Menteri luar negara Ukraine memberitahu skeptik di PBB bahawa negaranya ‘akan menang dalam perang’

(SeaPRwire) –   UNITED NATIONS (AP) — Menteri Luar Negeri Ukraine pada hari Jumaat memberitahu skeptik di PBB bahawa negaranya ‘akan menang dalam perang’

Dmytro Kuleba, berucap di PBB pada malam hari kedua tahun penaklukan Rusia, mendesak negara-negara dunia untuk berdiri di belakang Ukraine. Jika mereka berbuat demikian, katanya, kemenangan akan datang “lebih awal daripada lewat.”

Duta PBB Rusia Vassily Nebenzia membalas dengan mengulangi dakwaan Moscow bahawa ia tidak memulakan konflik. Dia menyalahkan Barat kerana mengapi-apikan, menuduh Ukraine menjadi alat ambisi geopolitik Barat, dan bersumpah operasi tentera khas Rusia tidak akan berakhir sehingga matlamatnya dicapai.

Matlamat itu, dinyatakan pada 24 Februari 2022, hari tentera Rusia menyeberangi sempadan, termasuk demilitarisasi Ukraine dan memastikan status neutralnya.

Majlis Umum PBB dan Majlis Keselamatan menandakan ulang tahun dengan mesyuarat menteri, yang berlangsung ketika Presiden Volodymyr Zelenskyy memohon lebih bantuan tentera AS dan pasukan Rusia membuat kemajuan baru di timur Ukraine.

Majlis Umum telah menjadi badan PBB yang paling penting untuk menangani Ukraine kerana Majlis Keselamatan, yang ditugaskan untuk mengekalkan keamanan dan keselamatan antarabangsa, lumpuh oleh kuasa veto Rusia. Resolusi Majlis Umum tidak mengikat secara undang-undang, berbeza dengan resolusi Majlis Keselamatan, tetapi mereka berfungsi sebagai barometer pendapat dunia.

Berucap kepada 193 ahli majlis, Kuleba mengingatkan bahawa lebih 140 negara menyokong resolusi menyokong Ukraine dan menyeru pasukan Rusia untuk menarik diri. Tetapi, katanya, “Matlamat Moscow adalah untuk memusnahkan Ukraine dan mereka cukup terbuka tentang itu.”

Dia berkata negara-negara kini mengatakan Ukraine harus berunding dengan Rusia dan mengakhiri perang adalah sama ada “tidak bermaklumat” atau tidak mengikuti peristiwa selepas 2014, apabila Rusia merampas Crimea dan menyokong pemberontakan bersenjata di timur Ukraine. Kedua-dua negara, katanya, mengadakan kira-kira 200 pusingan perbincangan dan membuat 20 perjanjian gencatan senjata.

“Semua usaha damai itu berakhir dua tahun lalu, apabila Rusia mengoyakkan proses Minsk dan melancarkan serangan penuh skala,” kata Kuleba. “Mengapa sesiapa juga akan mencadangkan hari ini bahawa mengikuti logik yang sama akan membawa kita kepada keputusan yang berbeza?”

Pelan damai sepuluh mata Zelenskyy adalah “satu-satunya cadangan damai yang serius di atas meja”, kata Kuleba, meminta negara lain menambah berat dipolomatik mereka kepada rancangan itu. Pelan itu menyeru mengusir pasukan Rusia, menubuhkan tribunal khas untuk menuntut jenayah perang Rusia dan membina arkitektur keselamatan Eropah-Atlantik dengan jaminan untuk Ukraine.

Berucap kepada wartawan, Kuleba berkata beliau mahu membuat satu perkara jelas. Apabila Rusia menyerang, diplomat dan pakar tidak percaya Ukraine akan terselamat.

“Hari ini, orang yang sama tidak percaya bahawa Ukraine boleh menang dalam perang ini,” katanya. “Mereka telah salah sekali, dan mereka akan salah lagi. Ukraine terselamat daripada serangan. Ukraine akan menang dalam perang ini. Dan jika kita bertindak secara kolektif dan bersama-sama ini akan berlaku … lebih awal daripada lewat.”

Nebenzia menghentam rancangan Zelenskyy.

“Ia tidak lain daripada ultimatum kepada Rusia dan cubaan untuk menjerat sebanyak mungkin negara ke mesyuarat tanpa penghujung tentang projek utopia ini pada sebarang harga yang mungkin,” katanya.

Di Majlis Umum, di mana wakil 64 negara dijadual berucap, terdapat sokongan kuat untuk Ukraine.

Setiausaha Luar Britain David Cameron berkata beliau mengakui terdapat perasaan keletihan dengan perang dan kompromi mungkin kelihatan menarik, tetapi katanya Presiden Rusia Vladimir Putin tidak mencari kompromi.

“Sebaliknya, ini adalah penindas neo-imperialis yang percaya kekuatan adalah benar,” katanya. “Jika Putin berjaya mencapai jenis kemenangan, baki dunia juga akan menderita. Apa yang bermula di Ukraine tidak akan berakhir di sana.”

Menteri Luar Poland Radoslaw Sikorski berkata kepada majlis, “Hanya keazaman kita boleh menghalang delusi imperialis neo yang mungkin timbul di mana-mana bahagian dunia.”

“Kita perlu terus berada di landasan sehingga Tuan Putin memahami bahawa zaman imperialisme Eropah telah berlalu selama-lamanya,” katanya.

Menteri Luar Switzerland Ignazio Cassis berkata atas permintaan Ukraine kerajaannya akan menganjurkan konferens damai peringkat tinggi menjelang musim panas. Beliau menjemput semua negara menghadiri dan bekerja “untuk mencari dasar bersama untuk keamanan” berdasarkan Piagam PBB, dan kedaulatan dan integriti wilayah Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.