Presiden Mexico pertahankan pengkongsian nombor telefon seorang penulis berita NYT; kata undang-undang privasi tidak terpakai kepadanya

(SeaPRwire) –   Presiden Mexico membela keputusannya untuk mendedahkan nombor telefon seorang wartawan; katanya undang-undang privasi tidak terpakai kepadanya

Presiden Mexico pada hari Jumaat membela keputusannya untuk mendedahkan nombor telefon seorang wartawan, dengan mengatakan undang-undang yang melarang pegawai daripada mendedahkan maklumat peribadi tidak terpakai kepadanya.

Kumpulan kebebasan akhbar mengatakan keputusan presiden untuk membuat nombor telefon wartawan itu awam pada hari Khamis adalah satu usaha untuk menghukum liputan kritikal, dan membahayakan wartawan itu kepada bahaya berpotensi.

Undang-undang Mexico mengenai Perlindungan Data Peribadi menyatakan “kerajaan akan menjamin privasi individu” dan menetapkan hukuman ke atas pegawai dan orang lain untuk “menggunakan, mengambil, menerbitkan, menyembunyikan, mengubah atau memusnahkan, sepenuhnya atau sebahagiannya, data peribadi dengan salah.”

Presiden Andrés Manuel López Obrador berkata bahawa “kuasa politik dan moral presiden Mexico berada di atas undang-undang itu”, dengan menambah bahawa “tiada undang-undang boleh berada di atas prinsip kebebasan yang mulia.” Beliau juga menuduh media Amerika Syarikat bertindak dengan “sombong.”

Beliau juga merendahkan risiko kepada wartawan, dengan mengatakan ia adalah “lagu lama yang anda (wartawan) gunakan untuk mencalarkan kerajaan kami,” dan mencadangkan wartawan Times itu seharusnya “menukar nombor telefonnya.”

Mexico adalah salah satu tempat paling berbahaya di dunia untuk wartawan di luar zon peperangan. Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan, atau CPJ, mendokumenkan pembunuhan sekurang-kurangnya 55 wartawan di Mexico sejak 2018, apabila López Obrador mengambil alih jawatan.

Jan-Albert Hootsen, wakil Mexico untuk CPJ, mencatatkan penerbitan nombor telefon seorang wartawan di Mexico boleh menjadi bahaya.

“Majoriti ancaman dan gangguan dan intimidasi yang wartawan di negara ini, kedua-dua asing dan tempatan, terima, disampaikan melalui mesej di aplikasi mesejan ke telefon bimbit,” kata Hootsen.

Situasi itu bermula pada hari Khamis apabila López Obrador menafikan dakwaan yang terkandung dalam kisah New York Times tentang penyiasatan Amerika Syarikat terhadap dakwaan bahawa orang rapat beliau menerima wang daripada pengedar dadah tidak lama sebelum dan selepas beliau menjadi presiden.

Kisah itu mengutip pegawai Amerika Syarikat yang tidak dikenali yang prihatin dengan penyiasatan yang kini ditangguhkan itu dan mencatatkan bahawa penyiasatan rasmi tidak dibuka, mahupun diketahui berapa banyak dakwaan pemberi maklumat itu disahkan secara bebas.

Seperti amalan biasa, wartawan Times itu telah menghantar surat kepada jurucakap López Obrador meminta komen presiden mengenai kisah itu sebelum diterbitkan, dan menyertakan nombor telefonnya sebagai cara menghubunginya.

Pada sidang akhbar harian itu hari itu, presiden memaparkan surat itu pada skrin besar dan membacanya lantang, termasuk nombor telefonnya.

Dalam kenyataan yang diterbitkan di X, bekas Twitter, New York Times menulis bahawa “Ini adalah taktik mengganggu dan tidak dapat diterima daripada pemimpin dunia pada masa ancaman terhadap wartawan meningkat.”

Apabila ditanya mengenai isu itu pada hari Jumaat di sidang akhbar White House, setiausaha akhbar Karine Jean-Pierre berkata “tentu sahaja, itu bukan sesuatu yang kami sokong.”

“Ia penting bagi akhbar untuk dapat melaporkan isu-isu yang penting kepada rakyat Amerika dengan bebas dan cara yang, tentu sahaja, anda semua berasa selamat dan selamat dan cara yang anda tidak didedahkan atau diserang. Itu adalah sesuatu yang kami tentu sahaja akan tolak,” katanya,

Institut Kebangsaan Mexico untuk Ketelusan dan Akses Maklumat, agensi yang ditugaskan untuk mematuhi undang-undang data peribadi, mengumumkan pada hari Khamis ia melancarkan siasatan terhadap tindakan presiden.

Tetapi tidak jelas sejauh mana kebaikan itu akan dilakukan: López Obrador kerap mengkritik institut itu dan telah mencadangkan untuk membubarkannya.

Leopoldo Maldonado, daripada kumpulan kebebasan akhbar Article 19, berkata “Jelas, beliau melakukannya dengan niat menghalang kerja wartawan dan cuba mencegah penerbitan isu-isu kepentingan awam mengenai pentadbirannya dan orang-orang di sekelilingnya.”

“Ini adalah sesuatu yang presiden lakukan sebelum ini,” nota Maldonado.

Pada 2022, López Obrador menerbitkan carta menunjukkan pendapatan Carlos Loret de Mola, seorang wartawan yang menulis cerita kritikal terhadap presiden.

Presiden berkata beliau dapat maklumat sedemikian – yang Loret de Mola kata salah – “daripada rakyat,” tetapi kemudian berkata beliau berasaskan carta itu sebahagiannya pada penyata cukai, yang hanya boleh didapati kepada pihak yang menulisnya atau agensi cukai kerajaan.

López Obrador kerap menyerang , dengan mendakwa mereka melayan beliau dengan tidak adil dan merupakan sebahagian konspirasi konservatif untuk menggugat pentadbirannya.

Beliau juga menyatakan kemarahan terhadap apa yang dikatakannya sikap Amerika Syarikat yang bertolak ansur terhadap laporan media asing sedemikian. Ini kali kedua dalam beberapa minggu kebelakangan ini media asing menerbitkan kisah menunjukkan bahawa kerajaan Amerika Syarikat melihat kepada dakwaan hubungan antara sekutu López Obrador dengan kartel dadah.

Pada akhir Januari, ProPublica, Deutsche Welle dan InSight Crime menerbitkan kisah menggambarkan penyiasatan Amerika Syarikat awal sama ada staf kempen López Obrador menerima wang daripada pengedar dadah dalam pertukaran untuk memudahkan operasi mereka semasa usaha gagal untuk kepresidenan pada tahun 2006.

Pada masa itu, López Obrador meletakkan salah sepenuhnya pada kaki kerajaan Amerika Syarikat dan bertanya mengapa beliau harus terus membincangkan isu seperti imigresen dengan kerajaan yang cuba merosakkannya.

Pada hari Khamat, Jurucakap Dewan Keselamatan Negara Amerika Syarikat John Kirby berkata, “Tiada penyiasatan terhadap Presiden López Obrador.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.