Tentera Israel mendapat kawalan operasi sebelah Gazan di Pintu Masuk Rafah, IDF kata

(SeaPRwire) –   Tentera Israel mengesahkan pada Selasa bahawa ia telah mendapat kawalan operasi di sebelah Gazan di Laluan Rafah.

IDF membebaskan kenyataan menyatakan pasukannya memulakan “operasi penentangan keganasan tepat” di timur Rafah.

Berdasarkan maklumat perisikan yang menunjukkan kawasan itu digunakan untuk “tujuan keganasan,” pasukan tentera IDF memperoleh kawalan operasi di sebelah Gazan di Laluan Rafah, kenyataan itu berkata.

Maklumat perisikan yang dikumpulkan oleh IDF dan Pihak Berkuasa Keselamatan Israel mencetuskan operasi bertujuan membunuh pengganas Hamas dan menghancurkan “infrastruktur pengganasan Hamas dalam kawasan tertentu di timur Rafah.”

Sebelum operasi, IDF menasihatkan penduduk di timur Rafah untuk sementara mengosongkan ke kawasan UNRWA di mana IDF memudahkan pengembangan hospital medan dan khemah, dan meningkatkan bekalan air, makanan dan perubatan. Pertubuhan antarabangsa yang bekerja di kawasan itu juga digalakkan untuk sementara mengosongkan sebelum operasi bermula.

“Berikutan maklumat perisikan yang menunjukkan bahawa Laluan Rafah di timur Rafah digunakan untuk tujuan keganasan, pasukan tentera IDF berjaya menubuhkan kawalan operasi di sebelah Gazan di laluan lintasan itu,” kata IDF. “Pada Ahad, mortar dilancarkan dari kawasan Laluan Rafah ke arah kawasan Laluan Kerem Shalom.”

Empat askar IDF terbunuh semasa operasi dan beberapa yang lain cedera selepas mortar dilancarkan.

“Selanjutnya, sebagai sebahagian daripada aktiviti operasi, pasukan tentera darat IDF dan pejuang pesawat Tentera Udara Israel menyerang dan menghapuskan sasaran keganasan Hamas di kawasan Rafah, termasuk struktur tentera, infrastruktur bawah tanah, dan infrastruktur keganasan tambahan di mana Hamas beroperasi di kawasan Rafah,” kata IDF.

Sejak operasi bermula, dan tiga terowong operasi telah dijumpai. Tiada kecederaan dilaporkan, kata IDF.

IDF berkata pasukan darat “terus beroperasi terhadap operatif keganasan Hamas dan infrastruktur di kawasan Laluan Rafah di timur Rafah.”

Tiada jadual berapa lama operasi akan berlangsung dan tidak jelas sama ada laluan itu dibuka untuk bantuan kemanusiaan.

Yonat Friling menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.