UAE, negara lain dikeluarkan daripada senarai pemantauan pengubahan wang haram antarabangsa

(SeaPRwire) –   Pemerhati antarabangsa mengumumkan Jumaat bahawa ia mengeluarkan United Arab Emirates, dari senarai negara-negara yang dikenali sebagai senarai kelabu bagi negara-negara yang tidak mengambil langkah penuh untuk memerangi pencucian wang dan pembiayaan keganasan.

Pengumuman dibuat oleh Financial Action Task Force (FATF) berpangkalan di Paris berikutan mesyuaratnya di ibu negara Perancis itu. FATF mengambil maklum prestasi ketara UAE dalam “meningkatkan” dasar-dasarnya mengenai penanggulangan pencucian wang dan pembiayaan keganasan.

Barbados, Gibraltar juga akan dikeluarkan dari senarai kelabu FATF, kata pemerhati itu dalam kenyataan Jumaat berikutan mesyuarat plenarnya.

Mereka “tidak akan lagi tertakluk kepada proses pemantauan lanjutan FATF,” kata pemerhati itu dalam kenyataan.

Berada dalam senarai kelabu pemerhati boleh menakutkan pelabur dan pemberi pinjaman, menjejaskan eksport, output dan penggunaan. Ia juga boleh membuat negara berhati-hati melakukan perniagaan dengan sesebuah negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.