Aktivis alam sekitar cadangkan orang Eropah bercuti kurang sebagai pengkritik ejek desakan hijau terbaru

Laporan yang muncul kembali daripada kumpulan aktivisme iklim yang dipengerusikan oleh Datuk Bandar London Sadiq Khan menyimpulkan bahawa penduduk London dan beberapa bandar Eropah yang lain perlu dihadkan kepada satu penerbangan pulang setiap tiga tahun bagi mengurangkan pelepasan karbon untuk memerangi perubahan iklim.

C40, “rangkaian global datuk bandar dunia bandar terkemuka yang bersatu dalam tindakan untuk menghadapi krisis iklim,” mengeluarkan laporan pada tahun 2019 yang mencadangkan bahawa penduduk bandar C40 perlu dihadkan kepada satu “penerbangan pulang jarak dekat (kurang daripada 932 batu) setiap 2 tahun bagi setiap orang,” untuk memenuhi sasaran “progresif” menjelang 2023 untuk mengurangkan pelepasan penggunaan dari penerbangan.

Cadangan sasaran “ambisius” kumpulan pemikir itu menjelang 2030 ialah satu penerbangan pulang setiap tiga tahun, dan bukannya setiap dua tahun.

Matlamat organisasi itu – yang merangkumi penyertaan daripada ibu negara utama di seluruh dunia seperti London, Paris, Madrid, Rome, Istanbul, Berlin, Amsterdam dan Copenhagen – adalah untuk memotong pelepasan berkaitan perubahan iklim sebanyak 50% di bandar ahlinya dalam tempoh satu dekad untuk menghentikan pemanasan global.

“Jika semua penduduk bandar C40 terbang kurang dan syarikat penerbangan meningkatkan bahagian bahan api penerbangan mampan yang mereka gunakan seperti yang digariskan dalam sasaran progresif, penjimatan pelepasan kumulatif 43% boleh dicapai,” kata laporan itu.

“Memandangkan jurang global semasa dalam penerbangan, adalah penting untuk dicatat bahawa bandar C40 secara purata sebenarnya boleh meningkatkan perjalanan penerbangan sebanyak 43% berbanding tahap 2017, jika sasaran adalah satu penerbangan jarak dekat setiap dua tahun bagi setiap orang,” tambah laporan itu. “Walau bagaimanapun, 46% penduduk bandar C40 perlu mengurangkan bilangan perjalanan, berbanding tahap 2017 mereka.”

Sebuah artikel Telegraph Daily baru-baru ini yang mengetengahkan laporan itu menyatakan, “Untuk meletakkannya dalam konteks, bandar C40 membentuk kira-kira satu per 12 daripada jumlah global. Jadi itu kira-kira 664 juta orang; kira-kira dua kali ganda populasi Amerika Syarikat.”

“Satu penerbangan bagi setiap orang setiap tiga tahun akan memotong pelepasan industri penerbangan dengan jauh lebih daripada 43%. Ia akan memotongnya kepada hampir tiada,” tulis saluran itu.

“Kerana tidak akan ada industri penerbangan. Syarikat penerbangan – banyak yang hampir musnah semasa pandemik – tidak akan mampu kekal menguntungkan dengan bilangan penumpang yang begitu sedikit. Percutian luar negara akibatnya akan lenyap, tanpa pesawat dan pelanggan untuk mengisi pakej musim panas itu, lalu menyebabkan pengangguran besar-besaran dari Cascais hingga Cadiz hingga Crete,” kata Telegraph.

Seorang wakil untuk C40 menjawab Digital dengan mengatakan, “Laporan ini adalah analisis generik tentang pelepasan berasaskan penggunaan dan tidak melihat mana-mana bandar C40 tertentu. Ia bukan pelan untuk mana-mana bandar mengambil tetapi sebaliknya analisis generik dan terpulang kepada individu untuk membuat pilihan gaya hidup peribadi mereka.”

Nile Gardiner, pengarah Pusat Margaret Thatcher di Heritage Foundation, berkata apa yang disarankan Khan dan gabungan C40 untuk warganya adalah “benar-benar gila.” Ini adalah salah satu tuntutan paling gila dari lobi eko yang kita lihat dalam beberapa dekad. Ia benar-benar konyol,” kata Gardiner kepada Digital dalam temu bual.

Gardiner menambah bahawa “kenyataan bahawa C40 dipengerusikan oleh Sadiq Khan sangat signifikan.”

“Kerana Sadiq Khan, sudah tentu mempunyai rekod panjang terbang di seluruh dunia menghadiri sidang kemuncak iklim dan merentasi sejumlah besar batu,” kata Gardiner.

“Tahap hipokrasi, sudah tentu, datang daripada kumpulan ini benar-benar menakjubkan,” kata Gardiner.

Khan menjadi pengerusi C40 pada tahun 2021. Seorang jurucakap untuk datuk bandar London menyatakan laporan itu diterbitkan “jauh sebelum Sadiq menjadi Pengerusi C40.”

“Idea yang disebutkan bukan cadangan apatah lagi syor dan Datuk Bandar pastinya tidak mencadangkan kepada sesiapa pun bahawa mereka tidak boleh makan daging, atau bahawa mereka tidak boleh terbang. Ia adalah untuk bandar-bandar menentukan laluan pelaksanaan yang paling berkesan bagi mereka,” kata jurucakap itu.

“Sadiq telah menetapkan sasaran yang ambisius untuk London mencapai sifar bersih menjelang 2030, dan London memimpin dengan cara menyekat rumah, memilihrifkan armada bas dan teksi kami, dan memperluaskan infrastruktur kenderaan elektrik sehingga ibu kota kami mempunyai titik cas awam pantas terbanyak mana-mana bandar Eropah.”

Baru bulan lalu, Khan, yang berlumba untuk mempertahankan kerusinya menentang calon Parti Konservatif, melakukan perjalanan ke Bandar Raya New York untuk menyampaikan ucapan di sidang kemuncak ambisi iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Susan Hall, bertanding menentang Khan untuk pilihan raya Datuk Bandar pada bulan Mei, mempersoalkan betapa “hijau”nya saingannya itu untuk melakukan perjalanan 7,000 batu untuk membincangkan isu alam sekitar, menurut laporan dalam Daily Mail.

Hall menuduh Khan “berlenggang pergi ke Amerika untuk memberi kuliah kepada semua orang” sementara penduduk London sedang dilanda oleh perluasan “malapetaka” Zon Pelepasan Ultra-Rendah (ULEZ). ULEZ adalah kawasan yang mengenakan bayaran harian kepada kereta jika mereka tidak memenuhi standard pelepasan tertentu.

Khan telah menjadi juara ULEZ yang sangat dipertikaikan.

Gardiner berhujah bahawa, sekiranya Khan cuba melaksanakan peraturan satu penerbangan setiap tiga tahun untuk memerangi perubahan iklim, kebanyakan penduduk London akan menganggapnya sebagai “benar-benar konyol,” dan lebih suka datuk bandar mereka memberi tumpuan kepada jenayah yang semakin meningkat di bandar itu.

“Mereka lebih suka melihat datuk bandar London sebenarnya menangani isu sebenar untuk penduduk London, termasuk tahap keganasan yang tinggi dan kemerosotan bandar, dan lain-lain,” katanya.

Menurut laporan di Sky News, telah berlaku 79 kematian ganas di London setakat ini tahun ini, termasuk 15 remaja.

Baru minggu lepas, seorang gadis berusia 15 tahun, Elianne Andam, ditikam sampai mati dalam perjalanan ke sekolah di selatan London, meninggalkan masyarakat terguncang dan terkejut. Seorang budak lelaki berusia 17 tahun ditahan berhubung dengan jenayah itu.

“Saya fikir Sadiq Khan hanya terputus hubungan dengan realiti,” kata Gardiner. “Saya tidak fikir ini akan diambil dengan serius oleh orang di London,” katanya tentang laporan C40

“Saya akan katakan [Khan] dipandang oleh ramai penduduk London sebagai tokoh yang sangat ekstrem dan semakin bercerai daripada realiti,” kata Gardiner.

Bekas ahli Parlimen Eropah, Nigel Farage mengambil Tik Tok untuk membantah laporan C40, dengan berkata, “Saya cadangkan anda sertai saya memberitahu Sadiq Kahn ke mana harus pergi.”