengenainya nanti Selasa.

Rancangan ini dipercayai terilham oleh dasar serupa yang dicadangkan oleh New Zealand di bawah bekas Perdana Menteri Jacinda Ardern, tetapi kerajaan gabungan baru negara itu membatalkan rancangan undang-undang awal tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.