Duta AS ke PBB desak Rusia, China hentikan sokongan program senjata Korea Utara

(SeaPRwire) –   Duta AS ke PBB mendesak Rusia dan China untuk menghentikan sokongan terhadap program senjata Korea Utara

Duta Besar Linda Thomas-Greenfield membuat kenyataan semasa lawatan ke Zon Bebas Tentera, sempadan yang sangat diperkukuhkan antara dua Korea, yang masih secara teknikal berperang.

Lawatannya ke datang selepas Rusia menolak penyambungan tahunan panel pakar berbilang negara yang selama 15 tahun lalu memantau pelaksanaan sanksi PBB bertujuan mengurangkan program nuklear dan peluru berpandu Korea Utara.

Penolakan Moscow dan penyekutuan China hanya “memberi kuasa” usaha Korea Utara untuk mengelak sanksi antarabangsa dan “melindungi” negara itu daripada dipertanggungjawabkan, kata Thomas-Greenfield.

“Menyembunyikan kebenaran tidak mengubahnya. Membalas tingkah laku buruk hanya menggalakkannya,” katanya kepada wartawan. “Kami menyeru Rusia dan China untuk menukar arah dan sekali lagi mendesak Pyongyang untuk memilih diplomasi dan datang ke meja rundingan untuk komitmen dialog konstruktif.”

Washington akan bekerja dengan Korea Selatan, Jepun dan rakan-rakan lain di Majlis Keselamatan untuk melihat “beberapa cara kreatif, pemikiran luar kotak” untuk terus memantau penguatkuasaan sanksi dan kerja-kerja lain yang dilaksanakan oleh panel itu, kata Thomas-Greenfield.

Kemudian di Seoul, beliau bertemu kumpulan pembelot Korea Utara muda, memuji pelarian mereka ke Selatan sebagai “berani, memberi inspirasi.”

“Salah satu keutamaanku adalah meningkatkan profil pelanggaran hak asasi manusia di DPRK, untuk meningkatkan profil dan memperkuat suara anda sebagai pelarian,” katanya kepada mereka, merujuk kepada Korea Utara dengan singkatan nama rasmi negara itu, Republik Rakyat Demokratik Korea.

Thomas-Greenfield tiba pada Ahad dan bertemu Presiden Yoon Suk Yeol dan menteri luar negeri dan pertahanan Seoul pada Isnin untuk membincangkan cara-cara menghalang program senjata Korea Utara dan mempromosikan hak asasi manusia di negara tertutup itu.

Beliau juga akan pergi ke Jepun, di mana beliau dijangka bertemu ahli keluarga warganegara Jepun yang diculik pada awal 2000-an oleh , dan melawat Nagasaki, yang terkena bom nuklear AS pada 1945, sehingga Sabtu.

Kedua-dua Korea Selatan dan Jepun adalah sekutu AS dan ahli Majlis Keselamatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.